|
|
|
'Kapkaç' araştırması
Kapkaç suçu işleyenlerin yarıdan fazlasının ilkokul mezunu ve büyük çoğunluğunun da erkek olduğu belirlenirken, çok çocuklu ve parçalanmış ailelerden gelmediği ortaya çıktı.
Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğünce, 43'ü kadın olmak üzere toplam 1232 tutuklu ile yapılan araştırma sonuçlarına göre, kapkaç suçundan hüküm giyenlerin yüzde 96.5'i erkek, yüzde 3.5'i ise kadın.
Kapkaççıların yüzde 54.8'i ilkokul, yüzde 13.8'i lise mezunu iken, kendi istekleriyle eğitime devam etmeyenlerin oranı yüzde 56.2 olarak belirlendi.
Arkadaş
ve anne ile olan ilişkileri, kardeş ve babayla olan ilişkiye göre daha iyi olan suçluların yaklaşık yüzde 70'i, 5 ve daha az kardeşe sahip, üvey kardeşi olanların oranı ise yüzde 15. Bu veriler, suçluların çok çocuklu veya parçalanmış ailelerden geldiği yönündeki genel kanının tersi bir durumu gözler önüne serdi.
Suçluların, yüzde 86.7'sinin tutukluluk halinden önce ailesiyle, yüzde 9.9'unun sokakta ve arkadaşlarıyla yaşadığı saptandı. Ailesinden ayrı yaşayanların sadece yüzde 23.7'sinin ailelerini terk ettikleri ya da aileleri tarafından terk edildikleri belirlendi.
Kapkaççıların annelerinin yüzde 51.2'si ilkokul mezunu, yüzde 35.5'i ise okur-yazar iken babalarının eğitim durumlarının da çok farklı olmadığı ortaya çıktı.
Suçluların, yüzde 38.9'u ailesinden dayak yediği, yüzde 43.3'ünün de hakaret görüp, azar işittiği ifade edildi.
MESLEK SAHİBİ KAPKAÇÇILAR
Meslek dağılımına bakıldığında ise suçluların yüzde 34.2'sinin zanaatkar, yüzde 16.1'nin çiftçi, yüzde 12.3'ünün de esnaf olduğu, yüzde 3.1'nin herhangi bir iş sahibi olmadığı saptandı.Araştırmada, ''Suç işlediğinizde çalışıyor muydunuz?'' sorusunu suçluların yüzde 54'ü ''evet'' yanıtını verdi.
Ayrıca, tutukluların, 12 yaşına kadar en fazla kaldıkları illerin başında yüzde 16.2 ile Amasya yer alırken, bunu Ankara, Tokat ve İstanbul izledi. Kapkaç mahkumlarının yüzde 40.3'ünün daha önceden gözaltına alındığı, yüzde 44.5'inin de herhangi bir suç nedeniyle tutuklandığı belirlendi.
MADDİ DURUM VE KAPKAÇ İLİŞKİSİ
Suçluların yüzde 75.9'u, ''bazı insanların meşru yoldan geçim sağlaması çok zordur'' diye düşünürken, yüzde 76.2'si ise ''mutlu olmak için zenginliğin gerekli olmadığını'' ifade etti. Kapkaç suçu işleyenlerin yüzde 64.2'si ise farklı bir arkadaş çevresi olması halinde bu işi yapmayacaklarını kaydetti.
(AA)
|