|
|
|
Scooterlı polisler geliyor
Avrupa Birliği uyum yasaları kapsamında Emniyet Genel Müdürlüğünce eş üye ülke İspanya ile işbirliği halinde yürütülen ''Türk Polis Teşkilatının Sorumluluğunun, Verimliliğinin ve Etkinliğinin Güçlendirilmesi - Twinning (Eşleştirme) Projesi'' ile 10 ilde pilot uygulaması yapılan ''toplum destekli polis'', mahalleli ile emniyet teşkilatı arasında köprü görevi üstlenecek.
Sözleşmesi geçen yıl şubat ayında imzalanan projeyle AB ülkelerinde polis teşkilatının ''olmazsa olmaz'' koşulu arasında yer alan güvenlik güçlerinin halktan destek alarak suçla mücadele yöntemi Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, İzmir, İstanbul, Kayseri ve Trabzon'daki pilot mahallelerde uygulanmaya başlandı.
Proje
kapsamında Asayiş Şube Müdürlüğü çatısı altında kurulan Toplum Destekli Polislik Büro Amirliğinde görev yapacak memurlar Asayiş, Terörle Mücadele, Güvenlik, Çocukları Koruma, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Şube Müdürlüğü yetkililerinden oluşan kurul tarafından özenle seçiliyor.
Çoğunluğu üniversite mezunlarından oluşan ''toplum destekli polisler'', eş üye ülke İspanya'dan gelen uzmanlardan yaklaşık 1,5 yıl Avrupa'daki uygulamalarla ilgili eğitim aldı.
Projenin daha sağlam uygulanması ve Avrupa'daki örneklerinin daha iyi anlaşılması için toplum destekli polisler İngiltere, Belçika ve İspanya'ya giderek yerinde incelemeler yaptı.
Toplum Destekli Polislik uygulamasının sonuçlarıyla halkın güvenlik hizmetlerine katılımına ve desteğine ilişkin göstergeler dikkate alınarak ülke genelinde yaşama geçirilmesi için Emniyet Genel Müdürlüğünce çalışmaların program dahilinde etkin bir şekilde yürütülmesi planlanıyor.
Polis ile halk arasında ilişkiyi güçlendiren, toplumda ortaya çıkan problemlerin altında yatan nedenleri bulmaya çalışarak suçla etkin bir mücadele sağlayan ve bütün bunların neticesinde de sosyal alandaki yaşam kalitesini artıran polislik anlayışı olarak değerlendirilen toplum destekli polislikle suç oranların da önemli düşüşler yaşanması bekleniyor.
10 BİN KİŞİYE BİR POLİS
Toplum Destekli Polislik uygulaması kapsamında, 10 bin nüfuslu bir mahalleye bir polis görevlendirilirken, mahallenin büyüklüğüne, coğrafi yapısı ve suç oranına göre bu sayının artacağı belirtildi.
Suç ve suçlularla toplum desteğini almadan mücadelenin mümkün olmayacağını vurgulayan emniyet yetkilileri, proje kapsamında görev alan polislerin halkla iyi diyalog kurması gerektiğini, bunun için eğitimlerinde iletişim bilimleri, empati, beden dili, hitabet konularında da bilgiler aktarıldığını bildirdiler.
Toplum destekli polislerin gerekirse görev aldığı mahalleye yerleşeceği, oradaki halkla yaşayıp onlarla aynı ortamı paylaşacağı, halkın güvenini kazanmak için görev yerlerinde uzun süreli hizmetler vereceği vurgulandı.
Bazı vatandaşların ''155 Polis İmdat'' hattını aramaktan veya polis merkezlerine başvuruda bulunmaktan çekindiğini göz önüne alan yetkililer, toplum destekli polislik anlayışında güvenlik güçlerinin sorunların tespiti ve çözümü için halkın ayağına gideceğini kaydettiler.
Evleri tek tek gezen toplum destekli polisler, vatandaşları suç ve suçlular konusunda uyarırken onlardan da şikayetleri, yaşadıkları güvenlik sorunlarıyla ilgili bilgi topluyor.
Bu sayede Emniyet Müdürlüğü ile vatandaş arasında köprü görevi görecek toplum destekli polisler, mahallelinin ''bizden biri'' gözüyle bakacağı bir kişi konumuna gelecek.
Sadece görevli olduğu mahalleden sorumlu olacak polisler, Emniyet Müdürlüğünün yetki alanı dışındaki sorunlara da çözüm önerileri hazırlayacak.
Bu polislerin örneğin görevli olduğu mahallede bulunan dinlenme parkının vatandaşlar tarafından güvenlik gerekçesiyle kullanılamaması yönünde hazırlayacağı rapora göre, bölgeye yerleştirilecek asayiş ekiplerinin yanı sıra çevre düzenlemesi ve ışıklandırma problemleri için belediyeler, TEDAŞ yetkilileri gibi kamu kuruluşlarından da destek alınacak.
Böylece halkın karanlık sokaklar veya parklardan, çevre düzenlemesi olmayan izbe tesislerden kurtulmasına yardımcı olunurken polise güveni de sağlanacak.
ÖZEL ÜNİFORMA VE BÜRO
Projeyle görev alacak ekiplere Toplum Destekli Polis'i ayırt edici özellikte üniforma verilecek. Mahallede halkın güvenlik güçlerine kolayca ulaşabileceği noktalarda bürolar açılacak.
Sürekli mahallede gezerek halktan bilgi toplayacak ve sorunlarını dinleyecek polisler, ulaşımı da İngiltere, Belçika, İspanya gibi Avrupa ülkelerinde olduğu gibi scooter tipi motosikletlerle gerçekleştirecek.
Toplum Destekli Polis amblemli şapka ve mevsim şartlarına göre yelekler de kullanılabilecek.
Toplum destekli polisler, bürolarda oluşturacakları iletişim merkezleriyle halkla daha hızlı diyalog kurabilecekleri gibi bu merkezler aracılığıyla mahalleliye yönelik toplantılar da düzenleyebilecek.
ADANA'DA 33 POLİS, 10 MAHALLE
Adana'da da proje kapsamında, seçkin, üniversite mezunu 33 polis memurunun görev aldığı belirtildi.
Vatandaşlarla birebir görüşerek sorunlarını dinleyen 33 polis memuru, emniyet teşkilatına da gerçekleştirilecek uygulamalarla ilgili belirleyici veriler sunuyor.
Kentteki 10 mahallede hizmet veren toplum polislerinin 95 bin haneyi gezerek 400 bin vatandaşla görüşme gerçekleştirdiği, elde edilen raporu Emniyet
Genel Müdürlüğüne sunduğu belirtildi.Toplum Destekli Polislik projesinin hayata geçirilmesiyle suç oranlarında azalmalar yaşanırken 155 Polis İmdat hattına gelen çağrıların arttığı kaydedildi.
(AA)
|