|
 |
 |

ABD'de obez çocuk sayısı artıyor
ABD'de de yapılan bir araştırma, ülkede obez bebek ve çocuk sayısının günden güne arttığını gösterdi.
Harvard Üniversitesi tarafından yapılan, 22 yıl süren araştırmanın sonuçlarına göre, 1980-2001 yılları arasında ülkede 0-6 yaş arasındaki kilolu çocuk sayısı yüzde 59 artarken asıl şaşırtıcı sonuç bebeklerde ortaya çıktı. Aynı dönemde, 0-6 aylık bebeklerde şişmanlık oranı yüzde 74'lük rekor bir artış gösterdi. Yine aynı araştırmaya göre 0-6 yaş arası çocuklarda şişmanlama riski ise yüzde 30'a yükseldi.
Araştırmanın sonuçlarıyla ilgili New York Post gazetesine konuşan uzmanlar, doğumdan sonraki birkaç ay içinde bebeklerin kilosunda görülen hızlı artışın, daha sonraki yıllarda çocuğun obez olma olasılığını son derece yükselttiğini belirttiler.
Amerikalı
doktorlar, bunun önüne geçmenin en iyi yolunun hamile kadınların, sigaradan ve aşırı kilo almaktan uzak durması olduğunu söylüyorlar. Ayrıca annenin bebeği emzirmesinin de çocukları sağlıksız kilo artışından koruduğunu belirtiyorlar.
Yirmi iki yıllık bir dönemi kapsayan araştırma, çocukların bugün eskisine göre neden daha şişman olduğunu açıklamasa da uzmanlar, çocukların beslenme ve yaşama alışkınlıklarının bunda son derece önemli bir rol oynadığını düşünüyorlar.Eskiye oranla daha hareketsiz yaşayan ve vakitlerinin çoğunu bilgisayarın başında ya da televizyon seyrederek geçiren çocuklar, ayrıca besin değeri az ama ''görünüşü ve tadı güzel'' olan daha çok kalorili ve şekerli yiyecekleritüketiyor.
Amerikalı obezite uzmanları, obezitenin bu kadar genç yaşlarda görülmeye başlamasının çok tehlikeli olduğunubelirterek, insanlara giderek büyüyen porsiyonlar ve fazla kalorili yiyeceklerden uzak durarak, çocukluktan itibaren daha çok egzersiz ve spora yönelmeleri tavsiyesinde bulunuyorlar.
(AA)
|