|
 |
 |

  |
|
"İstanbul'u yıkıp tekrar yapacağız"
İstanbul Valisi Muammer Güler, olası bir depremin etkilerini en aza indirmek için, İstanbul'un önemli bir kısmının yıkılıp yeniden inşa edileceğini söyledi. Güler, "İstanbul'u yıkıp tekrar yapacağız" dedi.
Olası bir İstanbul depreminin ekonomi ve sanayi üzerinde yaratacağı etkilerin tartışıldığı "Uluslararası Bütünleşik Afet Riski Yönetimi Konferansı" üçüncü gününde devam ediyor.
Konferansta konuşan İstanbul Valisi Muammer Güler, 1999'daki Marmara Depremi'nden bu yana İstanbul'da depreme ilişkin yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
"20
YIL İÇİNDE YIKILIP TEKRAR İNŞA EDİLECEK"
Güler, İstanbul'da meydana gelebilecek bir depremden en az can ve mal kaybı ile çıkmak için, kentin önemli bir kısmının 20 yıl içinde yıkılıp tekrar inşa edileceğini söyledi. Olası bir deprem için gereken önlemleri alma konusunda çalışma başlattıklarını hatırlatan Güler, bu kapsamda "İl Afet Yönetim Merkezi"nin kurulduğunu belirtti.
"HABERLEŞME VE MÜDAHALE KAPASİTESİ HAYATİ ÖNEMDE"
Güler, ilkelerinin "Kurtarma yerine koruma-yara sarma yerine hazırlıklı olma" olduğunu belirtirken, olası bir depremin afete dönüşmemesi için haberleşme, bilgi ağı ve müdahale kapasitesinin hayati önemde olduğunu söyledi.
"ÖNCELİKLİ KAMU BİNALARININ GÜÇLENDİRMESİ SÜRÜYOR"
Deprem sonrasında yapılan bina etütlerinde önceliği hastane ve okul gibi önemli kamu binalarına verdiklerini anlatan Güler, bu kapsamda İstanbul'daki 133 okul binasının yıkılıp yeniden inşa edildiğini, 2 bin 827 okuldan 863'ünün taramasının yapıldığını ve bunlardan 689'unun iyileştirildiğini, Kredi ve Yurtlar Kurumu'na ait 51 binadan 49'unun ve 285 sağlık biriminin ise denetlendiğini kaydetti.
"RİSKLİ 10 İLÇEDE BİNA TARAMASI 2 YIL SONRA BİTECEK"
Güler, Zeytinburnu, Fatih, Küçükçekmece, Avcılar, Bakırköy, Bahçelievler, Bayrampaşa, Eminönü, Beyoğlu ve Adalar ilçelerinin risk altında olduğunu vurguladı. Güler, Zeytinburnu'nda 16 bin binanın tarandığını, diğer ilçelerdeki riskli bina taramalarının da 2 yıl sonunda bitirileceğini belirtti.
"AFET FM" KURULUYOR
Güler, Dünya Bankası'ndan alınan 400 milyon dolar kredi ile bir dizi yeni çalışma başlatacaklarını ifade etti. Güler, yeni projeleri şöyle sıraladı: "70 bin kullanıcılı telsiz sistemi kurulması, eğitim ve bilgilendirme amaçlı olarak 'Afet FM' adlı bir radyo istasyonu kurulması, 1212 adet acil müdahale ekipmanı için ihaleye çıkılması, 840 öncelikli kamu binasının ya güçlendirilmesi ya da yıkılıp yeniden yapılması, Tarihi yapıların envanterinin çıkarılması ve bu kapsamda öncelikli 25 yapının güçlendirilmesi, deniz-hava-karayolu ile kolayca ulaşılabilecek hastaneler yapılması, mevcut 25 hastanenin güçlendirilmesi."
"KİMSE BÖYLE BİR PROJEYİ 3-5 SENEDE BİTİREMEZ"
Güler, konferanstan çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, özellikle akademik çevrelerden gelen "İstanbul olası bir depreme karşı hazırlıksız. 1999'dan beri hiçbir mesafe kat edilmedi" eleştirilerine de yanıt verdi. Yerel yönetimler ve devlet organları ile birlikte tüm vatandaşlara önemli görevler düştüğünün altını çizen Güler, "Kaynak sıkıntımız devam ediyor. Bu durumda yavaşlamamıza neden oluyor. Ancak afetle mücadele çok boyutlu bir olaydır. 12 milyonluk bir şehrin tamamını ele alıyoruz. Kimse böyle bir projeyi 3-5 senede bitiremez" diye konuştu.
(ANKA)
|