|
|
|
Meyve ve sebzede ucuzluk
Bunaltıcı sıcaklar ve yaz tatili dolayısıyla kentlerin boşalması ve tarla ürünlerindeki bolluğun, meyve-sebze fiyatlarını yüzde 30'a varan oranlarda ucuzlattığı bildirildi.
Sera ürünlerinin bitmesinin ardından tarla hasadının başlanmasıylabirlikte sebze ve meyvede yaşanan bolluk, tüketicinin yüksekliğinden yakındığı fiyatlarda düşüşe yol açtı.
Adana Büyükşehir Belediyesi Hal Müdür Yardımcısı Hakan Cülük, hale sera ürünleri girişinin bittiğini,kent merkezlerinin tatil nedeniyle boşalmasının ve tarla ürünlerinin çıkmasının ise son 20 gün içerisinde meyve-sebze fiyatlarını yüzde 30'a varan oranlarda ucuzlattığını söyledi.
Cülük,
sebze ve meyvede tarla ürünlerinin hale girişlerinin başladığı son 20 gün içerisinde adeta bir bolluk yaşandığının altını çizerek, en fazla ucuzluğun sebzede domates, sivri biber, dolmalık biber, salatalık, patlıcan, kabak, meyvede ise karpuz, kavun, üzüm gibi ürünlerde yaşandığını söyledi.
Son 20 gün içerisinde domatesin hal fiyatının 50 YKr'den 20 YKr'ye, dolmalık biberin 60 YKr'den 20 YKr'ye, patlıcanın ise 30 YKr'den 15 YKr'ye kadar düştüğünü hatırlatan Cülük, ''Halkımız bu yıl bol ve ucuz sebze meyve yiyor'' dedi.
Fiyatların ucuzlamasında kent merkezlerindeki yoğunluğun tatil beldelerine kaymasının da etkili olduğunu belirten Cülük, kış aylarında 800 civarında olan günlük hal araç giriş çıkışının, yaz ayları nedeniyle 200'e kadar düştüğünü, bir çok üreticinin ise ürünlerini hal yerine tatil beldelerine götürerek satmaya çalıştığını kaydetti.
KARPUZ HAL ESNAFINI GÜLDÜRDÜ
Karpuz satan esnafın bu yıl ihracatla yüzünün güldüğünü belirten Cülük, halde bulunan 47 karpuz esnafının bu yıl ihracat için 40 bin ton civarında karpuz sattığını söyledi.
Karpuz satışlarında dünya kupası nedeniyle Almanya'ya yapılan ihracatın ve aşırı sıcaklar nedeniyle yurt için tüketiminin fazla olmasının etkili olduğunu vurgulayan Cülük, haldeki karpuzun satışının 15 YKr'den sürdüğünü kaydetti. Adana Hali'nde satılan bazı ürünlerin fiyatları şöyle:
''Şeftali 50 YKr, sivri biber 20 YKr, lahana 15 YKr, salatalık 20 YKr, çilek 50 YKr, limon 30 YKr, kabak 20 YKr, kuru soğan 20 YKr, fasulye 40 YKr, üzüm 40 YKr, patates 20 YKr, domates 20 YKr.''
(AA)
|