|
|
|
|
|
Türkiye de kararı olumlu karşıladı
Türkiye, BM Güvenlik Konseyinin Lübnan ile ilgili dün verdiği kararı memnuniyetle karşılayarak, ''kararın uygulanmasını sağlamak için tarafların çatışmalara derhal son vermelerini beklediğini'' bildirdi.
Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ''Lübnan'da bir aydır süren çatışmaların durdurulması ve bölgede barışın yeniden kurulması yönünde yürütülen uluslararası çabalar sonunda, dün BM Güvenlik Konseyinde oybirliğiyle kabul edilen 1701 sayılı kararı memnuniyetle karşılıyoruz'' denildi.
Kararda, Ortadoğu'da kalıcı, adil ve kapsamlı bir barışın tesisi gereğine atıfta bulunulduğuna ve bu amaçla ilgili BM kararlarının hayata
geçirilmesinin öneminin vurgulandığına işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
''TÜRKİYE YOĞUN ÇABA HARCADI''
''Türkiye krizin başlangıcından bu yana, bölgedeki olumsuz gidişata son verilmesini teminen yoğun çaba harcamış, gerek ikili gerek çok taraflı forumlarda bir an önce çatışmaların durdurulmasını ve ateşkes ilan edilmesini savunmuş, bunu takiben kalıcı barışın siyasi çerçevesinin müzakere edilmesi gerektiğini vurgulamıştır.
Karar, Lübnan'daki kriz daha vahim boyutlar kazanmadan çatışmaların durdurulması ve ihtilafa kalıcı çözüm bulunmasının yolunun açılması bakımından kayda değer bir adım teşkil etmektedir. Ayrıca karar, Lübnan'a acil ve kapsamlı insani yardım sağlanmasını teminen gerekli koşulların oluşturulmasını mümkün kılacaktır.''
''Bu çerçevede, tarafların oybirliği ile kabul edilmiş olan 1701 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararının lafzına ve ruhuna vakit geçirmeksizin uygun hareket etmelerinin önem taşıdığı'' kaydedilen açıklamada, ''Kararın uygulanmasını sağlamak için tarafların çatışmalara derhal son vermelerini bekliyoruz'' denildi.
1701 SAYILI KARAR
Güvenlik Konseyi'nin kararında, taraflara çatışmaları tamamen durdurmaları, belirtilen ilkeler ve unsurlar temelinde, daimi ateşkesi ve uzun vadeli çözümü desteklemeleri çağrısında bulunuluyor.
Kararda, çatışmalara son verilmesini takiben, Lübnan kuvvetlerinin BM Geçici Görev Gücü (UNIFIL) ile güney Lübnan'a konuşlandırılmasına paralel olarak İsrail kuvvetlerinin bölgeden çekilmesi, UNIFIL'ın görev yönergesinin ve faaliyetlerinin kapsamının genişletilerek personel sayısının artırılması öngörülüyor.
(AA)
|