|
|
|
|
|
İsrail'i BM kararı da durduramadı
İsrail savaş uçakları, BM Güvenlik Konseyi'nin Lübnan'la ilgili kararı onaylamasından sonra Lübnan'ın kuzey ve güneyinde sivilleri vurmaya devam etti.
Lübnan'ın Sesi radyosu başkent Beyrut'un 120 kilometre kadar kuzeydoğusundaki dağlık Akkar kenti ile güneydeki Sur kentinde bazı hedeflere hava saldırısı düzenlendiğini bildirdi.
Lübnanlı güvenlik kaynakları, İsrail savaş uçaklarının, Rişaf köyüne, askerlerle Hizbullah arasında civarda çıkan şiddetli çatışmalardan sonra füze saldırısı düzelendiğini açıkladı.
Bir
güvenlik kaynağı 15 kişinin öldüğünün sanıldığını belirtti.
İsrail savaş uçakları Lübnan'ın güneyindeki Sur kentine de hava saldırısı düzenledi.
Bombardımanda en az 4 sivil öldü. Lübnanlı kaynaklar, saldırının hedefinin Harayib köyündeki bir kamyonet olduğunu kaydetti.
Bu arada İsrail ordusu, Lübnan'da genişletilmiş kara harekatını başlatma kararı doğrultusunda Litani Nehri'ne doğru ilerlemeye başladı.
Genişletilmiş kara harekatı, ateşkes çağrısında bulunulan BM Güvenlik Konseyi karanının kabul edilmesinden birkaç saat sonra başladı.
İsrail ordusu, Başbakan Ehud Olmert ve Savunma Bakanı Amir Peretz'in talimatları doğrultusunda, askerlerin güney Lübnan'daki kara harekatını genişletmeye başladığını ve Litani Nehri'ne doğru harekete geçtiğini açıkladı.
BM'DEN LÜBNAN KARARI
BM Güvenlik Konseyi, İsrail ile Hizbullah arasındaki şiddete son vermek amacıyla hazırlanan karar tasarısını oybirliğiyle kabul etti.
Hizbullah ile İsrail arasındaki düşmanlığa son verilmesi ve şiddetin sona erdirilmesi çağrısında bulunan karar, İsrail'in çekilmesiyle birlikte Güney Lübnan'a, 15 bin kişilik BM barış gücü askeri ile Lübnan askerinin konuşlandırılmasını öngörüyor.
Lübnan'daki durumun, uluslararası barışa ve güvenliğe tehdit oluşturduğu belirtilen kararda, çatışmaların tamamıyla sona erdirilmesi gerektiği belirtiliyor ve Hizbullah'ın tüm saldırılarına ve İsrail'in hücuma yönelik tüm askeri harekatına derhal son verilmesi ağrısında bulunuluyor.
Kararda, Lübnan hükümetine ve BM Barış Gücü (UNIFIL)'e Mavi Hat boyunca güçlerini konuşlandırmaları çağrısında bulunulurken, aynı zamanda İsrail hükümetinden Güney Lübnan'da bulunan tüm askeri güçlerini çekmesi çağrısı yapılıyor.
İsrailli askerlerin derhal ve koşulsuz serbest bırakılması istenirken, İsrail'de tutuklu bulunan Lübnanlı mahkumlarla ilgili sorunun çözülmesi talep ediliyor.
Kararda, uluslararası toplumdan Lübnan'ın havaalanlarını ve limanlarını açabilmesine, evlerini terketmek zorunda kalan insanların geri dönebilmesine, Lübnan'ın gelecekte yeniden yapılanmasına ve kalkınmasını yardımcı olabilmek amacıyla her türlü insani ve mali desteği sağlanması talebinde de bulunuluyor.
Ayrıca, Lübnan'ın uluslararası toplumca kabul görmüş sınırlarıyla birlikte toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve siyasal bağımsızlığına tam destek verdiği de vurgulanıyor.
Daha önce imzalanan ikili ve uluslararası anlaşmalara uyularak Lübnan'da silahlı olan tüm grupların silahsızlanmaları ve böylece bölgede Lübnan devletinin otoritesinin sağlanması çağrısında da bulunuluyor.
Karara göre, başka ülkelerden Lübnan'a, Lübnan hükümetinin yetkisi dışında hiçbir silah satışının yapılmaması ya da teknik eğitim verilmemesi gerekiyor. Ayrıca, İsrail'in elinde bulunan bölgedeki kara mayınlarının yerlerini gösteren haritaların BM'ye verilmesi gerektiği de belirtiliyor.
ANNAN: ''TARAFLARLA ÇATIŞMALARIN DURMA ZAMANINI BELİRLEYECEĞİZ''
Oylamadan önce konuşma yapan BM Genel Sekreteri Kofi Annan, tasarının kabulu durumunda bu hafta sonunda İsrail ve Lübnan hükümetleriyle, çatışmaların durdurulma kararının ne zaman yürürlülüğe gireceği konusunda görüşmeler yapıp bir zaman tayin edeceklerini söyledi.
Annan, konuşmasında, bu karar tasarısı üzerinde daha önceden anlaşma sağlanamamasının kendisini ve dünyadaki insanları düş kırıklığına uğrattığını bildirdi. Hem İsrail hem de Lübnan'daki insanların çok sıkıntılar çektiğini belirten Annan, ''İnanıyorum ki bu karar tasarısı gelecek günlerde bölgede kalıcı ve sürdürülebilir bir ateşkesin sağlanmasını mümkün kılacaktır ve umarım bu tasarı bölgedeki siyasal sorunların barışçıl yollarla çözülmesi sürecini başlatacaktır'' dedi.
Annan, bölgedeki çatışmada asıl kurbanın çocuklar olduğunu belirterek ''çatışmalarda savaşan taraflardan daha çok çocukların öldüğünü'' vurguladı.
Annan, İsrail ordusunun bölgeden çekilirken 15 bin Lübnan askerinin bölgeye UNIFIL ile birlikte gönderilmesinin çok önemli olduğunu ifade ederek, bunun güvenli ve etkili bir biçimde olabilmesi için UNIFIL'in yeni bir yönergeyle yetkilerinin ve ekipmanının güçlendirileceğini ve sayısının artırılacağını bildirdi. Annan bu bağlamda UNIFIL'e asker göndermek isteyen ülkelerin bir an önce biraraya gelmelerinin önemli olduğunu söyledi.
Annan, karar tasarısının kabulü durumunda Lübnan kabinesinin yarın toplanacağını, İsrail'in de pazar günü toplanıp BM kararını gözden geçireceklerini anlattı. Genel sekreter, iki tarafla da görüşüp çatışmaların durdurulması kararının tam olarak ne zaman yürürlüğe gireceğini birlikte belirleyeceklerini açıkladı.
Annan, konuşmasında, bu krizin askeri bir çözümünün olamayacağını belirterek, Lübnan'ın çok uzun zamandır bir kurban edilen ülke olduğunu vurguladı. Genel sekreter, son 5 haftada bölgede olanların Ortadoğu'nun aslında ne denli kırılgan bir bölge olduğunu ve soruna kapsamlı bir siyasal çözüm bulunması gerektiğini bir kez daha herkese hatırlattığını sözlerine ekledi.
(AJANSLAR)
|