kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Baklava Gaziantep'te yapılır, Gaziantep'te yenir'
Dünyanın en lezzetli fıstığı
'Baklava Gaziantep'te yapılır, Gaziantep'te yenir'

'Baklava Gaziantep'te yapılır, Gaziantep'te yenir'


Gelelim ağız tadı, baklavaya. Antep'e gidip de İmam Çağdaş'a uğramadan dönmek olmayacağı için, son gün bu kebap ve baklava tapınağının yolunu tuttum. Dantel kadar ince ve ağızda dağılan lahmacunla başlayan yemek serüveni azar azar olmak üzere hemen tüm kebap çeşitleriyle devam etti. Bugüne dek bu kadar lezzetli kebaplar tatmadığımı itiraf ederim. Ancak asıl büyük olay, yemeğin sonunda gelen bol fıstıklı kare baklava, fıstık ezmesi ve bülbül yuvası oldu. Ağızda eriyen, tereyağının ve yarı olgun, zümrüt yeşili fıstığın olağanüstü aromalarının damakta yarattığı şöleni tarif etmek çok zor. Babası ve oğlu ile birlikte restoran ve baklavacı dükkanını işleten Burhan Çağdaş çekingen, son derece mütevazı bir Anadolu beyefendisi. Tam da "Bu baklava İstanbul'da da bulunabilse, ne kadar iyi olur" diye aklımdan geçirirken, Burhan bey, "Babam, baklava Gaziantep'te yapılıp yenmeli, diyor," diye hayallerimi yıktı. Lezzetin büyük ölçüde Antep'in kuru havasından ve baklavanın geleneksel odun fırınında pişirilmesinden kaynaklandığını, modern fırınlara göre daha uzun sürede pişen baklavanın daha farklı olduğunu da anlattı. Kısa sürede geliri katlamak gibi bir hırs olmayınca, işte böyle nefis şeyler üretilebiliyor. Antep'ten ufkum genişlemiş, damak belleğim zenginleşmiş olarak ayrıldım. Ancak Mehmet Aslan haklıydı. İstanbul'da bir buzdağına benzetebileceğimiz Antep mutfağının olsa olsa suyun üzerinde kalan kısmını tanıyabilmiştim. Suyun altındaki lezzetler ise beni bekliyor. En kısa zamanda Antep yemeklerini öğrenmeye başlamak üzere tekrar gideceğim. Gaziantep olağanüstü bir lezzet hazinesi.
DİĞER GURME HABERLERİ
 Yazın en serin içkisi
 Unutulan bir tat: 'Gül gibi şarap'
 Bir kitap okudum dünyam değişti (2)
 Yemek düşmanlığının altın çağındayız
 Japon mutfağı sadece suşiden oluşmuyor
 Bu yoğurdu sarmısaklasak
 Yazın salata yenir
 Gıda zehirlenmesi tezgâhlarda...
 Yaz aylarının leziz dumanı
 Bize özgü lezzetler hangileri?
 Prensesi uyutmayan minik yeşil tane
 Tavuklarımıza lezzet geldi
 'Baklava bizimdir bizim kalacaktır'
 Ece'den mutfak dersleri
 Kahvaltıda Van lezzeti
 Bulgur sonunda sınıf atladı
 Zengin olmanın derdi başka
 Bize de mi lolo?
 Isparta'yı mutlaka keşfedin
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
REFİK DURBAŞ
Yazın en serin içkisi
Tarih öncesinden yadigâr bir sıvı...
AHMET ÖRS
Unutulan bir tat: 'Gül gibi şarap'
Şarap tutkunları...
Özgür düşüncede bir ileri, iki geri
Özgür düşüncede bir ileri, iki geri
Aradan 25 yıl geçti. Bugün de 301. maddeden kitaplar...
Küfürlü konuşmayın su rahatsız oluyor
Küfürlü konuşmayın su rahatsız oluyor
Su kristallerinin moleküler düzeyde negatif ve pozitif kelimelere,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.