|
|
|
|
|
Sıcak hava ''sinir'' yapıyor
Prof. Dr. Abdülkadir Çevik, aşırı sıcaklarda vücutta hormonal değişiklikler görüleceğini belirterek, ''Sıcak havalar insanları daha sinirli hale getiriyor. İnsanlar daha asabi oluyor'' dedi.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çevik, sıcak havaların insan psikolojisi üzerine etkilerini değerlendirdi.
Aşırı sıcaklarda vücudun fizyolojik dengesinde ciddi bir takım dengesizlikler yaşanacağını, metabolizmada hormonal değişiklikler görüleceğini belirten Prof. Dr. Çevik, bunlara bağlı olarak kişinin tahammülünde azalma görüleceğini, stres eşiğinin düşeceğini, en küçük olaylarda
bile daha kolay öfkeleneceğini kaydetti. Çevik, ''Sıcak havalar insanları daha sinirli hale getiriyor. İnsanlar daha asabi oluyor'' dedi.
Bu havalarda trafiğe çıkacak olanlara da tavsiyelerde bulunan Çevik, şöyle konuştu:
''Normal, konforlu hava olmadığı için trafikte beklemek daha ızdırap verici oluyor. Onun için kliması olmayan arabalarla öğle sıcaklarında trafiğe çıkmamak daha doğru olur. Bir de sıcak havalarda özellikle ağır yemeklerin ardından trafiğe çıkmak daha da risk arz ediyor. Çünkü ağır yemeklerden sonra uyku eğilimi daha fazla olur. Uyku eğiliminden dolayı trafik kazaları daha yoğunluklu olarak karşımıza çıkar.''
Vatandaşların sıcak havaları rahat geçirebilmeleri için bol sıvı almaları, yağlı yiyecekler yerine yaz sebze ve meyvelerini tüketmeleri, mümkün olduğunca iyi havalanan, pamuklu, açık renk giysiler giymeleri gerektiğini söyledi.
KALP KRİZİ RİSKİ
Türk Kalp Vakfı Başkanı Çetin Yıldırımakın da aşırı sıcaklar ve nemli havanın kalp krizi riskini artırdığını belirtti.
Vatandaşlardan tatile çıkmadan önce sağlık kontrolü yaptırmalarını isteyen Yıldırımakın, ülke nüfusunun yüzde 15'ine yakınında hipertansiyon görüldüğünü, yüzde 22'sinin de kolesterol dengesizliğiyle karşı karşıya bulunduğunu kaydetti. Yıldırımakın, kalp krizi riskini 4-5 kat artıran sıcakların bu rahatsızlıkları tetikleyeceğini kaydetti.
Bütün kış yoğun bir çalışma temposu içinde olan, hiç spor yapmayan vatandaşların tatilde bünyelerine uygun spor yapmalarını isteyen Yıldırımakın, ''Vatandaşlar bünyelerinin kaldırdığı sporu yapsınlar. Bu da özellikle sıcak ve nemli havalarda kalp ve damar hastalıklarını tetikleyen ve gerçekten büyük tehlike doğuran bir nedendir'' diye konuştu.
Yıldırımakın, sıcak ve nemli havalarda terleme ve ısı kaybı nedeniyle vücudun su kaybettiğine işaret ederek, sıcak havalarda yağlı yiyecekler yerine vücudun susuz kalmaması için sulu yemeklere itibar edilmesi, sebze ve meyve ağırlıklı yiyecekler tüketilmesi gerektiğini söyledi.
Vatandaşlardan 11.00-16.00 saatleri arasında güneşe çıkmamalarını ve denize girmemelerini isteyen Yıldırımakın, soğuk su ile sık sık duş almanın önemine işaret etti. Çetin Yıldırımakın, özellikle çocuklar ve yaşlıların olabildiğince gölgede ve kapalı ortamlarda bulunması gerektiğini belirtti.
PAZARTESİ VE SALI GÜNÜ YAĞMUR VAR
İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürü Mustafa Yıldırım, hava sıcaklıklarının hafta sonu daha da artarak mevsim normallerinin 6-8 derece üstüne çıkacağını belirterek, kentte beklenen en yüksek hava sıcaklığının Cumartesi günü 35-37, Pazar günü ise 34-36 arasında olacağını bildirdi.
İstanbulluların nemle birlikte hafta sonunu sıcak ve bunaltıcı bir havayla geçireceklerini kaydeden Yıldırım, boğucu sıcakların hafta başından itibaren mevsim normallerine ineceğini, kentte Pazartesi ve Salı günleri yağış beklendiğini söyledi.
Hafta sonunda yaşlı, hasta ve çocukların 11.00-18.00 saatleri arasında dışarı çıkmamalarını isteyen Yıldırım, yetkilileri de orman yangınlarına karşı tedbirli olmaları konusunda uyardı.
(AA)
|