|
|
|
Rektörden ''iflas'' uyarısı
Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç, Maliye Bakanlığının Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği'nin ardından üniversite hastanelerinin büyük gelir kaybına uğradıklarını ifade ederek, ''İflasa doğru gidiyoruz. Üniversite hastanelerinin 3 aydan fazla ayakta kalacağına inanmıyorum'' dedi.
Yamaç, Maliye Bakanlığının, tebliği gözden geçirmesi gerektiğini söyledi. Yamaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1995-2005 döneminde, devletin üniversite bütçelerine katkısının yüzde 69'dan yüzde 57'ye gerilediğini, üniversite bütçelerindeki döner sermaye gelirlerinin ise yüzde 27'den yüzde 38'e yükseldiğini belirtti.
Üniversitelerin
öz kaynaklarını artırabilmek için gerekli dönüşümleri yapabilmesi, hatta iktisadi işletmeler kurarak gelirlerini artırabilmesi gerektiğini söyleyen Yamaç, mevcut durumda üniversitelerin ayakta kalabilmesi için döner sermaye gelirlerine muhtaç olduklarını belirtti.
Döner sermaye gelirlerinin çok büyük bir kısmının üniversite hastanelerinden sağlandığını ifade eden Yamaç, ancak son bir-iki yıldır, devletin üniversite bütçelerine katkısının azalması yanında, ''başka olumsuzlukların da'' oluşmaya başladığını kaydetti.
Yamaç, ''Örneğin geçen yıl, hiçbir şeyin fiyatı düşmediği halde, Bütçe Uygulama Talimatı ile hastalardan tedavi ücreti olarak kesilen paralar yüzde 15-30 oranında azaldı'' dedi. Bu uygulamanın Gazi Üniversitesini 34 milyon YTL kayba uğrattığını belirten Yamaç, Şubat 2006'da çıkarılan Bütçe Uygulama Talimatı ile üniversitenin bu yıl da 27 milyon YTL daha kayba uğrayacağını tahmin ettiklerini söyledi.
TEDAVİ YARDIMINA İLİŞKİN UYGULAMA TEBLİĞİ
Yamaç, Maliye Bakanlığının Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği'ne göre ayakta polikliniğe gelen hastalar için ödenecek rakamlarla bir kişinin muayenesinin, kan ve idrar gibi testlerinin yapılmasının mümkün olmadığını belirterek, üniversite hastanelerinin ayakta duramayacak noktaya geldiklerini ifade etti.
Üniversite hastanelerin, sevk zinciri içinde insanların en son başvurdukları hastaneler olduğuna dikkati çeken Yamaç, üniversite hastanelerindeki ayrıntılı incelemelerin maliyetinin yüksek olduğunu anlattı.
Tebliğe göre, bilgisayarlı tomografi için 70 YKr ödeneceğine işaret eden Yamaç, ''üniversite hastanelerinin, simit parasına tomografi çektiklerini'' söyledi. Şu anda, üniversite hastanelerinin, mevcut kaynaklarını kullandıklarını ifade eden Yamaç, şunları kaydetti:
''Üniversitemizin geçen ayki bütçe kaybı yüzde 47... Bir hastaya belki binlerce YTL'lik tetkik yapılıyor, devlet sadece 66 YTL karşılıyor. Bir tomografi cihazının fiyatı, nakit parayla 2 milyon YTL. 70 YKr ile kaç bin tane biriktirilirse biriktirilsin, bu cihazın yıllık bakımı yaptırılamaz. Bazı üniversite hastanelerinden personel çıkarılmaya başlandı. Henüz çıkarmadık ama bu gelecek aylarda çıkarmayacağımız anlamına gelmiyor. Çünkü kaynak tükeniyor. İflasa doğru gidiyoruz. Üniversite hastanelerinin 3 aydan fazla ayakta kalacağına inanmıyorum.''
Üniversitedeki bilimsel araştırma projelerine verilen ödeneklerde kısıntıya gidebileceklerini ve yatırım giderlerini azaltabileceklerini anlatan Yamaç, Maliye Bakanlığının, tebliği gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.
(AA)
|