|
|
|
|
|
|
'Kadını futboldan erkek soğutuyor'
Futbol yazarı kardeşler Banu K. Yelkovan ve Ebru Kılıçoğlu'na göre, kadınların futboldan hoşlanmamasının nedeni futbolu zorlaştıran erkekler.
Banu K. Yelkovan "Kadınlar ya hiç maça gitmedikleri ya da birisi onlara çok basit kuralları anlatmadığı için sevmiyordur. Çünkü erkekler futbolu zorlaştırıyor." Ebru Kılıçoğlu "Biz mazlum hikâyelerini seviyoruz. Kupadan memnun kalmamız için Fildişi Sahili'nin şampiyon olması gerekiyordu mesela."
'Futbolu erkekler zorlaştırıyor'
Futbol yazarı Ebru Kılıçoğlu ve Banu K. Yelkovan kardeşler, futbolun aslında hiç zor olmadığını, erkekler zorlaştırmasa kadınların da futbolu daha fazla seveceklerini söylüyor.
Ebru Kılıçoğlu ve Banu K. Yelkovan iki kız kardeş ve ikisi de futbol yazarı. Ebru Kılıçoğlu SABAH gazetesinde, Banu K. Yelkovan Radikal gazetesinde yazıyor. Aslında tek ortak özellikleri bu değil. İkisi de Galatasaray yazarı. Çocukluklarından beri Galatasaray'ı tribünlerde destekleyen Kılıçoğlu kardeşlerle kadın olarak futbol yazmayı ve yarın sona erecek olan Dünya Kupası'nı konuştuk.
- Futbol merakınız nasıl başladı? Ebru Kılıçoğlu: Babam ciddi bir spor severdir, Beşiktaş taraftarıdır. Biz küçükken televizyonda, radyoda futbol varsa "Konuşmayın, televizyonun önünden geçmeyin," diye kızardı. Televizyonun önünden geçemiyoruz ya biz de oturup seyretmeye başladık.
- Babanız Beşiktaşlıyken siz nasıl bu kadar koyu Galatasaray taraftarı oldunuz? B.Y.: Bizim Galatasaraylılığımız dayı kökenli. Babam da hiç Beşiktaşlı olalım diye etkilemeye çalışmadı. Biz 1980'lerde Florya'ya taşındık ve bu sayede Galatasaray'la iç içe yaşamaya başladık. Bizim için Florya'daki tek eğlence yeri Galatasaray'dı o zamanlar.
- Kadın olmak kaleminizi etkiliyor mu? E.K.: Kadınlar daha yapıcı eleştirilerde bulunuyorlar bence. Mesela bir futbolcu kötü oynuyorsa 'Asın, kesin bunu,' yerine 'Bunu şöyle yapmasak da böyle yapsak belki kazanırız,' mantalitesiyle hareket ediyoruz. Yani eleştirilerimiz olumlu oluyor. B.Y.: Biz bir erkeğin istese de göremeyeceği şeyleri görüyoruz. Örneğin bir maça gittiğimde Popescu da vardı ve Hagi'yle paltoları tıpatıp birbirinin aynısıydı. Bunu bir erkek görmez, görse de anlamaz. Bir de ben bir erkeğin kızdığı şeye kızmam. Mesela bir maçta yenilirsek ben sadece üzülürüm. Erkekler kızıyor, niye kızıyorlar anlamıyorum. Takımın yenilmiş, neyi değiştirebilirsin ki?
- Güya futbol erkek sporu ya, 'Erkek işine niye karışıyorsunuz?' gibi tepkiler aldınız mı? E.K.: Bana ilginç mailler geliyor. Bir tanesini hiç unutmuyorum; Azerbaycan'dan bir okur 'Ebru Hanım çok güzelsiniz, bir resminizi alabiler miyem?' diye mail atmış. Ben de 'Yorumlarınız futbolla ilgili olmadığı sürece benden alacağınız tek cevap bu olur,' diye yanıtladım. Bunun üzerine şöyle bir yanıt geldi; 'Ebru Hanım nice olacak bu Galatasaray'ın hali, bir resminizi alabiler miyem?'
- Çoğu erkeğin hayali futbol tutkusunu paylaşacak bir kadın bulmaktır. Sizin futbol tutkunuz erkeklerle ilişkilerinizde yararlı oldu mu? B.Y.: Ebru Fenerbahçelilerle çıkamıyor. Birbirlerini boğacak noktaya geliyorlar. E.K.: Böyle bir deneyimim oldu ve çok kötü bitti. En romantik konuşmamız 'Senin kafanı patlatırım,' şeklindeydi. Galatasaray benim, platonik ama en büyük aşkım. Benim için sıralama ailem, Galatasaray, sonra devamı şeklinde gider. Dolayısıyla herhangi bir maç olumsuz bittiyse bunu ancak en yakınlarım eleştirebilir. Sevgili ise eloğlu (gülüyor).
- Peki sizce Türkiye'de kadınlar futbolu seviyor mu? B.Y.: Kadınlar futbolu neden sevmezler biliyor musunuz; çünkü büyük olasılıkla hiç maça gitmemişlerdir. Ya da birisi onlara çok basit olan kuralları anlatmamıştır. Çünkü erkekler futbolu zorlaştırıyor, asık suratlı hale getiriyor. Hatta bence Türkiye'de kadınlara futbolu erkekler sevdirmiyor.
EYLEM BİLGİÇ
|
|
|
|
|
|
|
|
|