Dış finansmanda kaynağı bilinmeyen girişlerin önemli olduğunu belirten IMF Türkiye'nin uzun vadeli yatırımcılardan yararlanamadığına işaret etti.... IMF'ye göre, uzun vadeli yatırımcı eksikliği, Türkiye'yi, pozisyonunu her an değiştirebilen fırsatçı sermayeden kaynaklanan zayıflıklara maruz bırakıyor.
IMF, Türkiye'nin uzun vadeli yatırımcılardan halen yeterince yararlanamadığını, bunun da ülkeyi fırsatçı yatırımcılardan kaynaklanacak zayıflıklara maruz bıraktığını belirtti. IMF, Türkiye'nin dış finansmanında net hata ve noksan kaleminin önemli yer tuttuğunu bildirdi. 1. ve 2. gözden geçirmelere ilişkin Kasım 2005 tarihli uzman raporunu önceki gün sitesine koyan IMF, Gayri Safi Milli Hasıla'nın yüzde 1.1'ini oluşturan net hata ve noksan kaleminin (kaynağı belirsiz para girişi) potansiyel nedenleri arasında Irak'a yapılan kayıtdışı ihracatı göstermesi dikkat çekti. IMF, diğer nedenleri de beyan edilmeyen turizm gelirleri, yastıkaltı para ve işçi dövizleri olarak gösterdi. Raporda Merkez Bankası'nın da bu konuda çalıştığı ama potansiyel nedenleri net hata ve noksan kaleminin sebebi olduğunu gösterecek somut kanıtlar bulamadığı kaydedildi.
KAYNAK
KISA VADELİ Raporda mayıs ve haziranda piyasalarda yaşanan dalgalanmalara karşı Kasım 2005'te uyardığı anlaşıldı. Türkiye için koşulların çok daha iyi olduğu kasımda "ekonominin zayıf noktalarının geçmişi göre geçmişe göre daha az" yorumu yapılsa da; petrol fiyat artışlarının destekleyeceği kredi piyasasında yaşanacak küresel likidite daralmasının YTL'nin hızlı değer kaybına neden olacağı belirtildi. Türkiye'ye giren yabancı sermayenin yapısında doğrudan yabancı yatırımların payı artıyor olsa da hâlâ kısa vadeli ve borç yaratan yatırımların ağırlıkta olduğuna dikkat çekildi. Türkiye'nin "al ve elinde tut" stratejisiyle çalışan daha uzun vadeli yatırımcılardan yeterli katılım sağlayamadığı, bunun da sermaye akışını her an pozisyon değiştirebilecek fırsatçı yatırımcılardan kaynaklanabilecek zayıflıklara maruz bıraktığı anlatıldı. Bu nedenle Türkiye'nin iç ve dış zayıflıklarını gidermek için lehine olan küresel şartları sonuna kadar kullanması gerektiği görüşüne yer verildi.
TERSİNE DÖNÜŞ UYARISI Türkiye'nin finansmanının üçte ikisinden daha fazlasının kısa vadeli olamasının yapısal reformaları sürdürmesinin önemini gösterdiği belirtilen raporda, özelleştirmeyle bağı olmayan doğrudan yabancı yatırımların düşük olması eksiklik olarak gösterildi. Uzun vadeli finansman için teşviklerin geliştirilmesi gerektiği belirtilen raporda, "Türkiye'nin büyük cari açık rakamı ve hala süren zayıf yönleri sermaye girişinde ani bir tersine dönüş yaşanmasına neden olabilir" denildi. Raporda, 2005'te 43 milyara çıkan sermaye girişinin dış piyasalardaki olumlu gelişmelerin yansıması olduğu, "Gelişmiş ülkelerdeki düşük faizler, yatırımcıları gelişmekte olan piyasalara yöneltti. Türkiye'de yüksek getirisi nedeniyle bu sermaye hareketlerinden yarar sağladı" denildi.