kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
  » Yazarlar
   News in English
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ulku Tamer @ SABAH
SMS:
4122-UT MESAJ
 
İnce alayla örülmüş yoğun şiirler
Kare As / Sinema

İnce alayla örülmüş yoğun şiirler

Tatilde şiir okumak ister miydiniz? Geçenlerde ölüm yıldönümü nedeniyle değil, 83. doğum günüyle andığımız bir şairi önereyim. 1950'lerde edebiyat matineleri pek gözdeydi. Öyle ki edebiyat matinesiz hafta geçmezdi neredeyse. Yazarlar, özellikle şairler, bir matineden bir matineye koşturur dururlardı. Bunun şiirini bile yazan Behçet Hoca (Necatigil), "Yahu," demişti bir keresinde, "her gün sahnelere çıkıp okuyoruz. Mizeyyen Senar'ı bile geçtik." Dinleyicinin ilgisi inanılmaz ölçüdeydi. Okul salonları, halkevleri, tiyatrolar dinleyicilerle dolup taşardı. Ayakta kalanlar bile olurdu.

O DİNLENMEZ, SEYREDİLİRDİ
"Dinleyiciler," dedim, aslında "seyirciler," demem gerekirdi belki. Çok kişi sanatçıları seyre gelirdi çünkü. Asaf Halet Çelebi'nin sahneden, "Kendimi sirkte vahşi hayvan gibi hissediyorum," dediğine tanık olmuşumdur. En büyük ilgiyi ise her zaman Attilâ İlhan'la Özdemir Asaf çekerdi. Çoğunlukla sona bırakılırdı onlar. Attilâ siyah balıkçı kazağıyla sahneye çıkıp uzun atkısını arkaya fırlattığı zaman korkunç bir alkış kopardı. Tempo tutulurdu: "Pi-a! Pia! Pi-a!" Attilâ da gözlerini kısıp ufuklara bakarak başlardı Pia'yı okumaya.

GÜLDÜRÜ OYUNCUSU
Özdemir Asaf, mikrofona çağrıldığında ise gülüşmeler yükselirdi salondan. Bir güldürü oyuncusu gibiydi Özdemir Asaf. Uzun uzun mikrofonu ayarlar, sessizce seyircileri süzer, tam şiirini okumaya başlayacakken susar, yine seyircilere bakardı sessizce. Kahkahalar dinince aynı şeyleri yineler, sonunda 'r'leri 'ğ' gibi söyleyerek okurdu: "Bütün ğenkleğ aynı hızla kiğleniyoğdu / Biğinciliği..." Seyirciler bir ağızdan tamamlardı: "... beyaza veğdileğ." Özdemir Asaf'ın ilk kitabı Dünya Kaçtı Gözüme 1955'te yayımlanmıştı. Biçim olarak, baskı olarak, o güne kadar rastlamadığımız güzellikte bir kitaptı. Ama fiyatı da dehşetti: 250 kuruş! Şiir kitaplarının 100 kuruşa satıldığı bir dönemde ne büyük eleştiri almıştı bu. Özdemir Asaf, "İçinde 47 şiir var. Şiir başına 5 kuruş çok mu!" diyerek kendini savunmuştu. Okulumuzun edebiyat yıllığı İzlerimiz'in dizgisi, baskısı Özdemir Asaf'ın basımevinde yapılıyordu. Neredeyse her gün oradaydık. Bu yüzden, Dünya Kaçtı Gözüme'nin pedalda sayfa sayfa basılışına tanık olmuştum. Bu kitabı Sen Sen Sen izledi. Sonra ötekiler.

***

Özdemir Asaf'ın şiirinin anahtar sözcüğü herhalde 'yoğunluk'tur. Memet Fuat'ın söylediği gibi, "İnanılmaz bir sözcük tutumluluğuyla, insanı, toplumu irdeleyen, duygu, düşünce yoğunluğunun şiirini arayan, taşlamaya, ince alaya ağırlık veren, tam anlamıyla özgün bir şair,"dir Özdemir Asaf. Bu yoğunluk, özellikle dört dizeyi geçmeyen şiirlerinde daha bir belirir: "Her gün bir gün geçmeyor." ... "Öyle bir kelime söylesem ki deyorum, / Dışarıda bir başkası kalmasa." ... "Gelmem bir iyiliktir deyecektim... / Kapıyı hep başkaları açtı." ... "Senin içine girdiğim zaman / Dışımda kalıyorsun. / Senin dışından sana bakınca / İçime sığmayorsun." Çağdaş bir divan şiirinin mısraları, beyitleri, kıtaları... Özdemir Asaf'ın bütün şiir kitapları yeniden yayımlandı. Bir ciltlik Toplu Şiirler yerine kitapları tek tek çıkarıldı. Böylesi çok daha iyi oldu. Şairin kişiliği vardır. Ama her kitabın da ayrı bir kişiliği vardır.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Edebiyat yolculuğuna çıkış hazırlıkları   / 01-07-2006
 'Ah güzel İstanbul'la bir tanışma olanağı   / 24-06-2006
 Neden okumuyoruz?   / 17-06-2006
 Ölümünden bir yıl sonra Vüs'at O. Bener   / 10-06-2006
 Hollywood bunları yaptıktan sonra...   / 27-05-2006
 Komünist Beckett'in propagandistleri   / 20-05-2006
 Öğretmen o kadar çok ki...   / 13-05-2006
 Asparagas habere Pulitzer   / 06-05-2006
 Kendinden kahraman öyküsü   / 29-04-2006
 Biz meğer operaya gitmişiz   / 22-04-2006
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ
Sünnet olmak mı!!!
Her erkek çocuğun biraz korku, biraz...
ÜLKÜ TAMER
İnce alayla örülmüş yoğun şiirler
Tatilde şiir okumak...
ŞERİF ERCAN
Bunlar da Çinli yabancı damatlar
10 yıl önce macera...
Şöhretli aşçıların bavulunda ne var?
Son 25 yıldır müşteriler, büyük aşçıların değerinin yaratıcılıkları ve...
Bahçe vaha gibi yemekler vasat
Sahibi ve aşçısı Kilisli olan Kiliza restoran, kentin ortasında sığınılacak...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.