|
|
|
|
|
|
|
|
|
Erdoğan: Süreci başlattık
Başbakan Erdoğan, KKTC'ye gitmeden önce havalimanında yaptığı basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''sınırötesi operasyon beklentilerine'' ilişkin bir soru üzerine, ''Gerek Amerika, gerek Irak, bunlarla görüşmeleri zaten büyükelçileri Dışişleri Bakanlığına çağırmak suretiyle başlattık. Buradan gelecek netice nedir, ne değildir bunları da görerek bu adımlar atılır, içeride ve dışarıda...'' dedi.
Erdoğan, Hükümet Sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek tarafından Bakanlar Kurulu ve Terörle
Mücadele Yüksek Kurulu toplantılarının ardından gerekli açıklamaların yapıldığını belirterek, ''Sürekli olarak bu konuda açıklama yapmak bu işi sulandırır. İlgili olan kurum,kuruluş, bütün arkadaşlarımız güvenlik güçlerimiz çalışmalarını yürütüyorlar. Atılması gereken adımlar da bu plan içerisinde muhakkak atılacaktır'' diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, üç gün sürecek KKTC ziyareti için adaya hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 32. yıldönümü nedeniyle düzenlenecek 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı törenlerine katılacağını söyledi.
Türkiye'nin uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan hak ve yükümlülükleri çerçevesinde gerçekleştirmiş olduğu barış harekatıyla Kıbrıs Türk halkının güvenliğinin sağlandığını kaydeden Erdoğan, bölgenin barış ve istikrarına da katkıda bulunulduğunu belirtti. Erdoğan, 20 Temmuz 1974 tarihinin Kıbrıs Türk halkının özgür ve insanca yaşama iradesini bütün dünyaya gösterdiği bir dönüm noktası olduğunu ifade etti.
Başbakan Erdoğan, ziyareti sırasında KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet AliTalat, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Fatma Ekenoğlu, Başbakan Ferdi Soyer, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş ve Meclis'te temsil edilen siyasi partilerin başkanları ile de ayrı ayrı görüşeceğini kaydetti.
KKTC eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile de bir araya geleceğini belirten Erdoğan, yapacağı görüşmelerde Kıbrıs meselesinde gelinen aşamayı ve bundan sonra atılabilecek adımları değerlendireceklerini söyledi.
'KİMSE BİZDEN TAVİZ BEKLEMESİN'
Kalıcı, adil ve kapsamlı bir çözüm için Türk tarafının üzerine düşeni fazlasıyla yerine getirdiğini vurgulayan Başbakan Erdoğan, Kıbrıs Türk halkının her zaman demokrasiden, barıştan, dünya ile bütünleşmekten ve Ada'da bir ve beraber yaşamaktan yana olduğunu kaydetti. Erdoğan, şunları söyledi:
''Biz iki tarafın siyasi eşitliği temelinde kapsamlı bir çözüme varılmasına yönelik yapıcı tutumumuzu yine sürdürmeye devam edeceğiz.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin bu doğrultudaki çabalarını destekledik, destekliyoruz. Öncelikli hedefimiz KKTC üzerindeki haksızkısıtlamaların, izolasyonların kaldırılmasıdır. Bu konuyu takip etmekte kararlıyız. Kimse bizden bu konuda taviz beklemesin.''Başbakan Erdoğan, KKTC'de ayrıca hükümet olarak destekledikleri çeşitli yatırımların açılış ve temel atma törenlerine de katılacağını ifade ederek, şunları kaydetti:
''Biz bir yanda haksız izolasyonlara son verilmesini bir yandan daKKTC'nin siyasi ekonomik ve sosyal yapısının güçlendirilmesini arzu ediyoruz. Bu istikamette son üçbuçuk yılda önemli mesafeler de aldık.
Gerek altyapı çalışmalarında gerek üst yapıda aldığımız ciddi mesafeler var. Kıbrıs'ta barışın da, huzurun da, çözümün de, istikrarın da temelinde Türk halkının ekonomik refah ve kalkınması yatmaktadır. Bu nedenle KKTC'de ekonomik ve sosyal bakımdan güçlü, değerlerine bağlı, kendine güvenen bir Türk toplumu için gayret göstermeye devam edeceğiz.''
'ATILMASI GEREKEN ADIMLAR ATILACAKTIR'
Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin ''Sınır ötesi operasyon için birbeklenti var. Muhalefet partileri de buna tam destek verdi. Türkiye'nin şu andaki pozisyonu nedir?'' sorusuna şu yanıtı verdi:
''Bakanlar Kurulu toplantımız ve Terörle Mücadele Yüksek Kurulu toplantımız yapıldı ve hükümet sözcümüzün açıklamaları var. Sürekli olarak bu konuda açıklama yapmak bu işi sulandırır. İlgili olan kurum,kuruluş, bütün arkadaşlarımız güvenlik güçlerimiz çalışmalarını yürütüyorlar. Atılması gereken adımlar da bu plan içerisinde muhakkak atılacaktır.
Dün de söyledik biz birgün önce Cemil Bey'in de ifade ettiği gibi gerek Amerika, gerek Irak, bunlarla görüşmeleri zaten büyükelçileri Dışişleri Bakanlığına çağırmak suretiyle başlattık. Buradan gelecek netice nedir, ne değildir bunları da görerek bu adımlar atılır, içeride ve dışarıda. Bu işlerin boyutları var. Bunlar işin artık teknik detaylarıdır.
Biz siyasiler olarak çalışmalarımızı yaptık, hedeflerimizi belirledik. Hedeflerimizi gerekli şekilde gerekli yerlere verdik. Bundan sonrası da zaten kendileri tarafından uygulanacaktır. Ama biz ülkemizin huzurunu, mutluluğunu devlet millet el ele kaynaşarak yapmakdurumundayız.
Dayanışma içerisinde yapmak durumundayız. Bunun için de tüm siyasilere medya kuruluşlarına sivil toplum örgütlerine görevler düşmektedir. Bu, bizler için bir milli meseledir. Bunu kalkıp da hiçbir zaman kimsenin bir siyasi rant haline dönüştürmemesi gerekir.
Aklı selim şu anda egemendir ve bu istikamette de siyasi partilerimizin büyük bir çoğunluğu olumlu şekilde bu kanaate, düşünceye desteklerini vermektedir. Biz de kendilerine teşekkür ediyoruz.''
Başbakan Erdoğan bu arada Esenboğa yolundaki Ankara Büyükşehir Belediyesi şantiyesini ziyaret ederek, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'ten bilgi aldı.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|