kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
  » Yazarlar
   News in English
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Asli Aydintasbas @ SABAH
SMS:
4122-ASA MESAJ
 

Washington'la PKK dansı

Kamuoyunda PKK'ya yönelik sınır ötesi operasyon beklentisi artarken, Ankara ve Washington arasında yeni bir söz düellosu başlamasına ramak kaldı.
ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson'ın ''Türkiye'nin sınır ötesi operasyon yapması mantıklı olmaz'' sözlerine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan yanıt hızlı geldi: ''Böyle bir şeyin kararını Sayın Büyükelçi veremez."
Aslında bir yıldır, yani Wilson Ankara'ya geleli beri, iki taraf da doğrudan birbirini eleştirmemeye özen gösteriyordu. ABD, Eric Edelman döneminde yaşanan medyatik gerilimleri, Ankara ise Washington'daki düşmanlarına malzeme sağlayacak antiAmerikan söylemleri istemiyor.
Ancak, terör yükseldikçe TürkAmerikan ilişkilerinin gerilmesi de "kaçınılmaz." Türk kamuoyu, ABD'nin İsrail'in meşru müdafaa hakkını savunurken bu hakkın Türkiye'den esirgenmesini kabullenemiyor. Wilson'un "Türkiye İsrail değil" tezi, destek değil tepki almaya mahkum. Hükümet ise, terörün azdığı noktada dikkatlerin, kamuoyunun PKK'nın ülke içindeki varlığı yerine "sınır ötesi operasyon" olgusu üzerine yoğunlaşmasından memnun.
Üst düzey bir Batılı diplomat, Washington'un sınır ötesi konusundaki pozisyonunu "Yeşil ışık değil ama tam kırmızı da denemez. Kırmızının ne kadar kırmızı olduğu tartışılır" diye anlatıyor. Pardon? Yani Batı, Kuzey Irak'a yönelik bir manevranın ancak Washington ve Iraklı Kürtlerle ortak yapılması halinde destek bulacağını söylüyor.
"Peki operasyon değil de sıcak takip yapılsa?" diye soruyoruz. Cevap ilginç. "Sıcak takip zaten sürekli oluyor. Sınırın coğrafi yapısı nedeniyle hangi tarafta olduğunuz her zaman belli değil. Türk birlikleri de zaman zaman geçiyor."
Batılı diplomata göre "sınırötesi operasyon" da tamamen imkansız da değil: "Örneğin PKK şehirlerde devasa boyutta dramatik bir eylem yapsa, herkes biliyor ki Türkiye bir şeyler yapmaya mecbur kalacak. Bu durumla baş etmek nispeten daha kolay. Ama mevcut durum, farklı. Daha düşük seviyede şiddet olduğu için." Ama meşru müdafaa? "Evet Kuzey Irak'ta üsler var ama Avrupa'da da ve Türkiye'de de PKK var. Tunceli dağlarında 20 yıldır PKK militanları var. Bu yalnız bir Kuzey Irak sorunu değil. Daha büyük ve geniş bir strateji gerektiriyor." Ve devam ediyor "PKK ABD'nin yarattığı bir sorun değil ki bütün fatura ABD'ye çıksın."
Aynı kaynak, "Peki PKK'lılar nerede?" diye sorunca, "Anladığımız kadarıyla yılın ilk aylarında sınırdan bu yana geçişler oldu. geçen kış Türkiye'ye girenler çıkmadı. Son saldırılar, geçen kıştan beri ülke içinde kalanlarla buradakiler tarafından yapılıyor. Kuzey Irak''tan doğrudan gelip saldıran daha az."
Bu analizi üst düzey askeri bir kaynağa sorduğumuzda, PKK'lıların genelde Kuzey Irak içlerinde değil sınır bölgesinde olduğunu doğruluyor. (Örneğin Kandil'de çok az terörist kalmış; sınır bölgesinde ise 2000'in üzerinde PKK'lı kah Türkiye kah Irak arasında dolanıyormuş.) Ancak askeri yetkili, yine de Kuzey Irak'ın bu tarz saldırılar için kritik bir lojistik üssü olduğunu ve "yönetim kadrosu"nun orada yuvalandığını hatırlatıyor .
Yine de "sınır ötesi" laflarının yeni bir Türk-Amerikan krizi getireceğini söylemek için erken. Çünkü ortada henüz bir sınır ötesi operasyon hazırlığı yok; yalnızca "Kızarsak yaparız ha!" sözleri var. Öyle anlıyorum ki, medyada yükselen "sınır ötesi" heyecanının belli bir bölümü yetkililer tarafından kamuoyunu tatmin etmek, "Bakın bir şeyler yapıyoruz" demek için.
Evet hafta başında yapılan Terörle Mücadele Yüksek Kurulu toplantısı sonrasında Güneydoğu'da operasyonlar yoğunlaştı. Ve şehit cenazeleri geldiği sürece, yeni Terörle Mücadele Yasası, askerin arzuladığı biçimde kullanılacak.
Ancak sınır ötesi operasyon demek, AB ile ilişkilerden ekonomiye kadar her şeyi etkileyecek bir süreci göze almak demek. Olağanüstü bir seferberlik hali, demek. Oysa önümüzdeki hafta Başbakan Erdoğan, kabinenin yarısı, emniyet ve istihbarat birimlerinde kilit isimler ve ABD elçisi tatilde olacak. Sizce bu sınır ötesi operasyona hazırlanan bir ülke tablosu mu?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Hamas ve gençlere yalan söylemek   / 13-07-2006
 Gül'ün yükselen profili   / 09-07-2006
 MHP'de değişen ve değişmeyen   / 06-07-2006
 Mikado'nun çöpleri   / 02-07-2006
 Kabine neden değişmiyor?   / 29-06-2006
 Kadın elçiler kulübünün üyesi olmak...   / 22-06-2006
 Baykal Çankaya için "kendini tarif etti"   / 20-06-2006
 Tren kazasında Türkiye resmi   / 18-06-2006
 Ankara'da sıcak yaz şifreleri   / 15-06-2006
 Gül, Lüksemburg'a 'kızgın' gitti   / 13-06-2006
MUHARREM SARIKAYA
İki 'kuzey' sorunu...
Türkiye, her ikisi de "kuzey"...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Washington'la PKK dansı
Kamuoyunda PKK'ya yönelik sınır...
YAVUZ DONAT
Teröre öfke ekonomiye tepki...
Pazartesi günü Polatlı'da...
Oturdukları yerden BEDAŞ'I dolandırdılar
Taşeron firma Ülgen Elektrik'in, elektriği kesilen abonelerin...
Görmeyen göz bir günlüğüne açılabilir
Görme engelli İngiliz'in gözlerinin, düğününde bir günlüğüne açılması...
ÖSS şampiyonu Galatasaray
ÖSS şampiyonu Galatasaray
1 Milyon 510 bin öğrencinin heyecanla beklediği ÖSS sonuçları...
Komutanlar polis cenazesinde saf tuttu
Komutanlar polis cenazesinde saf tuttu
Batman'ın Gercüş ilçesinde şehit olan özel harekât polisi Erkan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu