|
|
|
|
Yaz çapkınları sakın hastalık kapmayın!
Yaz tatilinde güneş, kum ve denizin romantizmine kapılıp yeni ilişkilere yelken açanlar dikkat! Korunmasız cinsel ilişki nedeniyle haziran, temmuz ve ağustos aylarında bulaşıcı cinsel hastalıklar da artıyor. Uzmanlar, yaz çapkınlarını uyarıyor: Kondomsuz düşünmeyin bile!
Yaz aylarında cinsel yolla bulaşan hastalıklarda artış olduğu belirlendi. Cinsel Tıp Derneği tarafından, bin kişi üzerinde yapılan araştırmanın ortaya koyduğu çarpıcı sonuçlara göre; cinsel yolla bulaşan hastalıklar en çok haziran, temmuz ve ağustos aylarında görülüyor. En sık şikayet edilen hastalıklar ise gonore (bel soğukluğu), klamidyoz (mantara benzeyen bir enfeksiyon), kandidiyazis (bir çeşit mantar), trikomoniyazis (vajinal enfeksiyon) ve genital herpes (uçuk). Cinsel Tıp Derneği Başkanı Dr. A. Cem Keçe, kişilerin yüzde 80'inin hastalıklarını partnerlerinden gizleme eğiliminde olduğuna dikkat çekiyor. Keçe, vatandaşların büyük kısmının sorunu görmezden gelerek cinsel hayatına devam ettiğini ve hastalığın daha da ilerlediğini vurguluyor.
SADAKATLE İLGİSİ YOK Cinsel yolla bulaşan hastalıkların bir kısmının cinsel ilişki dışında da çeşitli bulaşma yollarının bulunduğunu anlatan Dr. Keçe, "Bu yüzden bu hastalıklardan birine yakalanan kişiyi partnerinin hemen sadakatsizlikle itham etmesi haksızlık olabilir. Bu nedenle hemen suçlamayın, yargısız infaz yapmayın. Dahası cinsel yolla bulaşan hastalıklarda görülen belirtiler başka hastalıklarda da görülebilir ve yalnızca belirtilere dayanarak, tanı konmadan karşı tarafı suçlamak anlamsızdır" uyarısında bulunuyor.
SOSYAL ETKENLER Çeşitli kültürlerden, çok çeşitli şehirlerden ve ülkelerden gelen insanların bir araya geldiği büyük şehirlerde cinsel yolla bulaşan hastalıklar daha fazla görülüyor. Dr. Keçe'ye göre, büyük kentlerde cinsel hastalıkların daha önemli bir sorun olması, bazı sosyolojik nedenlerden kaynaklanıyor: "Cinsel konularda bilgi ve eğitim yetersizliği, toplumun sosyo-ekonomik yapısında meydana gelen bozukluklar ve özellikle ahlak kavramlarındaki değişiklikler, göçler, iç ve dış turizm, uyuşturucu ve alkol alışkanlıklarının artması, fahişelik, eşcinsellik, genelev alışkanlığı, gizli buluşma yerleri ile mücadele ve kontrollerin yetersizliği, gebeliği önleyici yöntemler ve ilaçlarla gebe kalma korkusunun ortadan kalkması gibi nedenler risk faktörlerinin başında geliyor."
ŞAKASI YOK, KORUNMAK ŞART! Yaklaşık 40'tan fazla cinsel yolla bulaşan hastalık olduğunu belirten Dr. Keçe, "Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, ancak cinsel ilişki sırasında bulaşır" diyor ve şöyle devam ediyor: "Doğal olarak birden fazlapartneri olan kişiler daha fazla risk altındadır. AIDS virüsü, hepatit B virüsü ve frengi mikrobu kanda da bulunduğundan cinsel ilişki dışında kan yoluyla da bulaşabilen hastalıklardır. Ama başkasının bardağını veya çatal kaşığını kullanmakla, öksürükle, el sıkışmakla; cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanmazsınız. O yüzden ilişkiye girerken mutlaka kondom kullanılmalı."
ERKEKLER DAHA ÇOK BULAŞTIRIYOR Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, kadının anatomik özellikleri nedeniyle erkekten kadına daha kolay bulaşabiliyor. Hayatı tehdit eden enfeksiyonlar hariç, diğerleri genellikle kadınlarda daha kolay kalıcı hasar bırakıyor ve daha şiddetli belirtilerle ortaya çıkıyor. Kronik seyirli olan bu hastalıklar, bir kez bulaştıktan sonra hiçbir belirti vermese de vücutta enfeksiyon etmeni yaşamaya devam ediyor. Üstelik virüslere bağlı oluşanlar için henüz kesin etkili bir tedavi şekli geliştirilebilmiş değil.
KISIR BIRAKABİLİR Eğer cinsel yolla bulaşan bir hastalığa yakalanıp tedavi ihmal edilirse, bedeli ağır olabilir: Kısırlık ya da kadınlarda dış gebelik gibi... "Cinsel yolla bulaşan hastalıklar genellikle tedavi edilebiliyor" diyen Dr. Keçe, hemen ardından da uyarıyor: "Cinsel yolla bulaşan hastalığa yakalanmak, maalesef AIDS virüsünü almayı kolaylaştırır ve AİDS'in günümüzde tedavisi yok. Hepatit B'den ise aşı ile korunabilirsiniz."
|
|
|
|
|
|
|
|
|