|
|
|
|
|
Broşun şifresi 'hormonlu domates'
'Kanatlı Deniz Atı Broşu' zanlılarının, gerçek broşa 'hormonsuz domates' kod adını verdikleri ve pazarlıkları bu kod üstünden yaptıkları saptandı.
Uşak Müzesi'ndeki "Kanatlı Deniz Atı Broşu" hırsızlığıyla ilgili soruşturmayı sürdüren Cumhuriyet Savcısı, broşun sahtesinin hazırlatılarak, orijinaliyle yer değiştirildiği belirterek, olayla ilgili müze müdürünün de aralarında bulunduğu sekiz kişi hakkında zimmet ve tarihi eser kaçakçılığından 25'şer yıl, iki kişi hakkında ise dört yıl hapis cezası istemiyle dava açtı. İddianamede, teknik takipte, müze müdürü Kazım Akbıyıkoğlu'nun olayla ilgili şüpheli olarak gözaltına alınanlarla 259 görüşmesinin tespit edildiğine yer verildi. Cumhuriyet Savcısı Mustafa Çelebi, sanıklardan Fehmi İşlerve Suat Yenmez'in telefon görüşmelerinde, orijinal broşa "hormonsuz domates," sahte broşa ise "hormonlu domates" kod adını verdiklerini bildirerek, şu görüşlere yer verdi: "Şüphelilerden Fehmi ve Suat'ın, alıcılarla konuşurken tarihi eseri kastederek, Uşak'taki domatesten bahsettikleri, sahte ya da gerçek anlamında 'hormonlu ya da hormonsuz domates' tabirini kullandıkları, alıcı ve aracıların Uşak'taki domatesin hormonlu olduğunu gördüklerini, hormonsuzunu görmek için yanlarına geleceklerini söyledikleri, eseri Japonya'ya götürmekten, eserin Bulgaristan'da olduğundan bahsettikleri anlaşılmıştır. Bu şüphelilerin meslekleri itibarıyladomates ticareti yapmadıkları, kendi beyanlarıyla bellidir."
PANTOLON DELİL OLDU Şüphelilerin yakalanması için 29 Mayıs'ta başlatılan operasyondan iki gün önce, orijinal eserin Fehmi İşler'de olduğunun, İşler'in cep telefonundaki fotoğraftan anlaşıldığı ortaya çıktı. İddianamedeki bilgiye göre, cep telefonunda kayıtlı olan ve 27 Mayıs'ta çekilen fotoğraftaki kanatlı deniz atı broşunun "orijinal" eser olduğu, fotoğraftaki eserin üzerinde durduğu pantolonun da, operasyon sırasında İşler'in giydiği pantolon olduğu anlaşıldı. Pantolon ile cep telefonuyla çekilen fotoğraf adli emanete alındı.
|