|
 |
 |

  |
|
Kupa İtalya'ya binde 7 ek büyüme getirecek
Ticaret dengeleri açısından kupayı kazanması tüm dünyaya en olumlu yansıyacak takım olarak gösterilen İtalya'da ekonominin dinamizm kazanması bekleniyor.
Dünya Kupası öncesinde dünya ticareti açısından en iyi sonucun kupayı İtalya'nın kazanması olarak gösteren ekonomistlerin istediği sonuç çıkarken, Almanya'nın ev sahipliği yaptığı Dünya Kupası, yüksek işsizlik, düşük tüketim ve düşük büyüme gibi sorunlarla boğuşan Avrupa ekonomisine yaradı. Hollanda merkezli ABN Amro Bankası, Dünya Kupası'nı kazanan ülkenin ekonomisinde büyümenin binde 7 arttığını hesaplamış, bu hesaba göre, dünya ticaret dengeleri açısından kazanması tüm dünyaya en olumlu yansıyacak takım İtalya olarak gösterilmişti. Hatta ekonomistlerin
dünya ekonomisi için çizdiği ideal senaryo "Almanya İtalya arasında oynanacak bir final'' olarak da gazete manşetlerine taşınmıştı.
DURGUNLUĞA İLAÇ Her ne kadar bu ideal final senaryosu gerçekleşmese de, ekonomistlerin dünya ticareti açısından en iyi sonuç olarak gösterilen tahmin çıktı ve İtalya kupayı kucakladı. Yapılan yorumlar, durgun ekonomileri nedeniyle işsizlik, düşük tüketim, düşük büyüme sıkıntılarıyla boğuşan Almanya, Fransa gibi Avrupa ülkelerin de Dünya Kupası'ndan en karlı çıkan ülkeler arasında olduğuna işaret ediyor. Almanya ve Fransa'dan daha yüksek işsizlik oranı ve daha düşük büyüme oranına sahip İtalya'nın kupayı alması ülke ekonomisine yeni bir dinamizm kazandırması beklenirken, ekonomistler, Avrupa'nın bir diğer durgun ekonomisi Fransa'nın final maçına kadar yükselmesinin ekonomisine binde 1'lik ek büyüme sağlayacağını tahmin ediyor. Fransa, ev sahipliği yaptığı 1998 Dünya Kupası'nda şampiyonluğu kazanarak ülke ekonomisinde yüzde 3'lük ekstra büyüme sağlamıştı. Almanya ise üçüncülük gibi bir sonuçla yetinse de, ekonomik olarak en karlı çıkan ülke oldu. Alman ekonomisinin, Dünya Kupası'nın ardından 25 milyar Euro'ya kadar kazanç elde edeceği öngörülüyor.
|