|
 |
 |

  |
|
Tam serbest dalgalı kur kitabidir
Eski Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, "Sermaye hareketleri serbest ise Merkez'den hem faizi hem kuru kontrol etmesini bekleyemezsiniz. O zaman tam serbest bir dalgalı kurdan bahsedemeyiz. O kur sistemi kitabi kalır" dedi.
Merkez Bankası eski Başkanı Süreyya Serdengeçti, piyasalarda yaşanan son dalgalanmada Merkez Bankası Başkanı'nın atanma sürecinin etki yaptığını söyledi. NTV/CNBC-e ortak yayınında soruları yanıtlayan Serdengeçti, "MB atama süreci bu işte bir rol oynamıştır. Keşke önceden kimin atanacağı bilinseydi. Durmuş Yılmaz, 14 Mart'ta göreve gelseydi gelişmeler bu kadar sert yaşanmayabilirdi, bu denli olumsuz olmazdı. Tabi bir de dış konjöntür şartları da vardı" diye konuştu.
HAZİRAN AYINDAKİ OPERASYON BAŞARILI Nisan sonunda bir aylık rakamların
dikkate alındığını ve hiçbir şey yokmuş gibi davranıldığını belirten Serdengeçti, "Para Politikası Kurulu, bu ortamda pek ala faiz düşürebilirdi. Faiz artırımı yanlış demiyorum. Atama sürecinin politize olduğu düşünüldüğü dönemde bu karar 1 ay daha ertelenebilirdi. Ancak kararı yine de yanlış bulmuyorum" dedi. Siyasi gelişmeleri de değerlendiren Serdengeçti, cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinin sancılı geçeceğine yönelik kanaatin Mayıs itibarıyla yerleşmeye başladığını kaydetti.
CUMHURBAŞKANLIĞINDA MUTABAKAT SAĞLANMALI Serdengeçti şöyle konuştu: "Siyasi tarih uzmanı olmaya gerek yok. Demokrasi, tarihine bakın bunu görürsünüz. Bunlara Süleyman Demirel, ve Turgut Özal en yakın örnek. Özal ve Demirel seçimine bakın genel mutabakata sağlarsanız, o zaman sancı olmaz." MB ne yaparsa yapsınbirilerinin eksik, birilerinin fazla bulacağını ifaden eden Serdengeçti sözlerini şöyle sürdürdü: "Operasyonlar aldığı sonuca göre ölçülmelidir.
HEM FAİZİ, HEM KURU KONTROL EDEMEZSİNİZ' ölçülmelidir. Bu başka türlü de olabilirdi. Kredibilite sorunu olmasa sadece dışardan gelen olaya likidite vererek tepki verilebilirdi. MB fazla likiditeyi çekti. MB'nin Haziran'da yaptığı operasyonun başarılı olduğu görülmektedir. Ya faizi, ya kuru kullanacaksınız. Bu nedenle operasyon başarılı olmuştur." 'MB eski Başkanı Serdengeçti, kur rejimine hükümetle beraber MB'nin karar verdiğini belirterek, "Sermaye hareketleri serbest ise MB'den hem faizi hem kuru kontrol etmesini bekleyemezsiniz. O zaman tam serbest bir dalgalı kurdan bahsedemeyiz. O kur sistemi kitabi kalır. Dalgalı kur rejimini iyi özümsememiz gerekir. Kur istikrarı, ekonomik istikrarda mesafe alınmasıyla olacak. Dolarizasyon sorunu varsa, o zaman dolarizasyonla mücadele gibi bir konu gündemimizdedir diye düşünüyorum" şeklinde konuştu. Serdengeçti, daha önce 11 Eylül'de, Irak krizinde olduğu gibi her çalkantıda ilk defa olmuş gibi davranıldığını, kafaların karıştığını söyledi. Serdengeçti, oysa serbest piyasa ve serbest kur rejiminde, etkilenme ve dalgalanmaların normal olduğunu söyledi.
TL AŞIRI DEĞERLİ DİYE DALGALANMA OLMAZ Dalgalanmayla hemen bir sebep arandığını, TL'nin aşırı değer kazanmasına bağlandığını anlatan Serdengeçti, "(TL aşırı değerli, cari açık sürdürülebilir değil) deniyordu. Şimdi değer kaybediyor, o zaman beklentilerin karşılanması gerekmez mi'' diye konuştu. "Madem cari açığımız var, sermaye çekmemiz lazım, bunun için faizlerin yukarda olması lazım'' diyen Serdengeçti, resesyona gidildiği söylenirken, iç talebin patladığını hatırlattı. Merkez Bankası'nın görevinin "fiyat istikrarı'' olduğunun Türkiye'de bir türlü anlaşılmak istenmediğini vurgulayan Süreyya Serdengeçti, ekonomik istikrar ve sağlıklı büyümenin, fiyat istikrarı olmadan sürdürülemeyeceğinin altını çizdi.
TAM 4 YILDIR ENFLASYON HEDEFİNİ TUTTURDUK Tam 4 yıldır enflasyon hedeflerinin tuttuğuna dikkati çeken Serdengeçti, ayrıca Para tabanının çok hızlı büyüdüğüne dikkati çekti. Serdengeçti, bir ülkede istikrar sağlanıyorsa, ekonomik veriler güven veriyorsa, beklentiler iyi ise para arzının artacağını vurguladı.
|