Kent ve siyaset
ASTANA.
Başkentin Almatı'dan, taşınma kararının üzerinden 8 yıl geçmiş. O tarihteki bilinen adıyla Akmola, bugünkü adıyla Kazakistan'ın yeni başkenti Astana'dayız... Otelden dışarı baktığımda ilk gözüme çarpan onlarca inşaat kulesi oluyor. Herhalde dünyanın hiçbir kentinde bu kadar çok sayıda inşaat vinci kulesine rastlamak olanaklı değildir. Astana Valisi'nin söylediğine göre, yılda bir milyon metrekare inşaat yapılıyor. Toplam yapılan konut sayısı ise 40 bine yaklaşmış. Nüfus ise Kazakların lehine büyük değişmiş. Daha önce 70-80 bin olan Astana'nın nüfusu başka bölgeler ve ülkelerden gelen Kazaklarla birlikte 500 bine ulaşmış. Kent sekiz yıl önce 20 bin hektarlık alana oturuyormuş; bugün genişliği 70 bin hektara ulaşmış.
4.5 milyar dolarlık yatırım İnşaatların müteahhitlerinin çoğunluğu ise Türk... Bugüne kadar 250 kadar Türk müteahhit, inşaat alanında 4.5 milyar doları bulan doğrudan yatırımı gerçekleştirmiş. Önceleri tek başlarına geldikleri Kazakistan'a şimdi beraberlerine dünyanın önde gelen büyük firmalarını da ortak alıp gelmeye başlamışlar. Bunlardan biri de Okan Holding ... Bekir Okan'ın Kazakistan'a ilk gelişlerinin üzerinden tam 15 yıl geçmiş... Astana'da ilk oteli inşa edip, Intercontinental'in işletmesine verenler de onlar olmuş. Kempinski ile birlikte otel, rezidans ve alışveriş merkezinin temelini ise dün attılar. Yapımını tamamladıkları Merei-Interconti alışveriş merkezi ve rezidanslarının açılışını ise Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev yaptı.
Siyasetin inşası Türkiye'nin önde gelen işadamları ve bir grup milletvekiliyle birlikte açılış ve temel atma törenlerine katıldık. Hemen belirtelim Kazak yetkililer, Türk siyasetinin kendilerine olan ilgisinin azalmasından yakınıyor. Nitekim, yeni bir kentin inşa edildiği Astana'da, heyette bulunanların aralarında konuştuğu konu daha çok Türkiye'deki siyasetin inşası üzerine... İttifak arayışlarının nasıl sonuç vereceği, yeni oluşumların ortaya çıkıp çıkmayacağı tartışılıyor. Sorular da heyette yer alan DİSK Başkanı Süleyman Çelebi'ye yöneltiliyor. Çelebi, bir noktanın altını çizerek söze başlıyor: "DİSK parti kurma çalışmasının içinde değil. Ama ben bir kişi olarak, böyle bir arayışın içindeyim..."
Keşke CHP olsa Neden yeni bir oluşum arayışı içine girdiklerinin gerekçesini şöyle açıklıyor: "CHP'nin sol kanadı yok oldu. Diğer sosyal demokrat partilerin durumu da farklı değil." Bundan dolayı solun bir araya geldiği oluşumu gerçekleştirmek için çaba gösterdiklerini belirtip ekliyor: "Yeni bir parti kurmanın zorluğunu biliyoruz. Keşke CHP'nin içinde sol yeniden örgütlenebilse. En doğrusu da bu olurdu; ama CHP bunlara kapalı..." İstedikleri takdirde bugün bile Meclis'te grup oluşturma gücüne sahip olduklarını söylüyor. Ancak, sağlam basarak ilerlemek istediklerini bildiriyor. Örgütlenmede farklı bir yöntem uygulayacaklarını, gençler ve kadınların parti yönetiminde ağırlıklı olarak temsilini sağlayacaklarını vurguluyor. Bir de örnek veriyor: "Kadınlar için boş sandalye uygulaması başlatacağız. Eğer kadın kotamız yüzde 40 ise ve dolmamışsa, sandalyeleri dolana kadar boş kalacak..." Yaz süresince program yazımını tamamlayıp, Şubat 2007'ye kadar da örgütlenmeyi tamamlayacaklarını söylüyor. Bunun devamında bir partinin gelip gelmeyeceği sorusuna ise yanıt vermiyor. Öyle anlaşılıyor ki Çelebi ve arkadaşları uygun bir kök buldukları takdirde aşılanmaya da hazırlar...
|