|
 |
 |
 |
|
 |
 |

Dünya Ortadoksları sorumluluğumda
İstanbul'da yaşayan Rumların sorunlarını masaya yatıran "Bugün ve Yarın Konferansı", Fener Rum Patriği Bartholomeus'un, "Benim sorumluluğum dünya Ortodokslarını kapsar" sözleriyle başladı. Konferans, "Burada Türk bayrağı eksik" diyerek bayrak açan Tahsin Salihoğlu'nun protestosunun dışında bir olaya sahne olmadı.
İstanbul'da yaşayan Rumları bir araya getiren Bugün ve Yarın Konferansı başlarken, Fener Rum Patriği Bartholomeos, "Benim sorumluluğum dünya Ortodokslarını kapsar" dedi.
Hilton Otel'de Zoğrafyan Lisesini Bitirenler
Derneği tarafından düzenlenen "Bugün ve Yarın Konferansı", Yunanistan'dan ve Türkiye'den bir çok aydın, sanatçı ve siyasetçiyi bir araya getirdi. Konferansa Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Theodoros Kasimis, Yunanistan Milli Eğitim Bakanlığı temsilcisi Kriani İzmini, Yunanistan'ın İstanbul Başkonsolosu Aleksis Aleksandries, Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı İlber Ortaylı da katıldı.
KORKULAN OLMADI
Ermeni Konferansı'nda yaşananların burada da tekrar edileceği korkusu, gerçekleşmedi. Açılış sırasında yaşanan bir "Türk Bayrağı" protestou dışında herhangi bir olay yaşanmadı. Eski Batı Trakya Türk Dernekleri Başkanı Tahsin Salihoğlu, "Burası Türkiye, burada Türk Bayrağı eksik" diyerek Türk bayrağı açtı. Salihoğlu, eylemini tamamlayamadan polis tarafından gözaltına alınarak salondan çıkarıldı.
Açılışta konuşan Fener Rum Patriği Bartholomeus, Rum Ortodoks Patrikhanesi ile ilgili önemli ve kritik süreçlerin yaşandığı değerlendirmesinde bulundu. Patriğin sorumluluğunun sadece İstanbul ve Türkiye ile sınırlı olmadığının altını çizen Patrik Bartholomeus, "Ben İstanbul Patrikhanesi'nin başkanı olarak İstanbul Ortodokslarının başkanı ve dini lideriyim. Türkiye'deki bütün Ortodoksların dini lideriyim. Fakat sınırların dışına ulaşan bir yetki ve sorumluluğum var ki, bu bütün dünya ortadokslarını kapsar" dedi.
AB sürecine giren Türkiye'nin azınlıkların hak ve sorumluluklarını garanti altına almasının önemine işaret eden Bartholomeus, Patrikhanenin özellikle, "ekümeniklik" kavramı ile ilgili eleştirilere maruz kaldığını hatırlattı.
Diğer dini kurumların aksine Patrikhane'nin Türkiye'deki tüm Ortodoksların sorunlarına çözüm üreten tek kurum olduğunun altını çizen Bartholomeus, bu yüzden Patrikhane'nin diğer kurumlarla karıştırılmamasını istedi ve artan ihtiyaca karşılık vermek amacıyla sürekli çalıştıklarını dile getirdi.
TARİHİ MİRASIMIZI BİLİYORUZ
Bartholomeus, İstanbul'daki Rumların durumunu, "hak ve sorumluluk açısından bakarsak, ne yabancı, ne misafir ne de göçmeniz bu şehirde. Biz, kim ve nerede olduğumuzu, hangi tarihi mirasa sahip olduğumuzu çok iyi biliyoruz" sözleriyle özetledi.
Rumların geleceği görmek konusunda yaşadığı sıkıntıların anlaşılmasını isteyen Bartholomeus, eğitim, cemaat yapısı, kültürel mirasın korunması gibi konuların tartışmaya açılmasının yararını vurguladı. Araştırmalar sayesinde, gelecek nesillere aktarılabilecek bir veri tabanı oluşturulduğunu belirten Bartholomeus, "Gerçeklerin söylenmesi gerekir. Ölüler bile mezarlarından kendilerini ifade etmektedir. Aziz Havari Paulos, 'Ben geride yaptıklarıma bakarak ileriye gidiyorum' diyor. Biz de aynı şekilde yapalım. Nereden geldiğimizi bilelim ki, ona göre hareket edelim" dedi.
BİR ÖLÜYÜ DEĞİL DİRİLECEK BİR YERİ GÖRMEYE GELDİNİZ
Fener Rum Patriği Bartholomeus, toplantıya katılan Rumlara, "siz bir ölüyü ziyaret etmeye değil, dirilecek olan bir yeri ziyaret etmeye geldiniz" sözleriyle seslendi.
Geleceğin fanatizmden uzak inşa edilmesi gerektiğini söyleyen Bartholomeus, "Geleceğini sağduyu ile fanatizmden uzak inşaa eden toplumlar barış içinde yaşayacaktır. Bu yolu takip edersek başarılı olacak ve geleceği inşaa edeceğiz" diye konuştu.
|
|
|
|
 Al B 30.06.2006 15:06:08 Amerikada da rum dininden insanlar var, kuzu kuzu kiliselere gidip gelirler, bizim rumlarin ne originalligi var? Yunanistani cok seven oraya gitsin, is haklardan acilirsa bizim toprak listemiz daha uzun.
 İLHAN SABUNCU 30.06.2006 14:51:08 Babası ve annesi Batıtrakyadan göç etmiş biri olarak sayın patriği gayet iyi anlıyorum.Acaba oda hala Batı Trakyada 'TÜRKÜM' bile diyemeyen soydaşlarımın duygularını biraz da olsa anlayabiliyor mu?Batı Trakya da dini temsilcilerini bile kendileri seçemiyorlar
 orhan sezgin 30.06.2006 14:37:48 Patriğin ekümenik olarak tanınmasının Türkiye'ye uluslararsı arenada getireceği tarafsız yarar var.
Ama nedense bu konuda yetkili ve etkili olanlar tarafsız davranmaktan korkuyorlar. Sanıyorum ulusal cıkarlarını bilebilen ve bunları düşünebilen her yurtsever bunun kabul eder.
Şu bağnazlıktan ve korkudan sindirilmişlikten bir kurtulabilsek daha bunun gibi çözümsüz kalması hiç kimsenin işine yaramayan nice kangren olmuş sorunları kolayca çözebiliriz. Ama bunun için vatanseverlerin seslerini kendilerini vatansever olarak takdim edenlerin sesinden daha fazla çıkarması gerek. Ben aklıselim sahibi sessiz çoğunluğun bu sessizliği yakın bir zamanda bozacağına inanıyorum.
|
|
 |
|
 |
|