Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 18 gün içinde 3. kez toplanarak, kur ve faizle ilgili kritik kararlar aldı. SABAH, Merkez Bankası'nın, piyasalardaki dalgalanma karşısında izleyeceği stratejinin şifrelerini çözdü. İşte, Merkez Bankası'nın kodları:
* PİYASADAKİ RAHATSIZLIĞIN TANISI: Banka yönetimi, kurdaki şok gelişmelerin, yapısal sorunlarından çok, kısa vadede uluslararası piyasalardaki likidite koşullarındaki değişiklikten kaynaklandığını kabul etti. Bu tanı nedeni ile döviz sıkışıklığını giderecek ani önlemleri gündeme getirdi.
Yurtdışı yerleşiklerin portföyünün piyasalar için belirleyici olduğunu teyit etti.
* DEPO ALIM İHALESİ: Merkez Bankası, piyasadaki fazla YTL'yi çekmek için haftalık, 15 günlük veya 1 aylık borçlanmaya başlayacak. Depo alım ihalesi olarak bilinen bu yöntemde bankalar, ikincil piyasadan itfa tarihi yaklaşmış kağıt almak yerine Merkez'e borç vermeyi tercih ediyor. Bankalar, "nakit varlıklarını kağıda bağlamak ile kısa dönemde Merkez Bankası'na vermek" arasında tercihte bulunacak. Kısa vadeli hazine kağıdının istenildiği taktirde nakde dönüşmesi mümkünken, Merkez Bankası'na depo olarak verilen YTL'nin vadesini beklemek gerekiyor. Bu alışverişin bankalar için kârlı olabilmesi Merkez'in "ek likidite primi" ödemesiyle yapılabiliyor.
* FİYAT İSTİKRARI VE KUR: Merkez yönetimi, kısa süre öncesine kadar kur artışlarının fiyatlar genel düzeyine etkisinin sınırlı olduğunu, bu bağın giderek zayıfladığını savunuyordu. Ancak dünkü açıklamada farklı vurgu dikkati çekti. Döviz likiditesindeki daralmaya işaret edilerek döviz piyasası ile fiyat istikrarı arasındaki ilişki yeniden kuruldu, hatta "ön koşul" olduğu belirtildi.
* DÖVİZ LİKİDİTESİ: Bankanın döviz piyasasındaki araçları kullanması üç yolla olabiliyor. Aşırı oynaklık gerekçesiyle "kura doğrudan müdahale", "ihale yoluyla satış" ve "döviz deposu". Açıklamada, "etkili müdahale" konusunda Başkan'a destek verildiği ifade edilirken önceki müdahalelerin etkili olmadığı da üstü kapalı biçimde kabul edildi. Eurobond'ların hızla değer kaybetmesi ise döviz deposu ihtimalini arttırdı. Bankalar döviz likiditesi temin etmek için Eurobond'larını satmaksızın Merkez'e teminat olarak verip, biraz soluklanabilecek. Bu durumda kurda düşüş sağlanabilecek.