MB'nin eski başkan yardımcısı Şükrü Binay, tahminlerin aksine haziranda enflasyonun düşük çıkacağını söyledi.
"Haziran enflasyonunun düşük çıkacak olması ekonomideki kötü gidişe dur demek için bir fırsat. Bunun değerlendirilerek acil önlem paketleri açılması ve hedeflerin net olarak açıklanması gerekir. Tek tek önlem değil, paket gerekiyor."
'Haziran enflasyonu kötü gidişe dur fırsatı olabilir'
Eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Şükrü Binay, haziran ayı enflasyon oranlarının düşük çıkmasının ekonomideki kötü gidişe "dur" demek için fırsat olacağını belirtti.
Merkez Bankası'nın eski başkan yardımcısı Şükrü Binay son dönemde piyasalarda yaşanan dalgalanmalar konusunda ekonomi yönetiminin gerekiyorsa kapı kapı dolaşıp sermayeyi ikna etmesi gerektiğini belirtti. Binay, "Aksi takdirde işsizlik gibi büyük sorunlar ortaya çıkabilir" uyarısında bulundu. ATV'de yayınlanan Teke Tek programında Fatih Altaylı'nın konuğu eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı ve temmuz itibariyle SABAH Gazetesi'nde köşe yazarlığına başlayacak olan Binay oldu. Programda, Türk ekonomisinde son günlerde yaşanan negatif gelişmeler masaya
yatırıldı. Haziran enflasyon oralarının düşük çıkacağını tahmin ettiğini ve bunun ekonomideki kötü gidişe "dur" demek için bir fırsat olduğunu ifade eden Binay, bu durumun yönetim tarafından değerlendirilerek acil önlem paketleri hazırlanması ve hedeflerin net olarak açıklanması gerektiğini söyledi. Binay, düşük enflasyon artı önlem paketiyle ekonomide ve piyasalardaki sıkıntıların giderilebileceğini söyledi.
PARA SÜREKLİ ARTARSA... Binay, kurdaki gelişmeleri ise "Bir para sürekli artıyorsa onun dalgalı kurdan çıktığı anlamına gelir" şeklinde yorumladı. 11 Eylül sonrası ABD ekonomisindeki kriz döneminde Türkiye'deki faizlerin düzeyi ve IMF desteğinin Türkiye'ye sermaye girişini artırdığını anlatan Binay, bu dönemde mali bir dengenin sağlandığını, bankaların ilk defa bankacılık yaparak, otomobil, ev, tüketici kredilerini açtıklarını kaydetti. Ancak son dönemde kışkırtıcı bir etkiyle ithalattaki artışın GSMH'nin üçte birine kadar çıktığına işaret eden Şükrü Binay, konuşmasına şöyle devam etti: "Ortaya çıkan refah etkisiyle ithalat arttı. Halbuki ekonomideki kışkırtıcı etkinin hangi noktada durdurulması gerektiği önceden tartışılmalıydı. Son üç senedir hiçbir şey tartışılmıyor. Kurumlar arası koordinasyon eksikliği vardı.Yabancı ülkelerin faiz artırımlarının sinyalleri çok önceden vardı. Enflasyonun hızlı düşmesiyle özgüvenin artması aykırı düşüncelerin tartışılmasını engelledi." Ekonomi yönetiminin aşırı güven ve mesleki deformasyon yaşadığı görüşünü dile getiren Binay, "2006 başında her şey müsaitti. Hazine bonolarının vadeleri uzatılmalıydı. Yönetimin bu şekilde yabancı sermayeyi ve yerli sermayeyi kilitlemesi lazımdı" dedi.