|
|
|
|
|
|
Hekimleri F1 pilotu yapacak!
Saniyelerle yarışılan ameliyatlar için iki cihaz geliştiren Prof. Dr. Karakoca, akciğer kanseri hastalarına umut oldu. Karakoca'nın YKK forsepsi ve rezektörü adını verdiği cihazlar, ameliyatlarda boğulmaları tarihe gömüyor
Akciğer kanseri hastalarının ameliyatlarındaki en büyük risk olan 'boğulma' tarihe karışıyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yalçın Karakoca'nın geliştirdiği ve kendi adını ölümsüzleştirmek için YKK rumuzu verdiği iki forsepsi cihazı akciğer kanseri hastalarının ömrünü uzatıyor. Geliştirdiği teknikle akciğer kanserinden ölümlerin 2 ile 6 yıl arasında ertelendiğini açıklayan Prof. Dr. Yalçın Karakoca, 'yapacak bir şeyimiz kalmadı' denilerek evine gönderilen ağır durumdaki hastaları yeniden yaşama bağlıyor. Akciğer kanserinin tedavisinde lazer uygulamasını da ilk kez Türkiye'ye getiren isim olan Prof. Dr. Yalçın Karakoca, aylarca nefessiz kalarak çırpına çırpına ölen akciğer kanseri hastalarına da umut olan tedavileri ve cihazları hakkında bilgi verdi:
TIBBIN DERBİSİ! "Ameliyatta saniyelerle yarışıyoruz. Nefes borusundan yaptığımız ve 'tıbbın derbisi' olarak gördüğüm operasyonda kendimi araba yarışı Formula'nın pilotu gibi hissediyorum. Zaten dünyada bu ameliyatı yapan doktor sayısı F1 kadar. araya geldiğimizde hepimizin aynı kişilikte olduğunu ediyorum. Zamanla yarışan doğru zamanda refleksi veren kişiler. Boğularak ölüm ve yaşam arasında zamana karşı verilen bir yarış bu. Hata yok."
HAYALLERİMİN ÖTESİNDE Bugün hayallerimin ötesinde çalışmalara imza atıyorum. Ama çalışmalarımda akciğer kanseri tedavisinde dünyada bir ekol olarak bilinen Fransız uzman Dumon'u aşmayı hedefliyorum. Türkiye'deki hekimler de YKK forsepsi ile pilotları seviyesinde ameliyatlar yapabilir.
Ülkemizdeki yılda 50 bin kişiakciğer kanserinden hayatını kaybediyor. Ancak geliştirdiğim YKK forsepsi ve YKK rezektörü bu alanda büyük bir iyileşme trendini beraberinde getiriyor. 'Yapacak şeyimiz kalmadı' denilerek evine gönderilen ve aylarca nefes alamamaktan şikayet eden hastalar yaşama yeniden bağlanıyor.
Akciğer kanserinden ölümlerin büyük bir bölümü, ameliyat sırasında boğulmalardan kaynaklanıyor. Soluk borusundaki tümörler zamanla boruları tıkıyor. İşte bu noktada; tıkanan alanlara yerleştirilecek olan stentler hayati önem taşıyor. O yüzden YKK forsepsi, büyük bir değer teşkil ediyor.
BOĞULARAK ÖLÜME SON Daha önceden solunum yoluna stent yerleştirilmesi sırasında yaşanan zorluklar hatta ölümle sonuçlanan komplikasyonlar YKK forsepsi sayesinde tarihe karışıyor. Hekimin ameliyatta hastayı kaybetme riski ortadan kalkıyor.
AMELİYAT 1 SAATE İNİYOR
Kanser hücreleriyle tıkanan akciğerin bronşlarına yerleştirilen Y-stentler, tıkanan soluk borularına da kolaylıkla yerleştirilebiliyor. Stent yerleştirilmesi sırasında yaşanan ölümlerin, boğulmaların önüne geçiliyor ve ameliyat süresi 2 saatten 1 saate düşüyor.
ÖMRÜ 6 YIL UZATIYOR YKK forsepsi ve YKK rezektörü ile hekimler, müdahale edilemeyen yüzde 95'lik hasta grubuna başarılı operasyonlar gerçekleştirebilir. Bu cihazlar, hastaların ömürlerini 6 yıla kadar uzatmayı amaçlıyor. Lazer yerine YKK forsepsi ile yapılacak operasyonlarda kişiler operasyon sonrasında daha rahat nefes alabilecek. Ayrıca kanser belirtileri hastaları sosyal hayatta daha az rahatsız edecek. Böylece hasta daha kaliteli bir yaşam geçirebilecek.
İPTAL ETME YOK Cihazların getirdiği diğer bir yenilik ise; akciğerin en uç noktasındaki iki nefes borusunun kesiştiği ikincil karina'ya YKK forsepsini yerleştirmek. Daha önce bu bölgedeki kanserlerde nefes borularından biri iptal edilmek zorunda kalınıyor; ayrıca trakeaya yerleştirilen büyük boyutlu stentlere manevra yaptırılamıyor, yaşam kalitesi süresi olumsuz etkileniyordu.
BALON İLE TEDAVİ YKK forsepsi; silikon bir rezegsiyon balonu ve yerleştirme aparatından oluşuyor. Ayrıca bronş ve trakea içinde lazer veya gibi ısı verilerek tümörü harap eden yöntemlerin ulaşamadığı uçtaki tümörü YKK rezektör balon ile tedavi etmek mümkün olacak. Balonun üzerine polyesterden yapılan özel bir kaplama ile tümörün adeta traş şeklinde bronşlarda temizlenebilecek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|