kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bebek depresyonu tiroitten olabilir!
Tiroit nedir?
Bebek sevincini gölgeleyen depresyon

Bebek depresyonu tiroitten olabilir!

Bazı annelerin bebek doğduktan sonra girdiği 'bebek depresyonu' tiroit bozukluğundan kaynaklanabilir. Dr. Aytaç Keskineğe'ye göre hamilelik sırasında tiroit testleri bozuk çıkan kadınlar doğum sonrasında da risk altında

Erkeklerden çok kadınlarda görülen tiroit bezi sorunları, bir çok rahatsızlığa neden olabiliyor. Vücudumuzdaki her hücre ve dokunun fonksiyonlarını düzenleyen tiroit hormonları ile ilgili hastalıklar tüm kadınların yüzde 2-5'inde, üreme çağındaki kadınların ise yüzde1- 2'sinde görülüyor. Özellikle hamilelik döneminde ortaya çıkan tiroit bozuklukları, doğum sonrasında da devam edebiliyor. Maçka e-Lab Medikal Direktörü Dr. Aytaç Keskineğe, annelerin yüzde 10'unda görülen, bebekten bile nefret etmesine neden olan 'bebek depresyonu'nun dahi tiroit bezinin bozulan fonksiyonlarından kaynaklandığını söyledi. Dr. Aytaç Keskineğe, tiroit hormonuyla ilgili sorularımızı yanıtladı:

* Kimler için test gerekli? Guatrı olanlar, gebeliğin ilk üç ayında yapılan testler sonucunda tiroit antikorları yüksek çıkanlar, daha önceki gebeliklerinde tiroit bezi problemleri yaşayanlar ile ailesinde veya kendinde tiroiti olanlar ve Tip-I diyabeti sorunu yaşayanların bu testi yaptırmaları yararlı olur.

* Tiroit bezinin az çalışması kişiyi nasıl etkiler? Tiroit bezi az çalışan kişinin öncelikle metabolizması yavaşlar. Buna bağlı olarak fiziksel aktivitede azalma ve uyku halinde artma görülür. Doğum sonrasında tiroit bezinde meydana gelen fonksiyon bozukluklarının anneleri depresyona ittiği durumlarda ise huzursuzluk, uykusuzluk, halsizlik şikayetleri de artar. Ayrıca bu fonksiyon bozukluğu hamilelik döneminde alınan kiloların verilememesine ve daha da fazla kilo alınmasına bile sebep olur. Ayrıca kan yağlarında yani kolesterol seviyelerinde de artışlar meydana gelir.

* Neden daha çok hamilelik sonrası çıkıyor? Sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte bu konuyla ilgili bazı hipotezler vardır. Bunlar arasından en fazla rağbet göreni, anne adayının gebelik boyunca bebeği taşımasını sağlayan ve bağışıklık sistemini baskılayan mekanizmanın doğumdan sonra ortadan kalkması ve uzun bir uyku döneminde olan bağışıklık sisteminin ani alevlenmesidir. İşte bu dönemde anne kanında kendi tiroit dokusuna karşı da bir savunma mekanizması gelişerek, tiroit bezinin düzgün işleyememesine sebep olur. Bunun sonucunda kandaki tiroit hormonlarının seviyeleri düşer ve metabolizmada genel bir yavaşlama ve durgunluk hali ortaya çıkar.

* Önlem almak gerekir mi? Hamilelik sırasında anne adayının mutlaka tiroit fonksiyon testlerine ilave olarak tiroit antikorları dediğimiz Anti-TPO ve Anti- Tg testlerini yaptırması önerilmektedir. Tiroit antikorları müspet olan anne adaylarının doğum öncesi ve sonrası dönemde sık aralıklarla tiroit fonksiyonları ölçtürmeleri gerekmektedir.

* Nasıl takip edilebilir? Kişinin hem kendisinin hem doktorunun alarmda olmasında fayda vardır. Hamilelik sırasında tiroit testleri bozuk çıkan hastaların doğum sonrası dönemde yakın takipleri gerekir. Doğum sonrası dönemde kilo veremeyen, sürekli uyuyan ve yorgunluktan şikayet eden annelerin mutlaka araştırılması gerekir.

* Tedavisi nedir? Bu hastalar eksik olan tiroit hormonlarını dışarıdan alarak tamamlayabilirler. Bu ilaçlar aynı yolla bebeğe ulaşarak anneyle benzer tedavi sağlanmaktadır. Tedavi edilmediği durumlarda, bebekte oluşacak hipotiroidi veya hipertiroidinin olumsuz etkileri görülebilmektedir.

* Tiroit iltihabının bebeğe geçip onu olumsuz etkileme ihtimali var mı? Özellikle bebek doğar doğmaz hipotiroidiyi tespit etmek için yapılan test sayesinde yeni doğan bebeklerde oluşabilecek gelişme gerilikleri önlenebilmektedir.

* Kronik hale gelirse ne gibi sorunlara yol açar? Tedavi; eksik olan tiroit hormonunun yerine koyulması şeklindedir. Metabolizma hızında yavaşlamanın dışında, ciltte kuruluk, saçlarda kırılma ve kabızlık gibi problemler görülebilmektedir.

* Düşük riskini arttırır mı? Tiroit fonksiyonları normal, antikorları yüksek olan tiroitli hamilelerde düşük oranı normale göre 3-5 kat daha fazladır. Sebebi tam olarak bilinmemektedir. Bu hastalarda kortizon tedavisi yapılabilir.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Refah Yükseldikçe Abur Cubur Artıyor
 2 Kilo Verince Gözyaşına Boğuldu
 Bebek Depresyonu Tiroitten Olabilir!
 Eşimle Aramdaki Kan Uyuşmazlığı Çocuğu Etkiler Mi?
 Stres İyileşmeyi Yavaşlatıyor
 Depresif Beyin Kimyası
 Asabi Anne Asabi Çocuk Doğuruyor
 Rahim Kanserine Anında Teşhis
 Hormonlu Gıda Obez Yapıyor
 Spor Yapanlarda Efor Astımı Riski!
 Huzursuz Bacak Uykusuz Bırakır
 Prematürlerde Görme Azalıyor
 Kemik Erimesine Karşı Soğan
 Osteoporoz İçin Dev Araştırma
Çocuklar hem Türkçe hem İngilizce sayıları öğreniyor
Çocuklar hem Türkçe hem İngilizce sayıları öğreniyor
Eurosoft 3-7 yaş arasındaki çocuklar için 'Sayılar- Numbers' adında...
İşte açık havada eğlence!
İşte açık havada eğlence!
Türkiye'nin en kaliteli ve zengin ürün çeşidine sahip Joker/ Maxitoys...
Yeni bir aşk mı?
Yeni bir aşk mı?
Shery Shahnavaz'dan boşanarak 140 trilyonluk servetin sahibi...
Çabuk bitti!
Çabuk bitti!
Sosyetenin geçen yaz diline doladığı 'Suşi Skandalı'nın...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.