kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Aşçılığın kuralları
Ece'den mutfak dersleri
Geleceğin aşçı adayları
Aşçılığın kuralları

Aşçılığın kuralları

* Bedeni ve kılık kıyafeti çok temiz olacak.
* Sebzeyi ve meyveyi çok dikkatli yıkayacak (örneğin maydanozu bağından çözüp tek tek yıkayacak).
* Mutfak ahlakı olacak, malzemeden kaçmayacak.
* Yemek yapmayı sevecek.
* Yemeği, insanları mutlu etmek için yapacak.
* Tüm gıdaların özelliklerini bilecek.
* Yaratıcı olacak; hangi lezzet hangisiyle karışır bilecek.


Mutancene (Arapça 'tencere yemeği' demek) (5-6 kişilik)
Malzemeler
*
1 kuzu kolu (4-5 parçaya bölünmüş)
* 200 gr. kayısı
* 100 gr. badem
* 200 gr. siyah erik
* 4 orta boy soğan
* 3 kaşık sirke
* 1 kaşık bal
* Tuz, karabiber
Yapılışı: Bir tencereye etlerin üzerini biraz örtecek kadar su koyun. Kuzu etini iyice pişinceye kadar kaynatın. Bu sırada bademlerin kabuklarını soyun ve suda bekletin. Eriğin çekirdeklerini çıkartıp, kayısıyla birlikte yıkayıp bir kaba alın. Pişen kuzu etini başka bir kaba alın. Kalan suyun içine rendelediğiniz soğanı koyun ve suyu çok az kalıncaya kadar kaynatın. Bir kaşık tereyağı ekleyin ve içersine kayısı, erik ve bademleri atın. Kuz etlerini de ekledikten sonra sirkeyi ve balı da katarak 15 dakika daha pişirin. Etleri servis tabağına alın, meyveleri de etrafına dizip servis yapın.

Helva-i Hakani (Osmanlı helvası) (6 kişilik)
Malzemeler
*
Yarım bardak un
* Yarım bardak buğday nişastası
* Yarım bardak pirinç unu
* 3 bardak süt
* 125 gr. tereyağı
* 125 gr. badem içi
* 1 küçük kavanoz bal (en küçük boyundan)
* 1 bardak toz şeker
Yapılışı: Bademleri biraz suda beklettikten sonra kabuklarını soyun. Süslemek için birkaç tanesini ayırıp, kalanını dövün. Yağı eritip ocaktan alın. Üç un karışımını ve dövülmüş bademi yağın içine ekleyin. İyice karıştırdıktan sonra tekrar ocağa alın. Yarım saat boyunca kavurun. Sütü bir tencerede kaynatın, bal ve şekeri ekleyin. Kavurduğunuz una bu sütü yavaş yavaş dökün. Süt iyice çekinceye kadar tahta kaşıkla karıştırarak pişirin. Ocaktan alıp 5-10 dakika dinlendirin. Servis yapmadan önce şekil verip ayırdığınız bademlerle süsleyin. Varsa kuru üzüm ve ceviz de koyabilirsiniz.
DİĞER GURME HABERLERİ
 Bize özgü lezzetler hangileri?
 Prensesi uyutmayan minik yeşil tane
 Tavuklarımıza lezzet geldi
 'Baklava bizimdir bizim kalacaktır'
 Kahvaltıda Van lezzeti
 Bulgur sonunda sınıf atladı
 Zengin olmanın derdi başka
 Bize de mi lolo?
 Isparta'yı mutlaka keşfedin
 Şarapçıların bilek güreşli
 Ağız tadıyla okunacak dergi...
 Kırmızı noktalı kahvehaneleri bir padişah kapattı diğeri açtı
 Anne kahvaltısı için günün her saati gidilebilir
 Kuşkonmazın zamanı geldi
 Şarap dünyasının son gözdeleri
 Mis kokan zencefilli kurabiyeler
 Baharatı kendinden
 Balık ustasının balıkçılık dersi
 Tarihi köşkün bahçesinde sayısız lezzet alternatifleri
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
AHMET ÖRS
Bize özgü lezzetler hangileri?
Coğrafi İşaretleme...
Anlamak ne zamandan beri suç?
Anlamak ne zamandan beri suç?
Vicdani Ret İnsanlık Hakkıdıryazısından dolayı yargı önüne çıkarılan...
Savunmanın tam metni
Savunmanın tam metni
"Vicdani Red Bir İnsan Hakkıdır" başlıklı Yeni Aktüel dergisinde 25...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.