İhracatçı kura sevinemedi 'fiyatını indir' baskısı geldi
Kurlarda bir ayda yüzde 20'ye varan artış ihracatçıya da fayda getirmedi. Yabancı şirketler 'Kâr marjınız yükseldi' diyerek fiyatlarda indirim talep etmeye başladı.
Mayıs ayında yükselmeye başlayan döviz kurları sayesinde biraz nefes almayı bekleyen ihracatçıların sevinci kısa süreli oldu. Euro ve dolar kurunun yüzde 20'ye yakın oranda artması sonrasında Türkiye'den mal alan yabancı şirketlerin fiyatlarda indirim talep etmeye başladığı kaydediliyor. "Kurdaki dalgalanma kârınıza olumlu yansıyacak, satış fiyatlarınızda iskonto yapın" talebiyle karşılaşan Türk ihracatçılarının birer birer fiyat indirmeye başladığı bildiriliyor. Bu tür taleplerin daha çok fason üretim yapan ve kendi markası olmayan sektörlerde
geldiği belirtiliyor. Ucuza üretim silahıyla sipariş alan şirketler fiyatlarını indirmedikleri takdirde Çin ve Hindistan gibi ülkelere işlerini kaptırmaktan korkuyor. İhracatçılar da işlerini devam ettirmek için fiyatlarını indirmek zorunda kalıyor. Mayıs ayı başında dolar kuru 1.31 YTL seviyesinde işlem görürken Euro ise 1.65 YTL'den satılıyordu. 2002 yılında başlayan siyasi istikdarın ekonomik istikrar ile desteklenmesi sonucunda 4 yıla yakın bir süredir kurlar artacağına düşüyordu. Ancak piyasalarda Merkez Bankası Başkanı atamanma süreci ile başlayan gerginlik yurtdışı kaynaklı dalgalanmalar ile birleşince kurlar yukarı harekete başladı. Dolar 1.55 YTL'yi bulurken Euro 2 YTL'ye ulaştı.
MİKTAR ARTIYOR, FİYAT DÜŞÜYOR Uzun süredir verimlilik artışlarıyla idare eden, fiyat artırmak bir yana kârından fedakarlık yaparak ayakta durmaya çalışan ihracatçıların bu sayede rahat bir nefes alacakları yorumu yapılıyordu. Ancak ihracatçılar yeni siparişler için gelen fiyat indirim talepleriyle yeniden hesap kitap yapmaya başladı. İhracatçıların fiyat indirimi ve satış adetleri konusundaki şikayetlerini Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri de teyid ediyor. TÜİK tarafından açıklanan dış ticaret endekslerine göre Mart ayında adet olarak daha fazla ihracat yapılırken ürün başına fiyatta indirime gidilmiş durumda. Geçtiğimiz hafta açıklanan Nisan ayı verileri ise satış adetleri düşerken fiyatta bir miktar iyileşme sağlandığını gösteriyor. Ancak özellikle giyim eşyası ihracatında fiyatların aşağıya inişi devam ediyor. Nisan itibariyle bir önceki aya göre giyim eşyası miktar endeksi yüzde 27.8 gerilerken birim değer endeksi de yüzde 3.5 aşağıya inmiş durumda. Bu veriler başta giyim eşyası olmak üzere sektörlerde miktar olarak ihracat artarken satış fiyatlarının indirilerek rekabet gücünün sağlandığını gösteriyor.
Bir tek musteriler olsa iyi iplikcilerde sirada kiloya en az 500 bin Lira zam koydular. Bizleri dusununen yok en fazla ezilen zavalli isciler ve bizler ne yapicagimizi sasirdik kapatsak bir turlu devam etsek bir turlu ALLAH sonumuzu hayir etsin