kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Japon kadınları neden her daim genç ve zayıf
Japon kadınları neden her daim genç ve zayıf
Tipik bir japon mönüsünde neler oluyor?
Pişirme sunum ve sofra sırları

Japon kadınları neden her daim genç ve zayıf

Japon kadınları kaç yaşında olurlarsa olsunlar şişmanlamıyor, gençliklerinden, güzelliklerinden bir şey kaybetmiyorlar. Bunun sırrı Japonların beslenme alışkanlıklarında yatıyor. İşte Japon kadınlarının sırları.

Japonya'da kadınlar dünya geneline oranla çok daha uzun yaşıyorlar. Bu ülkede 40 yaşındaki kadınlar 20 yaşındaymış gibi görünüyorlar. Bu ülkede dünyanın en lezzetli yiyecekleri yeniyor ve incecik kalınıyor. Peki, işin sırrı ne? Naomi Moriyama satış rekorları kıran "Japanese Women Don't Get Old or Fat /Japon Kadınları Ne Yaşlanır Ne Şİşmanlar" adlı kitabında Japon kadınlarının genç ve zayıf kalma sırlarını tek tek açıklıyor.

KALORİ VE MİNERAL
Japon mutfağında büyük porsiyonlar, balık, soya, Pirinç, sebze ve meyve gibi düşük kalorili fakat vitamin ve mineral açısından zengin besinlerden oluştuğu için yenilen miktarın çok da büyük bir önemi yok. Peki klasik bir Japon sofrası nelerden oluşuyor? "Japonya'da kurulan klasik sofralar bir dilim ızgara balık, bir kase pirinç, buharda haşlanmış sebze, miso çorbası, tatlı olarak dilimlenmiş meyve ve bir fincan yeşil çaydan oluşur" diyor ünlü beslenme yazarı Naomi Moriyama... Kısacası tipik bir Japon öğünü; bir kase pirinç, bir kase çorba ve üç çeşit yan yemekten meydana geliyor. "Japon beslenme tarzı yüzde 26 yağ içeriyor. Şeker ve kalorisi de oldukça düşük. Balığa dayalı bu beslenme tarzı Japonların daha yüksek dozlarda Omega-3 benzeri 'iyi yağlar' aldıkları anlamına geliyor. Japonya'da işlem gören ve rafine edilmiş yiyecekler de Batıya nazaran daha az. Japonlar tarafından tüketilen toplam kalori miktarı da diğer ülkelere nazaran çok daha az. İşin en ilginç yanı da bir Japon'un çok nadir olarak acıkdığını söylemesi" diye de ekliyor Moriyama.

EKMEK DEĞİL PİRİNÇ
"Bir saat mutlu olmak istiyorsan kendini sarhoş et. Üç gün mutlu olmak istiyorsan evlen. Bir ömür mutlu olmak istiyorsan her gün pilav ye!" diyor bir Asya atasözü ve Japonlar da bu sözü ciddiye alır gibi gözüküyorlar. Japon mutfağında ekmeğin yerini pirinç pilavı alıyor. Hatta 'Yemek yemek' yerine Japonya'da 'pirinç yemek' deyimi kullanılıyor. Hemen her yemekte pirinç pilavı bulunuyor. Japonlar her öğün, sabahları da dahil olmak üzere ekmek yerine haşlanmış pirinç tüketiyorlar.

KAHVALTININ ÖNEMİ
"Japon kadınları güçlü bir kahvaltıdan asla vazgeçmezler" diyor Moriyama ve ekliyor; "Japonya'da tipik bir kahvaltı yeşil çay, buharda pişmiş bir kase pirinç, taze soğan ve tofulu miso çorbası, küçük nori yosunu yaprakları ve belki küçük bir omlet ya da ızgara som balığından oluşuyor." New York'ta yaşayan Moriyama'nın her sabah yaptığı kahvaltı ise genel olarak bir yumurta, taze soğan, tofu, bir kaşık dolusu kahverengi pirinç ve çeşitli doğranmış sebzeler ya da bir önceki geceden kalma domates içeren düşük sodyumlu miso çorbası karışımından oluşuyor. Moriyama; "Japonya'da kahvaltı günün en önemli öğünüdür" diyor. Bu tür bir kahvaltı yapmayı siz de deneyin ve öğlen yemeğine kadar kendinizi ne kadar sağlıklı ve zinde hissedeceğinizi bizzat görün.

JAPON İŞİ TATLI
Japonya'da yemeklerin ardından tatlı yeme alışkanlığı yok. Yani en azından bizim bildiğimiz anlamda bir tatlı kültürleri yok. Tatlı daha çok saat 10:00 ya da 15:00'te yeşil çayla birlikte tüketiliyor. En sevilen tatlıları ise Azuki (kırmızı fasulyenin haşlanıp şekere batırılmasıyla hazırlanan tatlı). Şerbetli tatlılar ve pastalar mönülerinde yer almıyor. Japonya'nın ana tatlısı kesinlikle meyve! "Japon kadınları çikolataya bayılıyorlar" diyor Moriyama ve ekliyor; ""Ancak Japonların diğerlerine göre farkı, hazırladıkları tatlıları ve çerezleri daha az sıklıkta ve daha küçük porsiyonlarda tüketmek. Japonya'da tipik bir dilim kekin boyutu Amerika'dakinin üçte biri büyüklüğünde. Japonlar hiçbir zaman büyük tatlılar tüketme tuzağına düşmediler."
DİĞER İYİ YAŞA HABERLERİ
 Başarılı seksin sırrı cinsel zekâda gizli
 Kısa ayrılıklar erotizmi besler
 Vücudunuzu yenileme zamanı
 Sağlıklı beslenme hurafeleri
 Dernek hayatlarını değiştirdi
 Doktorları daha çok kadınlar şikayet ediyor
 Yürüyüş stresi azaltır kolesterolü düşürür
 Kanseri yendi hastalara umut oldu
 Karlı dağların dişi komandoları
 Çileği seviyorsunuz peki ya vücudunuz?
 Sağlığınızı kendiniz yaratın
 Stresin nedenini çözmelisiniz
 Kendinize güvenin herkes sizi beğensin
 Stresin götürdüklerini önemseyin
 Yoksullara bedavaya estetik
 Hayattan yüksek beklenti ve stres sağlığı bozuyor
 Enerjinizi tekrar depolamak için
 Rahat bir vücutla deliksiz uyku uyuyun
 Başkalarının hayatını yaşamayın
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
  » İyi Yaşa
Bu kız sizi dans ettirecek
Bu kız sizi dans ettirecek
Anlaşılan onun adını bu yaz sık sık duyacağız. Zeliha Sunal,...
Başka dünyanın çocukları
Belçika'nın Antwerp şehrinde yapılan Özel Olimpiyatlar'a Türkiye...
Tüketim çılgınlığına karşı bireysel devrim: Freeganizm
Dünya vatandaşı olmak; çevreyle barışık yaşamak; hava, ses veya...
Prensesi uyutmayan minik yeşil tane
Yatağının altındaki tek bezelye tanesi yüzünden uyuyamayan prenses; dereotlu,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.