|
|
|
Koca dayağına bahane mi yok
1- Yemeği yaktın 2- Karşılık verdin 3- Çok para harcadın 4- Sevişmek istemedin
AK Partili Halil Ürün'ün, eşi Esma Ürün'ü dövmesiyle bir kez daha gündeme gelen "koca dayağı"yla ilgili araştırmaya göre, ailelerin yüzde 34'ünde fiziksel şiddet yaşanıyor. Şiddetin sürmesindeki baş etken ise kadınların "Kocamdır, sever de döver de" anlayışı.
Yemek yaktığı için, karısını döven bile var
Araştırmalara göre kadınların kocalarından şiddet görmelerindeki başlıca nedenler; yemeği yakmak kocaya karşılık vermek, çok para harcamak ve cinsel ilişkiyi reddetmek olarak sıralanıyor.
Hiç gündemden düşmeyen ve son olarak AK Partili Halil Ürün'ün aldattığı eşi Esma Ürün'ü dövdüğü iddialarıyla gündeme gelen kadına yönelik şiddet ve istismar olaylarında, Türkiye profili son derece çarpıcı bir tablo ortaya koyuyor. Ailelerin yüzde 34'ünde fiziksel şiddet yaşandığını ortaya koyan araştırmalara göre, kadınların kocaları tarafından fiziksel şiddete maruz kalma nedenleri arasında ilk sıralarda, "Yemeği yakmak, kocaya karşılık vermek, lüzumsuz para harcamak ve cinsel ilişkiyi reddetmek" yer alıyor. Üstelik, kadınların büyük çoğunluğu
kendisini döven kocasını haklı buluyor.
DÖVSE DE OLUR Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, çoğunluğu aile içinde olmak üzere kadınlara yönelik şiddet konusunda çarpıcı rakamlar açıkladı. Buna göre, şiddet mağduru kadınlara yardım için açılan kadın konukevlerine bu yılın başında 522 kadının sığındı. Kadınların yüzde 70'i eşleri tarafından şiddet ve istismara maruz bırakıldı. Sağlık Bakanlığı'nın Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırmaları (TNSA) sonuçları da kadınların tamamına yakınının şiddet uygulayan kocalarına karşı neredeyse, "kocamdır döver de sever de" yaklaşımında olduklarını ortaya çıkardı.
EĞİTİM DURUMU VE YAŞ FAKTÖRÜ Dayakçı kocaya hak verme oranı, eğitim, iş ve yaşına göre farklılıklar gösteriyor. Eşi tarafından dövülen 15-19 yaş arası kadınların yüzde 63'ü, 15-49 yaş arası kadınların yüzde 39'u kendisini döven kocasını haklı buluyor. Döven kocasına hak veren kadınların oranı ilkokulu bitirmeyen kadınlarda yüzde 62'ye ulaşırken, lise ve üzeri eğitim alan kadınlarda yüzde 8.8'e düşüyor. Batıdaki kadınların yüzde 32.5'i, doğu illerindekilerin ise yüzde 49'u dayakçı kocaya hak veriyor.
Osman AYDOĞAN - ANKARA
|