Çimentoya yapılan zam, TOKİ'nin sabit fiyatla alt gelirliye yaptığı 106 bin 442 konutun teslim tarihini geciktiriyor, yeni ihaleleri yavaşlatıyor.
Çimento ve inşaat demirine yapılan zamlar, Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) sabit fiyatla alt ve orta gelir grubuna yaptığı ve şu anda inşaatı devam eden 106 bin 442 konutun geleceğini tehlikeye atıyor. Hasılat paylaşımı modelinden farklı olarak sadece aylık enflasyon oranına paralel olarak fiyat artışı yapılabilen sabit fiyat modeliyle çalışan müteahhitler zor durumda; çünkü inşaat girdilerine yapılan zamlar enflasyon rakamının üzerinde seyrediyor. Özellikle Anadolu'daki bazı şehirlerde müteahhitlerin bu nedenle battığı belirtilirken, konutların
teslim tarihlerinde de gecikmeler yaşanacak.
FİYAT FARKI YOK TOKİ Başkanvekili Erdoğan Bayraktar, inşaat sektöründe yaşanan sıkıntı nedeniyle, müteahhitlerine fiyat farkı talep etmemeleri şartıyla 2 ay ek süre vereceklerini açıkladı. Bayraktar, sektörde yaşanan sıkıntıyı "kriz" boyutuna vardırmamak için yeni inşaat ihalelerini de yavaşlatmaya karar verdiklerini söyledi. TOKİ'nin yılda 4.5 milyon ton çimento kullandığına dikkat çeken Bayraktar, TOKİ'den iş alan müteahhitlerin, çimento ve demir fiyatlarındaki artış nedeniyle fiyat farkı talebinde bulunduklarını, ancak bu konuda idare olarak bir karar alamayacaklarını anlatan Bayraktar, "Müteahhitleri rahatlatmak, piyasadaki sıkışıklığı azaltmak amacıyla, müteahhitlere 2 ay ek süre tanıma konusunda karar aldık" dedi.
2 AYDA DENGE OLUŞUR "Konut fiyatlarında da girdi maliyetlerindeki artış ve piyasadaki durum nedeniyle şişme oldu. 2 ayda piyasa dengeye ulaşır" diyen Bayraktar, çimento fabrikası kurmayı düşünmediklerini de sözlerine ekledi. Bayraktar, çimento ithalatında fiyatların yurt içine göre daha pahalıya geldiğini, ihracatta bazı önlemler alınmasının yararlı olabileceğini söyledi.