Üç yıl önce Tekel'in alkollü içki bölümünü 292 milyon dolara satın alan Nurol-Limak-Özaltın-TÜTSAB konsorsiyumu, şirketi üç katı fiyata 900 milyon dolara ABD'li TPG'ye sattı. Mey İçki'nin yeni patronu Teksaslı grup rakıyı tüm dünyada satılan global bir marka haline getireceklerini açıkladı.
Mey İçki, 1 koyup 3 aldı kur farkı da 'bonus' oldu
2003'te Tekel'in alkollü içki bölümünü 292 milyon dolara alan Nurol-Limak-Özaltın-TÜTSAB Konsorsiyumu Mey İçki'nin % 90'ını 810 milyon dolara TPG'ye sattı Rakamın 12 Nisan'da belirlenmesi, ödemenin ise önceki gün gerçekleşmesi ve iki tarih arasındaki kur farkı 200 milyon YTL'lik değer artışı yarattı.
2003 yılında Tekel'in alkollü içkiler bölümünün özelleştirilmesi için açılan ihalede 292 milyon dolarla en yüksek teklifi veren Nurol Holding, Özaltın İnşaat, Limak İnşaat ve TÜTSAB ortak girişim grubuna ait Mey İçki hisselerinin yüzde 90'ı 810 milyon dolara ABD'li yatırım fonu Texas Pacific Group'a (TPG) satıldı. Böylece, konsorsiyum satın aldığı şirketi 2 yılda neredeyse 3 katı fiyatına satmış oldu. Buna ek olarak, satış rakamının 12 Nisan'da belirlenmesi, ödemenin ise dün tek kalemde peşin olarak gerçekleşmesi nedeniyle ve 2 tarih arasındak döviz kuru farkı nedeniyle ödenen rakamda değer artışı yaşandı. 12 Nisan 2006'da 1.340 YTL'den işlem gören dolar, dün ise 1.565 YTL'den işlem gördü. Bu şekilde, 12 Nisan'da 1 milyar 267 milyon 650 bin YTL değerinde olan 810 milyon doların dünkü değeri 1 milyar 85 milyon 400 bin YTL'ye yükselmiş oldu. Böylece, konsorsiyum yaklaşık 200 milyon YTL değer artışı elde etmiş oldu.
BORSAYA PARALEL FİYAT Mey İçki'nin çoğunluk hisselerinin TPG'ye devriyle ilgili prosedürün tamamlanmasıyla ilgili düzenlenen toplantıda konuşan Mey İçki Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Doğan, ihalenin yapıldığı 15 Kasım 2003 tarihi ile
bu anlaşmanın yapıldığı tarih arasında Borsa endeksinin 16 bin 408 puan olduğunu, bu rakamın bugün 42 bin 500 seviyesine çıktığına dikkat çekti. Doğan, Borsa'daki gelişmeye paralel olarak bir fiyat oluştuğunu söylerken, aradaki farkın da şirketin başarısından kaynaklandığını vurguladı. Doğan, anlaşmayla ilgili Rekabet Kurulu ve Tütün Mamülleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurulu'ndan (TAPDK) onay aldıklarını söyledi. Anlaşmanın aynı zamanda Türk ekonomisine duyulan güvenin tescili olduğunu dile getiren Doğan, Mey İçki'nin yüzde 10'unun konsorsiyumda kalmasına ilişkin de bunun görüşmeler sonucunda ortaya çıktığını ve 4 ortağın verdiği bir karar olduğunu söyledi.
YATIRIMLAR SÜRECEK TPG Yönetici Ortağı Stephen Peel de, anlaşmayla Mey'in dünya pazarlarındaki büyümesini daha da hızlandıracağına inandıklarını kaydetti. Bugün Türkiye'nin Avrupa kıtasının en hızlı büyüyen ekonomisi olduğunu dile getiren Pell, Mey'in bu çerçevede kendileri için Türkiye pazarında cazip bir yatırım fırsatı olarak karşılarına çıktığını söyledi. Pell, "Mey'in ürünlerinin Türk kimliğini yitirmeden dünya çapında markalar geliştirebileceğine inanıyoruz ve bu stratejiye yatırım yapacağız. Gelecekte Türkiye'de yatırımlarımızı artıracağız. 12'den fazla sanayi alanında yatırımlarımız var, bu nedenle Türkiye'de de farklı sektörleri değerlendirebiliriz" dedi.