Mühür kimdeyse TOBB'un gönlü onda
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB ) cumartesi günkü genel kuruluna Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar ve ev sahibi TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu el ele girdiler. İlk bakışta manzara çok güzeldi. Ancak halkada eksik olduğunu fark ettim. Amaç ' Birlik ve beraberlik' ise, o halkada bulunması gereken Ana Muhalefet Partisi dışında TBMM'de grubu bulunan terk parti olan Anavatan'ın lideri Erkan Mumcu ve tüm kamuoyu yoklamalarında TBMM' ye girmesine kesin gözüyle bakılan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli neredeydi? TOBB yönetimine yakın bir ismi aradım. Mumcu ve Bahçeli'nin o halkada neden olmadığını sordum. Aldığım cevap ilginçti. Anavatan Lideri Erkan Mumcu'yu sivri diliyle konuşmasında Başbakan Erdoğan'ı kızdırabilir endişesini taşıdığı için TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu davet etmemiş. Devlet Bahçeli de davetli olduğu halde 'Hisarcıklıoğlu şov' a alet olmak istemediği için davete icabet etmemiş. İlkeli politikaya önem veren Bahçeli'nin bu tutumu şov meraklılarına büyük ders niteliğindedir.
Erdoğan da konuşturulmamıştı Bunları düşünürken bir de Rifat Hisarcıklıoğlu'nu TOBB Başkanlığına taşıyan Mayıs 2002'deki TOBB Genel Kurul'u ndaki manzara gözümün önünden bir şerit gibi geçti. O zaman 'vefa' nın gerçekten İstanbul'da sadece bir semt olduğunu bir kez daha gördüm. Bahsettiğim tarihteki Genel Kurul'da başkanlığa aday Rıfat Hisarcıklıoğlu heyecanlı bir damat gibiydi. Erkan Mumcu hükümeti temsil eden Bakanlardan biri, Recep Tayyip Erdoğan ise TBMM'de grubu olduğu halde parlamenter olmayan kimliği ile davetliler arasındaydı. TOBB, AK Parti'nın ilk genel seçimlerde iktidar olabileceğini o gün için tahmin edememiş olacak ki Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan'a Genel Kurul'da konuşma fırsatı tanımadı. TOBB Başkanlık Divanı, Bakan Erkan Mumcu'yu alkışlar arasında konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet etti. Mikrofonu eline alan Bakan Erkan Mumcu, Türkiye'nin en güçlü sivil toplum örgütlerinden TOBB'un genel kurulunda TBMM' de grubu olan AK Parti'nin Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a konuşma fırsatı verilmemesini sert bir dille eleştirirken, Divan Başkanı Kemal Çolakoğlu, devlet protokolü uyguladıkları için Recep Tayyip Erdoğan'a konuşma hakkı vermediklerini söyleyince de Bakan Erkan Mumcu "TOBB bir devlet kurumu değil, sivil toplum örgütüdür. Böyle bir örgütün genel kurulunda TBMM de grubu olan bir partinin genel başkanının konuşturulmaması demokrasi açısından olumlu bir davranış değil" değerlendirmesinde bulunmuştu. Mühür kimde ise, TOBB un gönlü ondadır. O gün alkışlar arasında konuşturulan Bakan Mumcu, bugün genel kurula davet bile edilmemiştir. 2002'deki genel kurulda konuşturulmayan Erdoğan ise, baş konuk olarak konuşturulmuştur. Her ne kadar yıldızım barışmasa da, Erkan Mumcu'nun başında olduğu Anavatan partisinin TBMM'de grubu var, davet edilmesi gerekirdi. Bu uygulama TOBB için büyük talihsizliktir.
TOBB vizyon değiştirdi Yalım Erez ve Fuat Miras başkanlıklarındaki TOBB döneminde Genel Kurul toplantılarına tüm partilerin genel başkanları davet edilir ve söz hakkı verilirdi. Anlaşılan Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki TOBB, bu vizyonunu değiştirmiş, Başbakan'a şirin gözükme adına, sivri dilli liderler toplantıya davet edilmiyor. Bu uygulama önerisinin Başbakan Erdoğan'dan geldiğini sanmıyorum. Kraldan fazla kralcı olmak isteyen, sözde demokrasi savunucusu, toplantıdaki sinevizyon gösterisinin yüzde 90'ı farklı resimleri ile süslenen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bu uygulaması ile TOBB' un bir 'sivil toplum örgütü' olmadığını, Başbakan'ın gözüne girmek isteyen 'siyasal toplum örgütü' olduğunu ortaya koymuştur.
|