|
|
|
Adana en büyük ikinci sanayi kenti olma yolunda
Financial Times Grubu dergisi Foreign Direct Investment (fDi) tarafından Türkiye'de Manisa, Kocaeli ve Konya ile birlikte ''Avrupa'nın en iyi ekonomik potansiyele sahip bölgeleri'' seçilen iller arasında yer alan Adana, 1950'li yıllarda olduğu gibi İstanbul'dan sonra Türkiye'nin ikinci büyük sanayi kenti olmaya hazırlanıyor.
Adana Sanayici ve İşadamları Derneği (ADSİAD) Başkanı Süleyman Onatça, yaptığı açıklamada, doğanın imkanlarını cömertçe sunduğu bir coğrafyada bulunan Adana'nın, güneyinde Akdeniz'e, kuzeyinde ise üzerinden karın
eksik olmadığı Toros Dağları'na yaslanmış şanslı bir kent olduğunu söyledi.
Güneşin eksik olmadığı gökyüzü ve verimli topraklarıyla Adana'nın,Doğu Akdeniz'in en büyük kenti olduğunu ifade eden Onatça, şunları kaydetti:
''Adana, tarımdaki verimliliği kısa sürede tarıma dayalı sanayiye taşımış, 1950'li yıllarda Türkiye'nin İstanbul'dan sonra sanayileşen ikinci kenti olmuştu. Bu zenginlik, Adana'nın batıya açılma sürecine hız verdi. Çocuklar yabancı kolejlerde, Avrupa ülkelerindeki üniversitede okutulmaya başlayınca da, kent sosyal yapı açısından da hızla büyüdü. Adana bugün iki milyon nüfusu ve milli hasılaya yıllık 6 milyar dolarlık katkısı ile Türkiye'nin 6'ncı büyük kenti konumunda.''
FDİ ''POTANSİYEL''DE ADANA'YI SEÇTİ
Onatça, Adana'nın, FDI tarafından ''Avrupa'nın Yaşanabilir En İyi Kentleri Yarışması''nın 16 Mart'ta açıklanan sonuçlarında, ''Avrupa'nın en iyi ekonomik potansiyele sahip bölgesi'' seçildiğini hatırlatarak, şunları söyledi:
''Adana, tekrar eski günlerine dönmeye hazırlanıyor. Türkiye'nin meyve ve sebze bahçesi niteliğindeki Adana, ülkenin önemli tahıl ambarı olarak nitelendiriliyor. Adana'nın sektörel yapı dağılımında tarım yüzde 14'le ikinci sırada yer alırken, gelişen sanayi ve ticaret sektörü yüzde 41'lik payla lider konumunu sürdürüyor. İplikten otobüse, yüzlerce ürünle dünya pazarlarında rekabet eden Adana'nın sanayi ürünleri, ihracatının da önemli bölümünü oluşturuyor.
Başta Suriye ve Irak'a olan yakınlığı ile Ortadoğu ve Avrupa'nın geçiş noktasında bulunan Adana, ulaşım imkanları yönünden de çok zengin. Kent, Mersin ve İskenderun limanlarına ortalama 70 kilometre uzaklıkta. Uluslararası havalimanı bulunan Adana, bir baştan bir başa demiryolu ve otoyol ağları ile örülü.''
SANAYİİ GELİŞTİRME ÇABALARI
Onatça, 12 milyon metrekare alan üzerine kurulu Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi, Türkiye'nin en büyük 5 üniversitesi arasında gösterilen Çukurova Üniversitesi yerleşkesinde bulunan Üniversite Sanayi Araştırma Merkezi (ÜSAM), kentin bilişim sektöründeki geleceğine önemli katkılar sağlayan İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) ve Yumurtalık ilçesi Serbest Bölgesi'nde yapımı planlanan tersane sayesinde Adana'nın, parlak günlere hazırlandığını söyledi.
Bugün Adana'nın, 1,5 milyar dolarlık ihracat yapan bir şehir olduğunu ifade eden Onatça, ''Sanayi ve ticaret odaları, geliştirdikleri projelerle dış ticaret hacminin gelişmesi için çaba harcıyor. Gelecek yıl 2 milyar dolara çıkacağı tahmin edilen ihracat ve büyük ölçekli sanayiinin yoğun olduğu kente gelecek yabancı yatırımcı, bizi hedefimize ulaştıracak'' dedi.
(AA)
|