|
|
|
|
|
Törende siyasilere protesto
Silahlı saldırıda yaşamını yitiren Danıştay üyesi Mustafa Yücel Özbilgin için Danıştay'da düzenlenen törende ve Kocatepe Camii'nde pek çok siyasi protesto edildi.
Kocatepe Camii'ndeki törene çok sayıda siyasi katıldı. Başta bakanlar olmak üzere Kocatepe Camii'ne gelen siyasilerin pek çoğu protestolarla karşılaştı. Büyük Atatürk posteri ve Türk bayrakları açan vatandaşlar, "Hükümet istifa", "Türkiye laiktir, laik kalacak", "Mollalar İran'a" şeklinde sloganlar atarak tepkisini gösterdi.
Bakan Abdullah Gül, Danıştay'daki törende yuhalanırken, Adalet Bakanı Çiçek, Devlet Bakanı Abdüllatif Şener ve İçişleri Bakanı Aksu, camiye geliş ve gidişlerinde vatandaşların yoğun protestosu ile karşılaştı.
Anavatan Partisi Başkanı Erkan Mumcu da cenaze töreninde vatandaşlarca protesto edildi.
ERDOĞAN KATILMADI
Antalya'da olan Başbakan Erdoğan, Mustafa Özbilgin'in cenaze törenine katılmadı.
Kocatepe Camisi'ndeki törene, Özbilgin'in ailesi ve yakınları ile Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, eşi Semra Sezer, yüksek yargı organlarının başkan ve üyeleri, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, kuvvet komutanları, Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Yiğit Alpogan, Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, HÜRPARTİ Genel Başkanı Yaşar Okuyan, eski başbakanlardan Bülent Ecevit ile eşi Rahşan Ecevit, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, üniversite rektörleri, ATO Başkanı Sinan Aygün, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bazı eski bakanlar, bazı milletvekilleri, Ankara Garnizonu'ndan çok sayıda subay ve astsubay, yargı mensupları ile çok sayıda vatandaş katıldı.
SEZER'E SEVGİ GÖSTERİSİ
Cumhurbaşkanı Sezer'e camiye geliş ve gidişinde vatandaşlar yoğun sevgi gösterisinde bulundu. Cumhurbaşkanı Sezer ile eşi Semra Sezer, Özbilgin'in eşi Sema Özbilgin ile oğulları Gökhan ve Serkan'a başsağlığı dileğinde bulundular.
CHP Genel Başkanı Baykal, camiye gelişinde bazı vatandaşlarca, ''Sine-i millete dönün'' sözleriyle karşılandı. Kimi vatandaşlar da, ''Birleşin, birleşin'' diye Baykal'a seslendi.
Anavatan Partisi Erkan Mumcu'ya ise bazı vatandaşlar, ''Türban Tasarısı'nda aynı şekilde yürüyorsunuz'', ''Sizin eşiniz daha laik ve çağdaş. Siz hala prim bekliyorsunuz'' dediler.
BAKANLARA PROTESTO
Cumhurbaşkanı Sezer, cenaze törenini protokole ayrılan bölümden takip etti. ''Türkiye laiktir, laik kalacak'', ''Yargıya uzanan eller kırılsın'', şeklinde sloganların atıldığı törende, bakanlar, camiye geliş ve gidişlerinde protesto edildi.
Sloganların yanı sıra alkışlar ve ıslıklarla da protestoda bulunuldu. Bazı kişiler tarafından pet şişe atıldığı da görüldü.
Öte yandan çevik kuvvette görevli polisler, bakanları yakın korumaya aldı.
Cenaze namazı sırasında caminin avlusu tamamen dolarken, avluya sığmayan vatandaşlar da töreni dışarıdan takip ettiler. Törene katılan vatandaşlar Türk bayrakları ve Atatürk posterleri taşıdılar.
Caminin çevresinde cenaze nedeniyle yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı görüldü.
Cenazenin konulduğu katafalkın bulunduğu bölümde de izdiham yaşanırken, basın mensupları ile bazı vatandaşlar arasında tartışma oldu.
Cenaze namazını kıldıran Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, ''Masum bir insanın canına kıymayı, tüm insanlığı öldürmüş gibi sayan bir dinin mensuplarıyız'' dedi.
Bardakoğlu tarafından ikindi namazını müteakiben kıldırılan cenaze namazının ardından Özbilgin'in cenazesi, toprağa verilmek üzere Karşıyaka Mezarlığı'na götürüldü.
Özbilgin'in cenazesi, vatandaşların attığı karanfiller ve alkışlar arasında cenaze arabasına konuldu.
ÖZBİLGİN, TOPRAĞA VERİLDİ
Danıştay 2. Dairesinde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Daire Üyesi Mustafa Yücel Özbilgin'in cenazesi, Karşıyaka Mezarlığı'nda toprağa verildi.
Özbilgin'in naaşı, Kocatepe Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı'na getirildi.
Özbilgin'in cenazesi, eşi Ayşe Sema Özbilgin, oğulları Serkan ve Gökhan Özbilgin, yakınları, Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, Yargıtay Başkanı Osman Arslan, Emniyet Genel Müdürü Gökhan Aydıner, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Özdemir Özok, eski Danıştay Başkanı Ender Çetinkaya, Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok ile çok sayıda yüksek yargı mensubunun katıldığı törenle defnedildi.
Özbilgin'in eşi Ayşe Sema Özbilgin, defin sırasında mezara kırmızı karanfil bıraktı. Definin ardından Kur'an-ı Kerim okundu ve dua edildi.
Daha sonra Özbilgin'in ailesi, mezarı başında taziyeleri kabul etti. Cenaze töreni sırasında, Özbilgin'in yakınlarının zaman zaman göz yaşlarına hakim olamadıkları görüldü.
ONBİNLER PROTESTO İÇİN ANITKABİR'E AKTI
Bu arada sabah saatlerinde hakimler, savcılar, avukatlar, rektörler ve vatandaşlar Danıştay'daki saldırıyı protesto amacıyla Anıtkabir'i ziyaret etti. Protestoya yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı belirtiliyor.
TÜRKİYE LAİKTİR LAİK KALACAK
Alkışlarla saldırı protesto eden vatandaşlar "Türkiye laiktir laik kalacak" diyerek tepkilerini gösterdi.
Aslanlı Yol'un başında saat 10.30'dan itibaren toplanan yargı mensupları, daha sonra yürüyüşe geçti.
Yürüyüşe, Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, Yargıtay Başkanı Osman Arslan, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, Danıştay Başsavcısı Zafer Kantarcıoğlu, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, Adalet Bakanlığı Müsteşarı Fahri Kasırga, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nin Başkanları, Sayıştay Başkanı Mehmet Damar, Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Boyrazoğlu, 30'a yakın ilin baro başkanı, yargı mensupları, rektörler ve öğretim üyeleri ile bazı milletvekilleri ve vatandaşlar katıldı.
Tuğcu, Çörtoğlu ve Arslan, üzerinde ''Danıştay Başkanlığı'' yazan,kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan çelengi, Atatürk'ün kabrine koydular ve saygı duruşunda bulundular.
Daha sonra, üç başkan, başkanvekilleri ve başsavcılar, Misakı Milli Kulesi'ne geçtiler. Üç başkan adına hazırlanan metni Danıştay Başkanı Çörtoğlu, Anıtkabir Özel Defteri'ne yazdı. Tuğcu ve Arslan da metni imzaladılar. Çörtoğlu'nun daha sonra okuduğu metin şöyle:
''Ulu Önder Atatürk, Kurduğun laik Cumhuriyetin ve temel ilkelerinin yılmaz bekçisi Danıştay, Türk Milleti adına yargı yetkisini kullanırken kuruluşunun 138. ve doğumunuzun 125. yılında hain bir saldırıya uğramıştır. Yüce huzurunuzda bu saldırıyı nefretle kınıyor, hukukun üstünlüğünü savunurken, hiçbir gücün bizi sizin ilkelerinizden, düşüncelerinizden ve çizdiğiniz yolumuzdan döndüremeyeceğini, tüm yüreğimizle bir kez daha ifade ediyor, önünde saygıyla eğiliyoruz.''
Yürüyüşe katılanlar, Atatürk'ün mozolesinin önünden alkışlarla geçtiler. Üç Başkan, daha sonra, hazırladıkları ortak bildiriyi okumak üzere birlikte Danıştay'a gittiler.
NOTLAR...
Katılanlar arasında Kıbrıs savaşı gazileri de yer aldı. Anıtkabir'e gelen bazı vatandaşlar ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk posterleri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrakları taşıdılar.
Atatürk'ün mozolesi önünde saygı duruşunda bulunan vatandaşlardan bazıları ellerindeki çiçekleri bırakırken, bazı vatandaşların dua ettikleri görüldü.
Tören sırasında ve bitiminde gruplar Anıtkabir'den ayrılırken ''Türkiye laiktir, laik kalacak'', ''Yargıya uzanan eller kırılsın'' şeklinde sloganlar attılar, İstiklal Marşı, Gençlik Marşı ve 10. Yıl Marşı'nı okudular.
Yürüyüşe, yargı mensupları, öğretim üyeleri ve avukatlar cüppeleriyle katıldı. Danıştay tetkik hakimleri ve Danıştay çalışanları Danıştay'dan Anıtkabir'e yürüyerek geldiler. Vatandaşlar yol boyunca yürüyen Danıştay mensuplarını alkışladılar ve araçlarından klakson çalarak destek verdiler.
Anıtkabir'deki yürüyüşe katılanların ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk posterleri taşıdıkları görüldü.
Törene eski MGK Genel Sekreteri Emekli Orgeneral Tuncer Kılınç'ın da aralarında bulunduğu bazı emekli generaller, tiyatro sanatçısı Yıldız Kenter de katıldı.
Çankaya Belediyesi işçileri törene iş giysileri, öğrenciler ise önlük ve formalarıyla katıldılar. Töreni çok sayıda televizyon kanalı naklen yayınladı.
Ankara Adliyesi'nde görevli yargı mensuplarının yürüyüşe katılması nedeniyle duruşmalar öğleden sonraya ertelendi. Bazı avukatlar da mazeret belirterek, duruşmalara katılmadı. Adliyede görevli yargı mensupları ile üniversite öğretim görevlileri servis otobüsleriyle Anıtkabir'e gittiler.
Katılanların bir bölümü törenin ardından Anıtkabir'den Danıştay'a kadar yürüdüler. Yürüyüş sırasında Atatürk posterleri ve Türk bayrakları taşıyan grup, zaman zaman slogan attı. Bazı vatandaşların da yol boyunca alkışlarla yürüyenlere destek verdikleri görüldü. Bu arada, Necatibey Caddesi girişinde dershane öğrencisi oldukları belirtilen bir grup ile yürüyenler arasında kısa süreli bir tartışma yaşandı.
|