| |
|
|
Kim korkar erken genel seçimden?
Eğer söylenenlere bakarsanız, AK Parti dışındaki bütün partiler erken genel seçim istiyor. Hatta CHP bunun için "Sine-i millet"e dönmeyi bile göze alabilir. Yani CHP'li milletvekilleri toptan istifa edip, ülkeyi erken seçime götürebilir. Tabii burada Anayasa'nın 84'üncü maddesindeki "İstifa eden milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesi, istifanın geçerli olduğu TBMM Başkanlık Divanı'nca tespit edildikten sonra, TBMM Genel Kurulu'nca kararlaştırılır" hükmü var. Yani CHP'liler toptan istifa etseler bile, bu istifaların TBMM çoğunluğu (Yani AK Partililer) tarafından kabul edilmesi de gerekiyor. Acaba CHP'liler "Sinei millete döneriz" derken, içlerinden de "Nasıl olsa bizi AK Partili milletvekilleri bırakmaz" diye mi geçiriyorlar? Anayasa'ya göre erken seçime gitmenin bir başka yolu daha var. Bu yolu 102'nci madde şöyle gösteriyor: - Cumhurbaşkanı, TBMM üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu ile ve gizli oyla seçilir. En az üçer gün ara ile yapılacak oylamaların ilk ikisinde üye tamsayısının üçte iki çoğunluk oyu sağlanamazsa üçüncü oylamaya geçilir, üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğunu sağlayan aday cumhurbaşkanı seçilmiş olur. Bu oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu sağlanamadığı takdirde üçüncü oylamada en çok oy almış bulunan iki aday arasında dördüncü oylama yapılır, bu oylamada da üye tam sayısının salt çoğunluğu ile cumhurbaşkanı seçilemediği takdirde derhal TBMM seçimleri yenilenir. Seçilen yeni cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar görev süresi dolan cumhurbaşkanının görevi devam eder.
KOALİSYON GELİYOR Sayısal gerçeklerin ışığında erken seçime giden bu yolun da kapalı olduğu kesin. TBMM'deki AK Parti çoğunluğu, cumhurbaşkanını 3'üncü turda seçmeye yetiyor. Tabii bir de CHP'nin bir erken seçimi ne kadar yürekten istediği meselesi var. Çünkü bütün kamuoyu araştırmalarına göre, CHP'nin bir genel seçimde bırakın iktidar olmayı, eski oyunu alabileceği bile kuşkulu görünüyor. Son araştırmayı 56 Mayıs'ta "TB Danışmanlık" yapmış. "Kararsızlar" ve "Hiçbiri" diyenler dağıtıldıktan sonra partilere şu oranlar çıkmış: - AKP yüzde 32.11, CHP yüzde 16.26, DYP yüzde 12.64, MHP yüzde 10.66, DEHAP yüzde 6.65, Anavatan yüzde 6.15, SP yüzde 4.46, Genç Parti yüzde 3.91, diğer yüzde 7.29. Bu ve diğer kamuoyu yoklamalarının ışığında, bir erken genel seçimi "Yürekten" isteyen iki partiden birinin DYP, diğerinin de MHP olması gerekiyor. Bu iki partinin ilk genel seçimde TBMM'ye girecekleri kesin gibi. Dört partili yeni TBMM'ye bir de Güneydoğu illerinden bağımsız olarak 20'yi aşkın milletvekilinin de gireceği yaygın biçimde hesaplanıyor. Yani Türkiye'nin yarınında bir "Koalisyon"un bulunması ihtimali çok fazla. Bu bakımdan AK Parti'nin erken genel seçime karşı olması da doğal.
DEMİREL FAKTÖRÜ Keşke CHP de DYP ve MHP gibi gerçekten erken seçim istese ve cumhurbaşkanı seçiminden önce yapılabilse genel seçim. Çankaya'ya AK Parti çoğunluğu tarafından gönderilecek isimle, ilerideki iktidar arasında gerginliklere tanık olmasak. Tabii bir de 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel var erken seçimi yürekten isteyenler arasında. Demirel'in şapkası ile Anadolu turnesine çıkış nedeni de, anlaşıldığı kadarıyla erken seçimi zorlamak. Bu yolda ne kadar başarılı olur bilemeyiz ama o artık geri dönüşü olmayan noktayı geçmiş gibi görünüyor. O nokta "Türbanlılar Arabistan'a gitsin" sözünün seslendirildiği an koyulmuştu. Yani muhafazakar seçmenlerle arasındaki yarım yüzyıllık geleneksel köprünün atıldığı andı o nokta. İşin özeti, gerçekten hareketli bir dönem var önümüzdeki aylarda. Bunun yansımalarını şiddet eylemlerinde de görmeye başlamadık mı? Keşke bu dönem önümüzde değil arkamızda bulunsaydı.
|