|
 |
 |
 |
|
 |
 |
  |
|
Erdoğan laikliğe yeni yorum istedi
Atatürk'ün doğum yıldönümü töreninde konuşan Erdoğan, "Laiklik evrensel normlara göre yorumlanmalı" diyerek Arınç'a destek verdi.
Erdoğan laikliğe yeni yorum istedi
Atatürk'ün doğum yıldönümü töreninde konuşan Erdoğan, "Laiklik evrensel normlara göre yorumlanmalı" diyerek Arınç'a destek verdi.
TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın 23 Nisan'daki konuşmasında "Laiklik yeniden tanımlanmalı" diyerek başlattığı tartışmaya Başbakan Tayyip Erdoğan da katıldı. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ile Atatürk Araştırma Merkezi'nin işbirliğiyle düzenlenen "Doğumunun 125. Yılında Mustafa Kemal Atatürk Uluslararası Sempozyumu", Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan, Anayasa Mahkemesi Başkanı, Genelkurmay Başkanı, Yargıtay ve Danıştay başkanları, bakanlar, komutanlar ve akademisyenleri bir araya getirdi. Sempozyumun açılışında ilk konuşmayı Başbakan
Erdoğan yaptı ve laikliğin devletin din kurallarına göre yapılandırılmaması ya da devletin bütün inançlara eşit mesafede olması şeklinde düşünülebileceğini söyledi. Anayasa'nın 2'nci maddesinin gerekçesinde de, laikliğin "dinsizlik değil, her inanca özgürlük" olarak ifade edildiğini kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti: "Atatürk'ün hayata geçirdiği bu kavram ve ilkeler kanaatimce onun akılcı ve tekamülcü bakışına uygun olarak çağdaş demokrasinin evrensel normlarına göre yorumlanmalı ve sürekli daha ileriye taşınmalıdır." Atatürk'ün ileriyi görerek üzerinde durduğu kavramların milleti birleştiren ve içselleştirilmesi gereken kavramlar olduğunu da belirten Erdoğan "Bu kavramları toplumsal ihtilaf alanlarına haline getirmekten özellikle kaçınmamız gerektiğine inanıyorum. Bunun için öncelikle bu kavram ve ilkelerin lafızları kadar ruhlarını da benimseyip korumamız gerekir" diye ekledi.
SEZER: YAKINMAYIN, ÇALIŞIN Erdoğan'dan sonra kürsüye çıkan Cumhurbaşkanı Sezer ise, tüm liderleri incelediğini, "Atatürk'ün insanlığın sevgisini kazanan, ulusunun tüm bireyleriyle gönülden bağlı olduğu, tarihte ender karşılaşılan bir dahi, yürekli bir kahraman, yenilmez komutan, büyük devrimci" olduğunu söyledi. Sezer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kimi konulardan yakınmak yerine, Atatürk'ün sağladığı çağdaş, aydınlık, laik ve demokratik Cumhuriyet'in sonsuza dek sürmesi için herkesin elinden gelen çabayı göstermesi zorunludur."
ANKARA
|
|
|
|
 Hüseyin Turk 16.05.2006 13:22:28 Bugun cogu insan laikligi devletin dinden ayrılması olarak yorumluyor. Devlet içinde yaşan insanların topluluğu demektir. Dinse insanların yaşamına yon veren felsefedir. Bugun laikliği üsteki gibi yorumlayanlar gerçektende devleti yani içindeki insanları dinden ayırmaya çalışmaktadır. Bi insan inandığı değerler ile oynar onu yasaklarsanız insanın ruhen çökmesine yol açarsınız . Laiklik bence sadece hukuk sistemimizin islam hukukundan ayrı olması olarak tanımlanmalı ve böyle kalmalı. Ama hukuk sistemimiz ona bağlı olanlar ile çatışmamalı. Devlet içindekilere iyi bi yaşam ve özgürlükler verdikçe iyi bi devlettir. Onlara yasak kolay (RUSYA, IRAK , LIBYA ....) devletlerin halleri nicedir herkes bilmektedir. Artık bırakın milletin dini ile uğraşmayıda çocuklarımıza adam gibi bırakacak bi devlet için uğraşalım . Saygılarımla
 Mami Mami 16.05.2006 13:09:10 Sayın Başbakan'a sormalı,her inanca ozgurluk diyor.Peki Alevi vatandaşlar neden Cem Evleri icin devletten destek alamıyor ve halen elektrik,su gibi giderleri kendileri karsılamak zorunda.Oysa siz bu insanlardan vergi alıyorsunuz ama onların inancına uygun ortamı saglamıyor ve aksine gerekli her engeli onlerine koyuyorsunuz.Diyanet İşleri Başkanlığı kime hizmet eder?????Iste bu sayın RTE^nin gercek yuzu..Ve birde Cumurhiyet gazetesine yapılan saldırılara nasıl yorum yaptıgına bakarsanız..Her sey acık ve net ortada.....
 muammer akcan 16.05.2006 11:33:51 Şu dünyanıngidişatına bak yaşamak okadar kolay değil geçmişlerden ne güçlü krallıklar,ne imparatorluklar kurulmuş fakat onların yıkılmalarına yine koltuk sevdaları, çekememezlik, kıskançlık,hırs,bilgisizlik ve yönetme kabiliyetinin olmamasından dolayı nice büyük devletler kaybolup gitti.Efendiler artık layikliğin yeniden yorumlanmasinı bir kenera bırakalım da kendimize gelelim. Şu zamanımızın en tehlikeli bir geçiş dönemine girmiş bulunmaktayız,mesela IRAK ın yıllardır ne olacağı belli olmayan durumu yine gözü dönmüş Saddam gibi nükleer silah hastası İRAN lı ninja Nejat, Rusların PUTİN i silahlanmanın faturasını ikiye katladı Çin ise çok sır küpü dünya piyasasını eline geçirmiş tehlikeli bir ülke Orta Doğu zaten malum,KIBRIS kanayan bir yara,Avrupa Birliğinin ne yaptığı belli değil luzumsuz engeller peşinde içerde ise terör hortladı ekonomi dengesiz bunca bizi derinden yaralayan tehlikeler kapımızdan içeri girerken biz daha laikliğin yeni kavramını arıyoruz hepsi ATATÜRK te mevcut.
|
|
 |
|
 |
|