|
|
Koç, 80. yılında Van Gölü'nü temizliyor
Projenin adı; "Ülkem İçin." Projenin patenti, Koç Holding Kurumsal İletişim Müdürü Oya Ünlü'ye ait. Proje, "gönüllülük esasına" dayanıyor. Ve kuruluşunun 80'inci yılını kutlayacak olan Koç Holding için bambaşka bir özellik taşıyor. "Ülkem İçin" her yıl mayıs ayının son pazarında kutlanacak. Kutlama diyoruz, sakın ola, yanlış anlamayın. O gün, yani mayıs ayının son pazar günü, Türkiye'nin 81 ilinde, 87 bin Koç Holding çalışanı, 12 bin Koç Holding bayisi ile 112 Koç Holding şirketi, daha önceden belirlenmiş projede gönüllü olarak yer alacaklar. Tabii yalnızca çalışanlar değil, Koç Ailesi de bu projelerde "Ülkem İçin" çalışacaklar. Çünkü; "Ülkem İçin" projesinin ortak paydası, "Toplumsal Sorumluluk." Bize göre, Türkiye'nin en kapsamlı özel sektör sosyal sorumluluk projesi. Peki, bu proje nasıl işleyecek? Finansmanını nasıl yaratacak?
Gönülden kopan Projenin koordinatörlüğünü yapan Koç Holding Kurumsal İletişim Departmanı, 81 ilde yer alan bayiler arasından her il için bir koordinatör bayii tayin etmiş. Koç Holding, her koordinatör bayiye 5 bin dolar vermiş. Ve denilmiş ki; "İlinizde öncelikle yapılması gereken işleri gözönünde bulundurarak bize proje gönderin. Biz de bu projelerin arasından öncelikli olanları seçelim. Kim, hangi projede yer almak istiyorsa, o belirlensin. Ve siz, bayiler, gönlünüzden ne kopuyorsa onu verin." Kısacası isteyen 1 lira verecek, isteyen bin lira, ya da hiç para vermeyecek . Yürürlüğe giren proje için ihtiyaç duyulan kaynağı, Koç Holding şirketleri ile Koç Holding üstlenecek. Sokak çocukları, yaşlılar, kadın sorunları, çevre ve atıklar, engelliler, okul, cami, çeşme hiç farketmiyor. Hangi il neyi istemişse ve ne önermişse, o bitecek. Örnek verelim mi? Migros, Van Gölü'nü temizleyecek . Tüm detaylar yakında Koç Holding tarafından açıklanacak. Divan Otelcilik dünden itibaren tüm yemek artıklarını havyan barınaklarına göndermeye başladı. Bu da hayvanseverler için büyük bir adım.
İller yeşile boyanmış Koç Holding'in "Ülkem İçin" projesini bize, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye ile GAP İdaresi'nin birlikte Adıyaman'da düzenledikleri "Yoksullukla Mücadele ve İstihdam" forumunda anlattılar. Gaziantep, Diyarbakır, Mardin, Adıyaman, Şanlıurfa, Batman, Kilis, Siirt, Şırnak ve Şanlıurfa; GAP'ın 9 ili. Türkiye'nin toplam su potansiyelinin yüzde 28'ine sahip. Su demek, hayat demek. Ama gelin görün, Gaziantep dışındaki tüm GAP illeri yoksul. Göç kıskacı altında. Sokaklar çocuk kaynıyor. Ve iller boydan boya yeşile boyanmış. Yeşillikleri, suyun gücünden değil, yeşil kartla yaşamaktan geliyor. Yeşil kart , bu illerde işi ve aşı simgeliyor. Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, "Biz, 2 yıldır kendi sosyal programımızı uyguluyoruz" dese de Çankaya'dan dönen 'Sosyal Güvenlik Yasası' bu illerde farklı anlam ifade ediyor.
|