kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hamilelik için derse üçay önce başlayın!
Anne olmadan önce bu diziyi mutlaka okuyun
Aşı sonrası gebe kalmayın
Gebelik öncesi yapılacak testler
Bu konularda bilgilenmelisiniz
Neden egzersize başlamalısınız?

Hamilelik için derse üçay önce başlayın!

Hiçbir şeyi tesadüfe bırakmayın... Konu özellikle de çocuğunuzun ve sizin sağlığınız olunca, her şeye bilinçli olarak hazırlanın. Bebeğiniz daha anne karnına düşmeden hazırlıklara başlayın. İlk derste; yavrunuzu hastalıklardan kurtaracak bir dizi test var

Acıbadem Hastanesi Bakırköy Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölüm Sorumlusu Prof. Dr. Cihat Ünlü, sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek için hamilelik öncesinde yapılması gerekenlerle ilgili merak edilen soruları yanıtladı:

* Hamileliğe hazırlanmak gerekiyor mu? Gebelik öncesi girişimler, gebeliğin başarıyla sonlandırılmasında katkılı oluyor. Gebelik öncesi danışma, çiftin bilinçli karar almasına yardımcı olur. Bu dönemde yapılan değerlendirmede tıbbi, cerrahi, psikososyal, aile ve genetik öykü alınarak gebelikte oluşabilecek riskler saptanmaya çalışılır ve gerekli önlemler alınır. Ailede genetik olarak geçiş gösteren hastalıklar mevcutsa; aile öyküsü ve gerekirse aile ağacı çıkarılarak, genetik konsültasyon istenir. Ailenin taşıdığı riskler ortaya konulur. Ailenin gebelikte neler yaşayacağı, hangi prosedürlerin uygulanacağı konusunda hazırlıklı olması sağlanır. Hamile kalmaya karar veren çiftler, 2 ay önce danışmanlık hizmeti almaya başlamalıdır.

* Bu danışmanlığı alan ailelere doktor, 'Ben sizin hamileliğinizi uygun görmüyorum' diyebilir mi? Annede var olan hipertansiyon, diyabet, astım, kalp hastalıkları, renal bozukluklar, konnektif doku hastalıkları, epilepsi ve tiroid hastalıkları gibi pek çok rahatsızlık, hem fetusa hem de anne sağlığına gebelik süresinde etki eder. Bu hastalıkların bazılarında hastalığın ileri derecede olduğu durumlarda gebe kalınması, gebeliğin devamı anne hayatını bile riske atabilir. Yine bazı hastalıklarda, gebelik öncesi yapılacak girişimlerle bebekte ortaya çıkabilecek düşük ve doğuştan gelen anormallik gibi durumlar azaltılabilir. Örneğin; annede şeker hastalığı varsa, anormallik görülme sıklığı genel nüfustan 3 kat daha fazladır. Gebelik öncesi sağlanacak şeker kontrolü ile hem bu risk artışı engeller hem de gebeliğin düşük ile sonuçlanma riski önemli ölçüde azalır. Yine nadir görülen bir hastalık olmakla birlikte yeni doğan bebeğe topuktan yapılan test (fenilketonüri); kadınlarda gebelik öncesinde, basit bir diyet düzenlemesiyle çocuktaki doğuştan anormallikler ve gelişme problemleri önlenebilir. Ayrıca daha önceki gebelikleri hep düşükle sonuçlanan ve tekrar gebe kalmak isteyen hastalar; basit cerrahi girişimler veya hastalıklarına yönelik ilaçlarla tedavi edilir. Ayrıca önceki gebeliği erken doğumla sonuçlanmış hastaların bazılarında cerrahi olarak düzeltilebilecek rahim anormallikleri tespit edilip düzeltilir.

* Gebeliğin ağırlaştırdığı hastalıklar neler? Özellikle doğumsal kalp hastalığına veya sonradan gelişen kalp kapak hastalıklarına sahip olanlarda, gebelikte fizyolojik olarak meydana gelen yaklaşık 1.5 litrelik kan hacmi artışıyla 'sekonder kötüleşme' dediğimiz durum ortaya çıkabilir. Bu durum hastalığın ciddiyeti ile ilişkilidir. Hatta bazı durumlarda doğumda yüzde 50'ye varan anne ölümlerine yol açabiliyor. Bu nedenle bu tip hastaların gebe kalmaması gerekir ve gebe kalmış olanların bazılarında gebeliklerin erken dönemde sonlandırılması zorunlu olur. Gebelik öncesinde damarlarında pıhtılaşma geçirmiş hastaların, gebeliklerinde; bu hastalığın tekrarlama riski yüksektir ve gerekli yöntemlerin uygulanması ile bu durumun da önüne geçilebilir. Yine bazı böbrek hastalıkları da gebelik döneminde ağırlaşır.

* Gebelik süreçleri nelerdir? Henüz gebeliğinizi planlama aşamasında iken, bu konuda uzman bir hekimle görüşmek, gerekli öneri ve tahlilleri yaptırmak, gebelik sürecinizin daha sağlıklı ve güvenli geçmesini sağlar. 'Gebelik öncesi danışma' dediğimiz bu görüşmede yapılacak olan jinekolojik muayenenin yanında; kilo, tansiyon, ilaç kullanımı, sigara vb. alışkanlıklar, kronik hastalıklar ve yaşam şekli araştırılır. Bebekte olabilecek bazı sakatlıkları önlemede kanıtlanmış rolü olan folik asit de, 2 ay öncesinden alınmaya başlatılır. Rutin testlerin yanı sıra anne adayının kişisel öyküsü ile anne-baba adayının aile öyküleri doğrultusunda, bazı rutin olmayan testler bile gebelik öncesinde istenebilir.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Ancak İdeal Kiloda Hamile Kalabilirsiniz
 Doktorlar Kalp Mahkemesi Kurdu
 Meme Ağrısı Gebeliğin Habercisi Olabilir
 20'den Sonra 5 Yılda Bir Test
 Kırık Kalp Sendromu
 Hamilelik İçin Derse Üçay Önce Başlayın!
 Doğuma Hazırlanan Anneler Soruyor:
 Ms Benim İçin İse Babamın Hastalığı
 Dna Ve Beslenme İlişkisi
 Öğlen Uykusu Hafızayı Koruyor
 Yürüyüşler Zekâyı Geliştirmeye Yarıyor
 Sigara İçmeye Devam Edersen Bir Daha Bana Gelme!
 Sorunlarınızı Dinliyoruz
 Berke'yi Annesinin Gözyaşları Kurtardı!
Miras kavgasında şok iddialar
Miras kavgasında şok iddialar
Esra Aslan üvey kardeşini suçladı: Mehmet, babam Fahrettin Aslan'a...
Şam'da Ahmet Özhan rüzgarı
Şam'da Ahmet Özhan rüzgarı
Suriye'nin başkenti Şam'da süren 'İstanbul Günleri'nde konser veren...
Elif ile Derin için bahse girdiler!
Elif ile Derin için bahse girdiler!
Önceki yıl Çırağan Sarayı'nda evlenen Cem-Caroline Habib...
Damat dağıldı!
Damat dağıldı!
Aziz Yıldırım'ın kızı Hande ile evlenen 'sıkı' Galatasaraylı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.