'200 bin YTL'yi geçmeyen konuta büyük talep olacak'
"Verilen paranın bir üstünü vermeyi sürdüreceğiz" diyen Emay-İpek Yönetim kurulu Üyesi Hakan Çağlar, "Plus konseptine uygun arsa arıyoruz" diyor Çağlar, konutta talebin durmasını beklemediklerini söylüyor ve ekliyor: "Ancak 200 bin YTL'yi geçmeyen ve nitelikli olabilen konutun satılma şansı var".
2005'in başında İstanbul'da en fazla ses getiren bölge Batı Ataşehir'di. TOKİ ile hasılat paylaşımı yönteminin uygulandığı bölgede arka arkaya üç proje çıktı satışa. Bunlardan en iddialısı ve en hızlı satılanı, metrekare fiyatlarını 1100-1200 aralığında belirleyen Emay-İpek'in projesi Kentplus oldu. Kent- Plus projesinde binalar yükselmeden önce yeşillendirme çalışmalarına başlayan şirket, KentPlus Mimarsinan'da da bu geleneği değiştirmedi. "Plus" konseptiyle üst gelir düzeyinin standartlarını B+ (orta ve orta üstü) gelir grubuna sunmayı hedefleyen şirketin Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Çağlar, "KentPlus dendiğinde artık belli bir standardın akla gelmesini istiyoruz. Bunu yapamayacağımız işe girmeyiz" diyor.
* Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin (GYODER) gayrimenkul raporunda A değil B sınıfı konuta ihtiyaç olduğu dile getirildi. A, B'de bir kavram kargaşası var. Ataşehir'deki projeler hangi gruba hitap ediyor? B sınıfına tabii. Biz inşaat kalitesini çok yukarı tuttuk. Fiyatları da B ve üzerinin alabileceği yerde tuttuk. Malzememiz A sınıfı. B gelir düzeyinin satın alabileceği metrekare fiyatları bin- bin 500 dolar arasındadır. Metrekare fiyatı bin 500 doların üzerine çıktığında ben B grubunun ev alabileceğini sanmıyorum. Öte yandan 100 dairede A sınıfına yönelik konut yapabilirsiniz, ama 5 bin kişinin birarada yaşadığı bir yer A olamaz.
* Yapımı süren projelerde elde kalan konut olur mu? Bu nedenle fiyat düşer mi? Konutta fiyat düşmez, paralel seyreder. Biz, B grubuna A grubu yapma ilkesini belirledik. Bu da acayip tuttu,ama bunu bir kere daha yapabilir miyiz bilmiyorum; çünkü arsa kalmadı. Arsa maliyetinin konut başına 500 dolar olduğu yerde bin 200 dolar metrekare fiyatıyla daire satamazsınız. 500 dolar da konut faaliyeti koysanız, pazarlama ve diğer giderlerle bin 500 dolar maliyet olur. Altyapısı olmayan yerde maliyet artıyor. Biz Batı Ataşehir'e geldiğimizde burası dağ-taştı. Yol dahil olmak üzere biz getiriyoruz.
* 2 bin 44 konuttan kaçını sattınız? Bin 889 tanesini sattık, 155 daire de 2 ayda satılır. İkinci elde ciddi bir talep var. İlk fazda alanlar yüzde 30-40 kazandı.
* Mimarsinan ile Ataşehir bölgesi arasındaki talebi karşılaştırabilir misiniz? Konut talebinin Avrupa yakasında daha fazla olmasını beklerken tam tersiyle karşılaştık. Anadolu Yakası'nda daha fazla talep var. Orta gelir seviyesi özellikle oturmak için Anadolu'yu tercih ediyor. Hiçbir zaman Ataşehir talebi yaşanmıyor ama o bölgeye göre iyi denebilir talep.
* Yeni projeler var mı? Şu anda Kartal'da bir projeyle ilgileniyoruz ama henüz arsa sahipleriyle anlaşmadık. Yıl sonuna doğru mutlaka bir işler olacak. Çok arsa var; ama seçici olmak gerek. Plus konseptini sürdürebilmek istiyoruz. Herkes verdiği paranın bir üstünü alsın istiyoruz.
* 2006'da satışlar, geçtiğimiz yıl kadar hareketli olur mu sizce? 200 bin YTL'yi geçmeyen konuta büyük talep olacak; ama öyle harcıalem de olmayacak. Tüketici artık nitelikli konut arıyor. 2006 yılında Kartal ve Maltepe bölgelerinin hareketleneceğine inanıyorum.
toki konutlarını seviyorum ancak yozgatta pahalı ama kura ila tamamını yinede satmıyorlar parça parça oyuncak ettiler yinede bir yıldır bekliyorum.bu yorumu yayınlarsanız memnun olurum saygılarımla iyi geceler.