Çocuğa tuvalet eğitimi İpek Kâğıt'a BM ödülü getirdi
BM, bin yıl kalkınma hedefine ulaşılmasında en büyük katkıda bulunanlardan biri olarak İpek Kâğıt'ı seçti.
Türkiye'de son 10 yılda yaklaşık 589 bin kişinin dışkı kaynaklı enfeksiyon hastalıklarına yakalandığını biliyor muydunuz? Düşünebiliyor musunuz, tuvalete girdikten sonra el yıkama alışkanlığına sahip olunmamasının yarattığı en büyük tahribat, çağdaş ülkelerde yok olmaya yüz tutan tifo, basili dizanteri, amipli dizanteri ve Hepatit A gibi hastalıklar ülkemizde var olmaya devam etmesiyle oluyor. İşte belki de sırf bu nedenden ötürü, bu yıl Birleşmiş Milletler, yoksulluğun azaltılmasına ve Binyıl Kalkınma Hedefleri'ne ulaşılmasına en çok katkıda bulunanlardan
birisi olarak, Türkiye'den İpek Kâğıt'ı seçmiş. Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı ve İpek Kâğıt Genel Müdürü Baki Gökçümen ile birlikte geldiğimiz New York'ta, İpek Kâğıt'ın projesi, diğer ülkelerinden ödül kazanan 10 projeyle birlikte özel ödüle layık görüldü.
ÖDÜLÜ DERVİŞ VERECEKTİ Aslında bu ödülü Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın başkanlığını yürüten Kemal Derviş'in elinden alınacaktı. Ancak bir akşam önce yemekte buluştuğumuz Kemal Derviş, işi nedeniyle Paris'e gitmesi gerektiğini söylemişti. Nitekim, İpek Kâğıt'ın ödülü, İrlanda eski Cumhurbaşkanı ve Seçici Kurul Başkanı Mary Robinson, Milletlerarası Ticaret Odası Genel Sekreteri Guy Sebban ile Birleşmiş Milletler'den Burce Jenks tarafından verildi. 33 ülkeden 77 projenin katıldığı 'Uluslararası Özel Sektör Ödülleri', Birleşmiş Milletler'in 2015'te yoksulluğun yarı yarıya azaltılması hedefinin en büyük araçlarından biri. Projeye Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın yanı sıra, Milletlerarası Ticaret Odası ve Galler Prensliği Uluslar arası İş Dünyası Liderler Forumu'nun da öncülük ediyor.
3 MİLYON ÇOCUĞA EĞİTİM! Peki Eczacıbaşı ve Georgia Pacific ortak kuruluşu olan İpek Kâğıt, hangi çalışmasıyla bu ödüle layık görüldü? Hemen onu da anlatalım. Milli Eğitim Bakanlığı ile 2002 yılında işbirliği yapan İpek Kâğıt, hijyen ve tuvalet temizliği konusunda ilköğretim çocuklarının bilinçlendirilmesi için bir kampanya başlattı ve bugüne kadar Türkiye'deki 3 bin 841 okula ulaşarak, tam 3 milyon 15 bin öğrenciye tuvalet temizliği konusunda bilinçlendirdi. Yapılan araştırmalarda, yanlış hijyen bilgisinin değiştirme oranının yüzde 61'e çıktığı saptandı. Ne yazık ki Avrupa Birliği ülkelerinde daha çocuklara anaokulundayken verilmeye başlanan kişisel hijyen eğitimi, Türkiye'deki ilköğretim müfredatında çok kısıtlı olarak yer alıyor. İşte bu yüzden özel sektör şirketlerinin yaptığı bu tarz çalışmalar büyük önem taşıyor.
ÖDÜL ALAN DİĞER PROJELER Birleşmiş Milletler'in ödül verdiği diğer projelere arasında, gelişmekte olan ülkelerden, Hindistan'da yoksulluğun azaltılmasına katkı yapan küçük ve orta ölçekli girişimler ödül aldı. Botsvana'da AIDS ile mücadele eden Africa Comprehensive Partnership, Afrika ve Latin Amerika'da hassas bölgelerin korunmasını finanse eden EcoLogic Finance, sağlık bakanlıklarıyla 40 ortağın fil hastalığına karşı mücadelede iletişimini sağlayan GlaxoSmithKline, Mısır Sivan mirasının korunmasına yatırım yapan grup, Brezilya'da Milenyum Kalkınma Hedefleri'ni yürüten ABN Amro da ödül alan şirketler arasında yer aldı.