Hazine, ABD'den borçlanma limitini 5 milyar dolara çıkardı
IMF'ye borcu kapatma tartışmaları sürerken, Hazine'nin, dolar cinsi tahvil ihracı için ABD Menkul Kıymetler Komisyonu'na yaptığı başvuru piyasalarda heyecan yarattı.
Uluslararası Para Fonu'na (IMF) borcu kapatma tartışmaları sürerken, Hazine Müsteşarlığı'nın, dolar cinsi tahvil ihracı için ABD piyasasındaki limitini artırması, yatırımcıları heyecanlandırdı. ABD Menkul Kıymetler Komisyonu'na (SEC) yapılan başvurunun, yatırımcı fomatı olduğunu kaydeden Hazine yetkilileri, "Sadece limit artırdık; ama bu limiti hemen kullanacağız anlamına gelmiyor" dedi. Hazine Müsteşarlığı'nın, ABD Menkul Kıymetler Komisyonu nezdindeki limitinin 5 milyar dolara yükseltilmesi, aslında 1998 yılından bu yana yapılan rutin bir işlem.
Türk Hazinesi, son olarak 2004 yılında SEC'e, 10 milyar dolar tahvil ihracı için kayıt yaptırmıştı. Bu limitin, o günden bugüne 8 milyar dolarlık kısmı kullanıldı. Bu yüzden yeniden limit artırımına gidildi. Hazine yetkilileri, "Neden 5 milyar dolar limit belirlendi, 10 milyar dolara yükseltilmedi?" sorumuzu ise şöyle yanıtladı: "SEC'e tahvil ihracı limiti için kayıt yaptırılırken bir ücret ödeniyor. Önümüzdeki dönemde bu ücretlerin düşürülmesi söz konusu. Limiti fazla artırıp fazla kayıt ücreti ödemek istemedik."
OYUNUN KURALI BÖYLE SEC tarafından yapılan düzenleme uyarınca, ABD borçlanma piyasasına sıklıkla giren borçlanıcılar, belirledikleri tutarda bir programı önceden ilan ediyor. Daha sonra SEC'e kaydettiriyor. Bu kayıt, yatırımcıların ileriki dönemlerde portföy tercihi oluşturma kararlarını etkiliyor.