kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prof. Dr. Erdem Yesilada @ SABAH
 

Antioksidanlar, Akdeniz diyeti ve şarap

Birkaç haftadır, yeşil çayın sağlık için yararlarından bahsettik. Hatırlarsanız yeşil çayın etkisinde içerisindeki antioksidan etkili kateşinlerin (epigallokateşinler) önemli rolü dikkati çekmekteydi. Şüphesiz, kateşinlerin tek kaynağı yeşil çay değil. Birçok meyve ve içecekte kateşinler ve benzer yapıda prosiyanidinler yaygın olarak bulunmakta. Antioksidanların kalpdamar sistemi ve kanser başta olmak üzere bazı kronik hastalıklara karşı koruyucu rolünün bulunduğu artık herkes tarafından biliniyor. Özellikle, oksitlenmiş lipitlerin tüketilmesi ile plazma lipoproteinleri üzerinde yol açtığı oksidatif hasarın azaltılmasına bağlı olarak kalp-damar hastalıkları gelişiminde koruyucu rolü deneysel olarak da ortaya konulmuş.

FARKLI DİYETLER
Antioksidan özelliği bakımından dikkati çeken ve kalp-damar sağlığı ile kanserler dahil bazı kronik hastalıkların önlenmesi amacıyla önerilen bir başka yaklaşım ise "Akdeniz diyeti"dir. Akdeniz diyetinin en belirgin özellikleri, kateşinler ve prosiyanidinlerin yanı sıra lif bakımından zengin ve doymuş yağ bakımından fakir olmasıdır. Meyve, sebze, tahıl, zeytinyağı, peynir, yoğurt gibi temel elemanların yanı sıra balık ve tavuk tüketiminin kırmızı et tüketiminden daha fazla olması Akdeniz diyetinin en önemli özelliğidir. Diğer bir önemli elemanı da bilhassa gıdalar ile birlikte alınan şarap. Şüphesiz, Akdeniz ülkelerinde yaşayan herkesin bu tip bir standart gıda rejimi uygulaması mümkün değil. Mesela, şarap, daha ziyade Avrupa kıtasındaki Akdeniz ülkeleri için söz konusuyken, Müslüman ülkeler için yaygın bir kullanılıştan bahsedemeyiz. Kırmızı etin bizim gibi kebap kültürünün ağırlıklı olduğu doğu ve güney Akdeniz ülkelerinde daha fazla tüketildiği biliniyor. Yunanistan'da 22 bin 43 yetişkin üzerinde yapılan uzun süreli bir saha çalışmasında, Akdeniz diyetine uygun beslenme uygulayanlarda ölüm oranında belirgin bir azalma gözlenmiş. Esasında bu son çalışma, 80'li yıllarda popüler olan ve Akdeniz diyetinin sağlığın korunmasındaki rolüne dikkati çeken "Akdeniz Fenomeni" sonuçlarını da tam olarak desteklemektedir. Sebze ve meyvelerde bulunan polifenolik bileşikler arasında "flavonoitler" son yıllarda çeşitli biyolojik etkileri ile dikkati çekmektedir. Finlandiya'da 10 bin 54 erkek ve kadın üzerinde yürütülen bir saha çalışmasında, günlük diyetlerindeki flavonoit miktarı dikkate alınarak yapılan değerlendirmelerde bazı kronik hastalıkların oluşumunda belirgin bir azalma gözlenmiştir. Flavonoit tipi bileşikler arasında bilhassa "kersetin"in (soğanda oldukça yüksek miktarda var) kuvvetli antioksidan etkisi dikkati çekmektedir. Bu bileşiğin iskemik kalp hastalıklarına bağlı ölümlerde ve akciğer kanseri vakalarında belirgin bir azalma sağladığı; yüksek mirisetin içeriği taşıyan diyetlerin erkeklerde prostat kanseri riskinde; diyetinde narigenin, kempferol ve hesperitin bulunanlarda kalp-damar hastalıklarında; kersetin, naringenin ve hesperitin bulunanlarda astma vakalarında azalma gözlenmiştir. Diyetteki kersetin ve mirisetin miktarı ile şeker hastalığı (tip- 2) gelişimi arasında ters bir oran görülmektedir. Prostattan korunmak için mutlaka mirisetin alınacak diye bir şey yok. Bu çalışmanın yorumu; flavonoitlerin meyve ve sebzelerde bulunan "kuvvetli antioksidan" etkili bileşenler olarak çeşitli kronik hastalıkların oluşumunu engelleyebildiğidir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Strese karşı bitkilere başvururken dikkatli olun   / 22-04-2006
 Depresyon kantaronla atlatılabilir   / 15-04-2006
 Depresyonla doğal yollarla baş edin   / 08-04-2006
 Diyette kırmızı şarap içilebilir   / 11-03-2006
 Antioksidanlar, Akdeniz diyeti ve şarap   / 04-03-2006
 Sigara ve yeşil çay   / 25-02-2006
 Şişmanlık ve yeşil çay   / 18-02-2006
 Yeşil çay, kolesterol ve kanser   / 11-02-2006
 Tabiatın mucizesi Ginseng   / 04-02-2006
 Ginseng'in yan etkileri, zararları   / 28-01-2006
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
PROF. DR. ERDEM YEŞİLADA
Sahte hastalıklar, sahte sorunlar
Geçenlerde gazetelerde...
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ
Aileler artık ruh sağlığı konusunda daha...
AYŞE BRAV
Yuvanızı değil, aşkı koruyun
Hani büyüklerin "Bizim...
Masal kentin sinemacıları
Masal kentin sinemacıları
Son yıllarda sinema sanatının doğal platosu haline gelen Mardin'de...
Bir soygunun üç farklı yüzü
Bir soygunun üç farklı yüzü
Çok iyi kotarılmış bir Spike Lee filmi olan "İçerideki Adam", parlak...
Ölmeden önce tatmanız gereken 50 lezzet
BBC'nin 'Ölmeden Önce Görülmesi Gereken Yerler', 'Yapılması Gereken...
'Mehmet, çoktan beni aştı'
Beyaz Gelincik'teki hırçın Mustafa rolüyle genç kızların kalbini hoplatan...
15 yıl sonra ilk kişisel sergi
Türk resim sanatının en önemli isimlerinden Selçuk Togul'un yeni sergisi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.