* Sağlık sigortası için katılım payı alınacak deniyor, alınacaksa ne kadar olacak? Genel Sağlık Sigortası kapsamı nda sağlık hizmetlerinden katılım payı alınacak olan hizmet ve sağlık gider bedelleri belirlendi. Buna göre; ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi için bu bedel 2 YTL olacak. Ortez, protez, iyileştirme araç ve gereçleri ile ayakta tedavide sağlanan ilaçlar için katılım payı ise yüzde 10 ilâ yüzde 20 arasında olmak kaydıyla Sosyal Güvenlik Kurumunca belirlenecek. Katkı payı alınmayacak haller; İş kazası ve meslek hastalıkları
ile askeri tatbikat ve manevralarda sağlanan sağlık hizmetleri, afet ve savaş hali nedeniyle sağlanan sağlık hizmetleri, raporla belgelenen kronik hastalı klar, hayati öneme sahip organ nakli ve kontrol muayeneleri için katkı payı alınmayacak. Ayrıca yeni düzenlemede, harp malûllüğü aylığı alanlar ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamında aylı alanlar ve harp okulu öğrencileri ile polis akademisi öğrencileri sağlık için katkı payı vermeyecek.
* Bağlı bulunduğumuz ilçede sigorta işlemlerini yaptıramıyor ve şehre gitmek zorunda kalıyoruz. Reform, hizmet sunumunda kolaylık sağlayacak mı? Sosyal güvenlik reformu kapsamı nda çıkarılan ve yasalaşan 5487 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu çerçevesinde her ilde sosyal güvenlik il müdürlükleri ile bunlara bağlı olarak il ve ilçelerde "sosyal güvenlik merkezleri" kurulacak. Bu yasaya göre il ve ilçelerde nüfus, sigortalı ve genel sağlık sigortalı sayısı, işyeri sayısı, işlem yoğunluğu ve belirlenecek diğer kriterler doğrultusunda yeteri kadar sosyal güvenlik merkezi oluşturulacak. Sosyal güvenlik merkezleri banka şubeleri gibi hizmet verecek ve sigortalı lara ilişkin tüm hizmetler bu merkezlerdeki bankolardan elektronik alt yapı kurularak sağlanacak. Sosyal güvenlik merkezleri, genel merkezdeki merkezi veri tabanı ile sürekli bağlantı lı olacak ve sigortalıların başvuruları, talepleri ve soruları aynı anda genel merkeze iletilecek. Ancak bu merkezler tahsilât ve ödeme işlemi yapmayacak, bu işlemler bankalar tarafı ndan gerçekleştirilecek. Uygulama ile sigortalıların kuyrukta beklemesi ortadan kalkacağı için zamandan tasarruf sağlanacak. Ayrıca sigorta işlemleri için büyük illere gidip eziyet çekme devri de sona erecek.
* 1985'de 1 yıl SSK'ya primim ödendi, daha sonra kardeşimle işyeri açtık ve 1989 - 1991 arasında Bağ- Kur primlerimi aralıksız yatırdım. Daha sonra tekrar işyerimizi kapatıp başkasının yanında SSK'lı olarak çalışmaya başladım. Yeni yasaya göre hangi kurumdan emekli olacağım? Yeni yasa yürürlüğe girmeden önce yani 01.01.2007 tarihinden önce çalışmaya başlayıp bu tarihten sonra aylık talebi olan kişilerden birden fazla sigortalılığı bulunanlar son 7 yıllık fiili hizmet süresi içinde en fazla hizmetin geçtiği sosyal güvenlik kurumundan emekli aylığı alabilecek. Hizmet sürelerinin eşit olması halinde en son hangi sosyal güvenlik kurumuna tabi çalışılıyorsa oradan emekli aylığına hak kazanılacak.
* 2005'te yurt dışında geçen sürelerimi borçlanarak emekli oldum. Şu anda Almanya'da yeniden bir işe girdim. Bu durumda yeni yasa aldığım emekli maaşını etkiler mi? Bu durum oldukça hassas. Çünkü Ocak 2007'den önce yurt dışı çalışmaları nı borçlanarak emekli aylığını hak eden ancak yurt dışında tekrar çalışmaya başlayanlar ile bulundukları ülkede sadece ikametlerinden dolayı sosyal yardım alanların bu durumları tespit edilir ise emekli aylıkları kesilecek. Aynı durum Türkiye'de yeniden çalışmaya başlayacak olanlar için de söz konusu.