Bakanlar Kurulu'nda Merkez Bankası Başkanı Yılmaz'a 'bölgesel bir dış şok'un ekonomiye etkisi soruldu. Bu soru "ABD-İran krizi" olarak yorumlandı.
MerkezBankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Bakanlar Kurulu'na ilk brifingini verdi. Merkez Bankası Kanunu gereği nisanda yapılması gereken sunum, başkanlık tartışmalarının sona ermesi üzerine dün gerçekleştirilebildi. Yılmaz, 70 sayfalık sunuş metninde, önceden ilan edilen politikalardan sapma sinyali vermedi. Hükümetin sıkıntılı olduğu istihdam alanında uzun vadeli stratejiler gerektiğinin altını çizdi. Piyasa aktörlerince kaygı kaynağı olarak gösterilen sıcak para miktarını ise 18.7 milyar dolar düzeyinde açıkladı. Bazı bakanların bölgesel ve
dışsal şokların ekonomiye etkisini sorması ise "ABD'nin, İran'a yönelik olası saldırısı halinde ne olacağı" şeklinde yorumlandı. Ekonominin 2001 krizinden bu yana iç ve dış şoklara karşı dayanıklı hale geldiğini, dalgalı kur politikasının emniyet süpabı olduğunu kaydeden Yılmaz, sunumunda enflasyon cari açık, büyüme gibi makroekonomik verilerle ilgili bilgiler verdi. Türkiye gibi, dışa açık ve hızlı büyüyen bir ekonominin, yüksek cari açıkla karşılaşması sürpriz olmadığını belirten Yılmaz sunumunda, "Cari dengenin sürdürülebilir olması önem taşıyor. Şubat 2006 itibariyle IMF kredileri hariç, net sermaye girişi ise 50.4 milyar dolar" dedi. Sunumda Şubat 2006 itibariyle son bir yıllık sıcak para tutarı da 18.7 milyar dolar olarak hesaplandı. Yılmaz'a göre bu tutarın 11.1 milyar doları yabancı, 4.1 milyar doları yerleşik kaynaklı. Kalan 3.5 milyar dolarlık kısmı ise sistem dışından sisteme giren net hata noksan kaleminden kaynaklanıyor.