Keyifle okuyun, zevkle pişirin, afiyetle yiyin
Elbasan tava MALZEMELER * 1 kg. kemiksiz koyun eti * 1 kg. yoğurt * 2 yemek kaşığı tereyağı * 2 yemek kaşığı un * 2 adet soğan * 2 adet yumurta * 1/2 limon suyu * Tuz, karabiber KOYUN etlerini ceviz büyüklüğünde doğradıktan sonra haşlayın. Etleri iyice süzün ve fırın tepsisine koyun. Etlerin üzerine tuz ve karabiberi ekleyin. Yoğurdun içine yumurtaları, un ve tuzu ilave ederek, çırpın. Etlerin üzerine karışımı dökün. Küçük parçalar haline getirdiğiniz tereyağları karışımın üzerine koyun. Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Hindistan tatlısı MALZEMELER * 1 bardak irmik * 125 gr. margarin * 3 bardak süt * 1 bardak tozşeker * 500 gr. havuç * 1 kase krem şanti * Taze mevsim meyvesi İRMİĞİ margarin ile kısık ateşte 20 dakika kavurun. 3 bardak süt ve 1 bardak şekeri koyup, karıştırın. Boza kıvamına geldiğine ateşten alın. Islatılmış bir cam tepsiye dökün. Başka bir tencerede rendelenmiş havuçları, 1 bardak tozşekerle yumuşayıncaya kadar pişirin. Soğuyunca içine ceviz ekleyin. İrmiğin üzerine bu karışımı dökün. En üste 1 kase krem şantiyi yayıp, bir gece buzdolabında bekletin. Küçük doğranmış mevsim meyveleri ile süsleyerek servis yapın.
Zeytinyağlı bakla MALZEMELER * 1 kg. bakla (taze) * 4 su bardağı su * 2 çorba kaşığı un * 1/4 adet limon * 1 tatlı kaşığı tuz * 1 adet büyük boy soğan (enden halka doğranmış) * 10 diş sarmısak * 10 dal dereotu (ince kıyılmış, sapları ayrılmış) * 1/4 adet limon (çok ince kıyılmış) * 1 tatlı kaşığı şeker * 1 su bardağı zeytinyağı (3 çorba kaşığını ayırın) * 1/2 su bardağı su (kaynar) * Tuz SUYA un ve sıkılmış limonu kabuğu ile atıp, karıştırın. Baklaları ayıklarken bu suya atın. Arada karıştırın. Tencerenin dibine soğanın ve sarmısağın yarısını, dereotunun kalın saplarını yerleştirin. Üzerine iki sıra bakla sıralayın. Kalan soğan, sarmısak, limon, şeker ve tuzu serpin. Zeytinyağı ve kaynar suyu üzerine gezdirin, tabak ile üzerlerini bastırıp, tencerenin kapağını kapatın. Hızlı ateşte 10 dakika kaynatıp, ateşi hafifletin ve baklalar yumuşayana kadar pişirin. Soğuduktan sonra servis tabağına ters çevirin. Üzerine 3-4 çorba kaşığı ayırdığınız zeytinyağını döküp, dereotu yapraklarını serpin ve sarmısaklı yoğurt ile servis yapın.
|