|
|
|
|
|
|
Sabredenler 'tüp aile' oluyor
'Yaş ilerledikçe çocuk sahibi olunmaz' diye bir şey yok! Onlar hiç vazgeçmedi. Herkes 'imkansız' derken, 53 yaşındaki Mustafa Güner'in ikiz kızları oldu. Son tüp bebek denemesinde başarılı olan Güner çifti, şimdi kızlarıyla çok çok mutlu
Melahat-Mustafa Güner çiftinin 13 yıl sonra çocuk sahibi olmasını sağlayan Ferti-Jin Tüp Bebek Merkezi'nin Klinik Direktörü Opr. Dr. Seval Taşdemir, tüp bebek tedavisiyle ilgili merak edilen soruları yanıtladı:
* İdeal gebelik yaşı nedir? İleri yaşta anne-baba olmanın çocuğa yararı ya da zararı var mı? İdeal gebelik yaşı, 27-34 arasındadır. İleri yaşlarda çocuk sahibi olmak; ilerleyen yaş ile birlikte yumurtanın ve spermin genetik açıdan bozuk olma ihtimalini arttırır. Bu durum ilerleyen yaşta sağlıklı bebek ihtimalini olumsuz yönde etkiler. Günümüzde ilerleyen tıp ve teknoloji sayesinde genetik (kromozomal) problemi olan çiftlerde, embriyo oluşumuyla birlikte embriyodan alınacak bir hücre üzerinde genetik araştırmalar yapılabilir ve sağlıklı embriyolar ile gebelik sağlanabilir. İleri yaş evliliklerinde çiftlere tavsiyemiz; 'mutlaka deneyimli, konusuna hakim kadın doğumcuların kontrolünde bulunarak gebe kalmaları'dır.
* Yaş ilerledikçe gebelik oluşumunu zorlaştıran etmenler nelerdir? Yumurtaların yaşlanması birinci etkendir. Kız çocukları doğduğunda, yumurtalıklarında yaklaşık n00 bin adet yumurta vardır. Doğumdan sonra yumurta üretimi olmaz ve kadının yaşı ilerledikçe yumurtalar da yaşlanır. Ayrıca ergenlikten itibaren yumurtaların sayısında azalma olur. İleri yaşta döllenme oranında da azalma yaşanır. Yumurtanın sperm ile döllenebilme ve döllendikten sonra iyi kalitede bir embriyo oluşturma şansı azalır. İlerleyen yaşla birlikte; rahmin iç tabakasının döllenen yumurtayı tutma yeteneği azalır. Rahim içinde yer kaplayan kistler daha sık görülür.
* İleri yaşta anne-baba olmanın kişiler üzerindeki psikolojik etkileri nelerdir? Bu durum hayatları üzerinde nasıl etki yaratıyor? İleri yaşta annelik, pek çok sağlık sorununu beraberinde getirse de; daha olgun olan kadının 20'li yaşlardaki gebelere göre çok daha gerçekçi, bebeğine daha fazla bağlı olma durumu söz konusudur. Yaş ilerledikçe kişilerin hayata bakış açıları da değiştiğinden; ileri yaştaki anne-baba adayları daha olgun ve bilinçli olur; çocuk ve aile yaşantısı daha sağlıklıdır. Ancak 50 yaş üzerinde çocuk sahibi olunması durumunda olumsuz etkiler sıklıkla görülür. Kişilerin ilerleyen yaşla beraber hayata bakışları değişir, birden gelen artı bir sorumluluğu üstlenmekte ve yaşam tarzlarını değiştirmekte zorlanabilirler. Bu durumda çiftlerde fiziksel ya da ruhsal travmalar görülebilir. Bunun yanında aşırı hassasiyet ve aşırı evham gibi istenmeyen, günlük yaşantıyı etkileyebilecek davranışlar da ortaya çıkabilir.
* Normal yoldan kaç yaşına kadar anne olunabilir? Bir kadın nelere dikkat ederse, yaşı ilerlediğinde de hiçbir tedaviye gerek kalmadan annelik duygusunu yaşayabilir? Aslında tıbben tüm tetkitleri normal olan çiftlerin spontan gebelik şansları her zaman yüksektir. Yaş gebelik için kesinlikle bir engel değildir fakat ilerledikçe düzenli cinsel ilişkide bulunulmasına rağmen gebelik elde edilene dek geçen süre uzar. 25 yaşındaki bir kadın genellikle 2-3 ay içinde gebe kalabilirken, 35 yaşın üzerindeki normal kadınlarda bu süre 6 aydan daha uzun sürebilir. Düşük yapma riski ise 30 yaşına kadar yüzde 10, otuzlu yaşlarda yüzde 13, kırklı yaşlarda yüzde 3n'e yükselir ve elde edilen gebeliğin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi zorlaşır. Üreme sağlığı açısından kadınların biyolojik yaşı kronolojik yaşından daha önemli. Bazen n5 yaşındaki bir kadın düzenli olarak yumurta üretirken, çok daha genç olan bir kadın da menopoz dönemine girmiştir. 35 yaşın üzerindeki evli bir çift, düzenli ilişki kurmalarına rağmen gebe kalamadıkları taktirde hekime başvurmak için altı aydan fazla beklememelidir. Sadece ilerleyen yaş için değil gebe kalmak isteyenlerin yaşamlarında birçok şeye dikkat etmeleri gerek. Sigara, alkol ve kafeinden uzak durulmalı, düzenli spor yapılmalı sağlıklı ve dengeli beslenmeli, mikrobik hastalıklardan uzak durulmalı, ilaç kullanılması gereken durumlar mutlaka bir uzman tarafından değerlendirilmelidir.
* İleri yaştaki anne adaylarının çocuk sahibi olabilmesi için uygulanan tedavi yöntemleri nelerdir? İleri yaşta çocuk isteğiyle kliniğimize müracaat eden hastalarda bayan ve erkek eşe bazı tetstleri yaptırdıktan sonra, her şey normal ise arka arkaya 2-3 defa aşılama yapılır. Eğer sonuç alınamazsa tüp bebek yöntemleri uygulanır. Tüp bebekte mikroenjeksiyon bu tip hastalar için en ideal yöntemdir. Tüp bebek yönteminde, ilerleyen yaştaki hastalarda lazer yardımıyla 'tomurcuklanma', 'blastosist transferi' ve 'embriyo glue' da gebeliğin oluşmasını desteklemek için rutinde kullandığımız yardımcı yöntemlerdir. Kadın eşin yaşı ilerledikçe yumurtanın etrafında 'zona' adı verilen tabaka kalınlaşarak embriyonun rahme tutunmasını dolayısı ile gebelik şansını azaltır. Lazer kullanılarak yapılan yardımla tomurcuklanma uygulamaları embriyoya zarar vermez, bu yöntem ile 38 yaş üzerindeki birçok vakada gebelik elde edilir.
* Erken yaşta bebek sahibi olması önerilen durumlar nelerdir? Tübal cerrahi geçirmiş, endometriozis hastalığı veya kistleri olan kadınlara ve diabet, kalp hastalığı, hipertansiyon gibi sağlık problemleri yaşayan kadınlara mümkün olduğu kadar erken yaşta bebek sahibi olmaları önerilir.
|
|
|
|
|
|
|
|
|