Arınç'ın mesajının adresi
TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın, 23 Nisan dolayısıyla önceki gün Meclis'te yaptığı konuşma uzun süre tartışılacağa benziyor. CHP'den dün gelen açıklamalar da bunun bir göstergesi. Arınç'ın konuşmasındaki mesajların nereye gönderildiği sorgulanırsa... Arınç'ın konuşmasında, mesajlarının kime ve hangi kurumlara dönük olduğuna ilişkin bir veri yok. "Öznesi" olmayan cümlelerden herkes kendine göre bir "algılama pozisyonu" yarattı. Kimi, sözlerin Anayasa Mahkemesi'ne, kimi de yargıya, askere, YÖK'e, hatta bazıları da hükümete olduğu sonucu çıkardı.
Mesaj nereye? Bir bütün olarak ele alındığında, Arınç'ın mesajları aslında AK Parti içine dönüktü. Nitekim, önceki akşam Meclis'te verilen resepsiyonda da özellikle AK Partili milletvekillerinin şu yorumları açıkça bunu gösteriyordu: "Cumhurbaşkanlığı seçimine bir yıl kala seçiminin tartışılmasının yanlış olduğunu söylese de Başkan Arınç, parti grubumuza Köşk mesajı veriyor..." Resepsiyonda ortaya çıkan görüntüye gelince... İki yıl öncesinde yaşanan gerilim sonrası gibi, önceki günkü resepsiyona katılım düşüktü. Dikkat çekici olan da bakanların birçoğunun da komutanlar gibi resepsiyonda çok kısa süre kalıp ayrılmalarıydı. AK Partili bazı milletvekillerinin yanı sıra, CHP, Anavatan ve DYP'lilerin çoğunluğunun resepsiyona gelmemesi de katılımı düşürmüştü.
MGSB'nin durumu Resepsiyondaki konuşmalara gelirsek, üzerinde ağırlıkla durulan konular Arınç'ın "Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi (MGSB)"ne karşı çıkışının yanı sıra, Van Savcısı'nın durumuydu. Bir yıl üzerinde tartışılan ve Ekim 2005'teki MGK'da kabul edilerek Bakanlar Kurulu'nun onayından geçen MGSB konusunda Arınç'ın sözlerine tepki vardı. Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Büyükelçi Yiğit Alpogan konuyu şöyle değerlendirdi: "Sanırım Sayın Başkan doğru bilgilendirmemiş. Talepleri olursa, bu konuda kendilerine bilgi vermeye hazırız..." Alpogan, bu tespiti yaptıktan sonra ekledi: "Gizli veya ikinci Anayasa söylemi doğru değil. MGSB sadece Türkiye'de yok, her ülkenin benzer bir belgesi var. ABD bunu internetten yayınlar. Birçok ülke de gizli tutar. Ülkenin milli menfaatleri, hedefleri ve bunlara ulaşılması için takip edilecek iç ve dış güvenlikle savunma siyasetini belirler..." Alpogan bu açılımı yapmış olsa da Bakanlar Kurulu dokümanı niteliğindeki MGSB üzerinde 2001'den bu yana devam eden tartışmaların bitmeyeceği de görülüyor.
Savcıya bakış Van Savcısı'nın meslekten ihracı konusunda da görüşler farklıydı. AK Parti milletvekilleri kararı ağır bulduklarını söylemesine karşın, resepsiyona katılan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, tersini düşünüyordu. Gerekçesi de açıktı: "Bu karar sonrasında savcılar siyasallaşamaz, yanlış yönlere gidemez. Onun önünü kesti..." Buna karşın Ok'un, HSYK'nın karar alma mekanizmasına ilişkin itirazı da var. Ok, HSYK'nın "idari" ve "adli" yargılama ile ilgili kararlarını aynı ayrı heyetlerle alması gerektiğine inanıyor. Yani, HSYK'nın iki yapılı bir hale çevrilmesinden yana. Bunun HSYK kararlarının tartışılmasının önüne geçeceği görüşünde. Bir 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlaması daha son 4 yılda yaşandığı gibi üzerinde tartışma yaratarak son buldu. Öyle gözüküyor ki, Cumhurbaşkanlığı seçimine bir ay kala, gelecek yıl yapılacak bayram kutlaması, önceki günden daha keskin demeçlere, açıklamalara sahne olacak...
|