Mumcu Anayasa istedi
Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, Türkiye'nin, sivil ve demokratik bir Anayasa'ya ihtiyaç duyduğunu söyledi.
Mumcu, partisinin Başkanlık Divanı toplantısının ardından yaptığı açıklamada, TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın dün yaptığı değerlendirmeleri hatırlattı.
Türkiye'nin sivil ve demokratik bir Anayasa'ya ihtiyaç duyduğunu bildiren Mumcu, TBMM Başkanı Arınç'ın, Anayasa değişiklikleri konusunda inisiyatif alması gerektiğini kaydetti.
Mumcu, ''Bu her ne kadar çok geç kalmış olsa da, her ne kadar özellikle iktidar partisinin
bu konudaki isteksizliği ve samimiyetsizliği ümidimizi kırıyor olsa da, Sayın Başkan'ın çıkışını bir fırsat olarak değerlendiriyoruz ve bu fırsatın doğru değerlendirilmesi, hiçbir şeyin sözde kalmamasını, ne varsa yapılmak üzere harekete geçilmesi gerektiğini söylüyoruz'' diye konuştu.
Mumcu, laiklik konusunda AB anlayışına uygun bir tanım getirilmesinin, Türkiye için çıkış olacağını ifade ederek, Cumhurbaşkanlığı tartışmalarının da Cumhurbaşkanı'nın kimliği sorunundan çıkarılıp, Cumhurbaşkanlığı sistemi ve kuvvetler ayrılığınauyumu bakımından ele alınması gerektiğini söyledi.
'KANGREN OLMUŞ SİSTEM SORUNU'
Cumhurbaşkanı'nın, iki turlu bir seçimle, halk tarafından seçilmesini ve parlamentonun, üçte bir yenilenmelerle tazelenmesini mümkün kılan Seçim Kanunu'nu düzenlenmesi gerektiğini kaydeden Mumcu,şöyle devam etti:
''Türkiye'nin, artık kangren olmuş bir sistem sorunu vardır. Bu sorunun bir ucunda Cumhurbaşkanlığı sistemi, diğer ucunda, yürütmeyi denetlemekten aciz parlamento gerçeği vardır. Meclis Başkanımızın dün ifade ettiği hususların neredeyse tamamına yakını doğrudur, ancak eksik hususlar vardır. Bu eksik hususların başında gelen mesele ise TBMM'nin Anayasal görevi olan denetim işlevini yerine getirmekten acizbırakılmış olması yatmaktadır.
Parlamentolar hükümetleri etkili bir biçimde denetlemedikçe, Türkiye yolsuzluk, israf, kayırmacılık sorunlarıyla baş edemeyecektir.
O bakımdan, konuyu sadece Cumhurbaşkanlığı, laiklik ve rejim tartışmaları içinde yer almak yerine, sistemin etkinliği ve verimliliği bağlamında ele almak gerekir. Bunun için atılması gereken en önemli adımlardan birisi, parlamentonun denetim yetkilerinin güçlendirilmesi ve parlamentoların hükümetlerden bağımsızlaştırılmasıdır.''
Vatandaşların demokratik sisteme etkili bir biçimde katılımını sağlayacak demokratik seçim ve siyasi partiler yasalarına ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Mumcu, mevcut Siyasi Partiler Yasası'nın, vatandaşın siyasete katılımını yasakladığını ifade etti.Mumcu, kapsamlı bir reform için partisinin her türlü desteği vermeye hazır olduğunu vurguladı.
YARGI BAĞIMSIZLIĞI
Yargı bağımsızlığı ve yargının etkinliğinin de Anayasa paketi içinde değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Mumcu, yargının gerçekanlamda bağımsız ve toplumun adalet beklentisine cevap verecek şekildeetkili kılınması gerektiğini kaydetti.
Mumcu, ''Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu ilkelerini açık tanımlara kavuşturan, Cumhurbaşkanlığı'nı halk iradesine bağlayan, Meclis'i, özellikle denetim işlevinde daha etkili kılan, yargıyı bağımsız ve adaletli sağlamak konusunda etkili kılan bir Anayasa paketinin Meclis uzlaşma komisyonlarınca derhal hazırlanması, bu olamıyorsa, Anayasa Komisyonu'nda tartışmalarla geliştirilmesi ve bir an önce TBMM'de görüşülerek, kabul edilmesi gerekir'' diye konuştu.
Erkan Mumcu, açıklamasının ardından bir gazetecinin, ''TBMM Başkanı Arınç, Türkiye'de kurumların saltanatının hala devam ettiğini söyledi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusunu yanıtlarken, milletin egemenliğinin, kurumların egemenliğinin üzerine çıkarılması konusunda arzulanan noktaya gelinemediğini söyledi.
Bunun en önemli nedeninin, sivil ve demokratik Anayasa'ya sahip olunamaması olduğunu kaydeden Mumcu, mevcut Anayasa'nın, kendi durumlarını ve ideolojilerini kurumlaştıracak kişilerce yapıldığını ifade etti.
TÜRBAN
Mumcu, ''Arınç'ın türban konusundaki açıklamalarına'' ilişkin soruyu yanıtlarken, bu konunun Anayasa ile ilgili olduğunu dile getirdi. Laikliğe getirilecek tanımlama ve Yükseköğretim Kurulu'na ilişkin yapılacak kapsamlı reformun, Cumhuriyet ilkelerinden taviz vermeden, demokrasi çerçevesinde sorunun çözümüne imkan tanıyacağını kaydetti.
''AB'nin belirlediği normları, standartları, kriterleri, anlayışı hayata geçiririz ve bu sancılardan kurtuluruz'' diyen Mumcu, ''iktidarın, bu sorunları çözmek yerine, bu sorunlar etrafında bir kamplaşma yaratarak, siyasi fayda elde etmeye çalışıyor gibi göründüğünü'' söyledi.
|