|
|
Zehirli variller için araştırma önergesi
CHP, zehirli atık bırakılan yerlerin belirlenmesi ve alınacak tedbirlerin tespit edilebilmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.
CHP Grup Başkanvekilleri Ali Topuz, Kemal Anadol ve Haluk Koç'un imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulan önergede, İstanbul'un Tuzla ilçesine bağlı Orhanlı Beldesi'nin Değirmentepe yöresinde bir arazide gömülü çok sayıda varil bulunduğunun, bir vatandaşın ihbarı üzerine ortaya çıktığı hatırlatılarak, şu görüşlere yer verildi:
''Yapılan incelemeler sonucunda, varillerde yüksek oranda
kanserojen içeren fenol bulunduğu, atıkların toprağa karıştığı ve kirliliğin yeraltı suyuna da zarar vermiş olabileceği açıklanmıştır. Türkiye de yılda 2 milyon tondan fazla atık çıkmakta; bunların yaklaşık olarak 40-50 tonu Türkiye'de tek lisanslı kurum olan, İzmit Atık ve Artıkları Arıtma Yakma ve Değerlendirme A.Ş. (İZAYDAŞ) tarafından bertaraf edilmektedir.
Ülkemizde, yüzde 90'ı sanayiden kaynaklanan tonlarca tehlikeli atık, denetimsizlikler nedeniyle, atık arıtma ve bertaraf çözümlerinin uygulanamaması ve katı atık yönetimine ilişkin yeterli yasal düzenlemenin olmayışı nedeniyle derelere, göllere, deniz ve toprağa dökülerek, insan hayatını tehlikeye sokmaktadır. Ülkemizin, atık yakma tesisleri yerine, atık düzeyini minimuma indirecek ve atıkları ekonomiye geri kazandıracak stratejiye ihtiyacı bulunmaktadır. Konunun ciddi bir biçimde ele alınmaması ve yasal yaptırımların yeterli olmaması, ülkemiz topraklarının çöp deposu haline gelmesine neden olmaktadır. Sinop sahillerine vuran zehirli variller, İskenderun'da batan tehlikeli atık yüklü ULLA gemisi, bunlara verilecek örneklerdir.''
YERALTI SULARI
Çevre Bakanı Osman Pepe'nin, açıklamalarında, ''Başka alanlarda da zehirli varillerin gömülü olabileceğine ilişkin duyumlar aldığı, bazı fabrikaların yeraltı sularını çekerek, boşalttıkları kuyulara ağır metal içeren kanserojen maddeleri enjekte ettikleri; Çevre Kanunu'nda para cezalarının yetersiz olduğu, hapis cezalarının ve ticaretten men cezalarının düşünülmesi gerektiği'' ifadelerine yer verdiği hatırlatıldı.
İstanbul' da meydana gelen olayın, doğanın geri dönülmeyecek şekilde tahribatına neden olduğu, gelecek kuşakların da çevre ve yaşam hakkını gasp edildiği kaydedilen önergede, zehirli varillerde bulunan fenol ve metilen klorürün insanların sinir sistemi üzerinde, gözde, karaciğer, böbrek ve kalpte olumsuz etkiler gösterdiği ifade edildi.
(AA)
|