Dikey Geçiş Sınavı başlıyor
Üniversitelerin lisans programlarında okumak isteyen meslek yüksekokulları ve Açıköğretim ön lisans mezunlarına yönelik Dikey Geçiş Sınavı'na (DGS) başvurular bugün başladı.
DGS'ye meslek yüksekokulları ve açıköğretim ön lisans programlarından en çok 5 yıl önce mezun olanlar ile son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olanlar başvurabilecekler. Adaylar dikey geçiş için yapılacak sınavlara aynı ön lisans alanından en çok üç kez girebilecekler. 2001 ve daha önceki yıllarda bir ön lisans programından mezun
bulunanlar ile aynı ön lisans alanından en çok üç kez DGS'ye girenler 2006-DGS'ye başvuramayacaklar.
İLAHİYAT PROGRAMI
Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İlahiyat Lisans Tamamlama Programı'na başvuracak adaylarda, son 5 yılda mezun olma ve en çok üç kez DGS'ye girme koşulu aranmayacak. Yerleştirme, Ankara Üniversitesi tarafından adayların DGS puanlarına göre yapılacağından bu programa başvuracak adayların da DGS'ye girmeleri zorunluluğu bulunuyor. KKTC meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ile mezunları, Türkiye'de meslek yüksekokulu adını taşımayan fakat bir mesleğe hazırlayan ön lisans programlarından mezun olanlar ve aynı koşullarda yurtdışından mezun olup denkliği kabul edilenler de 2006-DGS'ye başvurabilecekler.
Açıköğretim ve meslek yüksekokullarının ön lisans programlarından mezun olanlardan kendi alanlarındaki açıköğretim lisans programlarına devam etmek isteyenlerin bu sınava girmelerine gerek bulunmuyor. Açıköğretim dahil 4 ve daha fazla yıllık programlardan ön lisans diploması alan veya alacak olanlar da DGS'ye başvurmayacaklar.
8 TERCİH YAPILABİLECEK
2006-DGS kılavuzunda genel başvurma koşullarına ek olarak hangi meslek yüksekokulu veya açıköğretim ön lisans programlarından hangi lisans programlarına dikey geçiş yapılacağına ilişkin bilgiler ve dikey geçiş yapılabilecek lisans programlarının kontenjanları yer alıyor. Adaylar başvurma sırasında dikey geçiş yapmak istedikleri lisans programlarına ilişkin tercih sıralamalarını da yapacaklar ve tercihlerini başvurma belgesindeki ilgili alanlara yazarak kodlayacaklar. Adaylar 8 tercihte bulunabilecek.
SINAV ÜCRETİ 50 YTL
2005-2006 öğretim yılında mezun olabilecek durumdaki meslek yüksekokulu öğrencileri kendi meslek yüksekokulu müdürlüklerinden, Açıköğretim Fakültesi (AÖF) ön lisans programlarından mezun olabilecek durumda olanlar kendi AÖF bürolarından, mezun durumda bulunan adaylar ise herhangi bir meslek yüksekokulundan, AÖF bürosundan veya ÖSYM sınav merkezi yöneticiliğinden 2006-DGS kılavuzu ile başvurma belgesinden oluşan başvuru evrakını 5 YTL karşılığında alabilecekler.
Adaylar, bankaya ayrıca 50 YTL sınav ücreti yatırarak, karşılığında dekont alacaklar. Adaylar, doldurdukları başvurma belgesine banka dekontunu ekleyerek, 26 Nisan 2006 Çarşamba günü saat 17.30'a kadar evrakı aldıkları yerlere teslim edecekler.
SINAV
DGS, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından 16 Temmuz 2006'da üniversite rektörlüklerinin bulunduğu Adana, Afyonkarahisar, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kars, Kayseri, Kırıkkale, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mersin, Muğla, Niğde, Sakarya, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Van ve Zonguldak ile KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da gerçekleştirilecek.
Dikey geçiş için üniversitelerin lisans programlarında, devlet üniversitelerinde 5 bin 407, vakıf üniversitelerinde 1586 ve KKTC üniversitelerinde 1083 olmak üzere toplam 8 bin 76 kontenjan ayrıldı.
(AA)
|